Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas | kl.lt

DAR VIENAS ŽINGSNIS TVARUMO LINK: KAUNAS RŪŠIUOS MAISTO IR VIRTUVĖS ATLIEKAS

  • 35

Mieste statomi pirmieji iš daugiau kaip 2 tūkstančių konteinerių maisto ir virtuvės atliekų surinkimui. Daugiabučių gyventojai jais galės naudotis nuo rugsėjo 1-osios. Augalinės bei gyvūninės kilmės maisto atliekų atskyrimas ir surinkimas padės sumažinti mišrių komunalinių atliekų kiekius.

„Rudenį startuosime su maisto ir virtuvės atliekų surinkimu visame mieste. Prie daugiabučių namų esantys konteineriai jau dabar pritaikomi jų surinkimui. Tai rimtas žingsnis tvaresnės, švaresnės ir ekologiškesnės ateities link.

Nors maisto atliekos nesudaro didelių kiekių, tačiau išmetamos kartu su kitomis jas stipriai užteršia, pablogina rūšiuojamo popieriaus, plastikų ir kitų atliekų kokybę. Kartu su kitomis atliekomis išmestas maistas į aplinką išskiria kenksmingas dujas, skatinančias šiltnamio efektą. Tik teisingai rūšiuodami galime reikšmingai prisidėti prie savo aplinkos tausojimo“, – kalbėjo administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Pasak jo, iki rudens Kaune bus pritaikyta beveik 800 pusiau požeminių konteinerių „Molok“ ir pastatyta 1400 specializuotų 240 litrų talpos antžeminių konteinerių. Jų dangtyje integruotas biofiltras užtikrins kvapų prevenciją. Konteinerių pritaikymas maisto ir virtuvės atliekų surinkimui pradėtas nuo Šančių ir Panemunės seniūnijų. Tuo rūpinasi „VSA Vilnius“ ir „Kauno švaros“ specialistai.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Į maisto atliekų konteinerius kauniečiai galės mesti naudojimui netinkamus mėsos ir žuvies likučius, riebaluotus popierinius rankšluosčius ar servetėles, arbatos bei kavos tirščius, vaisių ir daržovių lupenas, kambarinius augalus ar jų dalis.

Tai rimtas žingsnis tvaresnės, švaresnės ir ekologiškesnės ateities link.

Virtuvės atliekas atskyrus iš bendro mišrių komunalinių atliekų srauto, jos bus tinkamai perdirbtos. Atskirai surinktos maisto ir virtuvės atliekos bus konvertuojamos į vertingą kompostą arba iš jų gaminamos biodujos. Skaičiuojama, kad per metus iš vieno gyventojo galima surinkti apie 40 kg virtuvės atliekų.

Primenama, kad individualių namų gyventojai maisto ir virtuvės atliekas gali kompostuoti savo namų valdose – tai pats ekologiškiausias ir ekonomiškiausias biologiškai skaidžių, augalinės kilmės maisto ir virtuvės atliekų tvarkymo būdas. Čia galima išmesti vaisių, uogų, daržovių likučius, arbatos ir kavos tirščius. Privačių valdų savininkai ateityje turės galimybė užsisakyti specialų šių atliekų surinkimo konteinerį.

GALERIJA

  • Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas
  • Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas
  • Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas
  • Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas
  • Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas
  • Dar vienas žingsnis tvarumo link: Kaunas rūšiuos maisto ir virtuvės atliekas
Kauno m. savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Nesulauksit!

Aš maisto atliekas kompostuoju ir kompostą kąip trąšą naudoju dar nuo tų laikų, kai apie jokį rūšiavimą nieks net nemekeno. Todėl niekam nei atliekų, nei komposto neatiduosiu, jokių naujų konteinerių nepirksiu - turiu du savus specialiai kompostavimui skirtus, ir užteks. O jei kažkas nori pasisavint mano kompostą už dyka, arba net tikisi, kad dykai atiduosiu ir primokėsiu - tegu eina balų degint!

kauniete

Greit žmogus pats turės tas atliekas valgyti kad badu nemirtu

onute

Ka ten rušiuoti ten viskas ka perki krautuveje iš kart i šiukšlyna Vietoj to kad gamintu tikro maisto ir nedaug prigamina konteinerius šūdo tai ir valgyti neimanoma po to du už vieno kaina o po to ir dar lieka inšiukšlyna Viska padarė tos didelės parduotuvės reikia kažkuom tai prikrauti lentynas pas gamintojus užsako daug tai tie iš vieno butelio sulčiu praskiedžia ir padaro penkis kad tik spalva lieka skonio jokio o kaip daug reikia kad negestu pavaro chemijos vištos kiauliena kiaušiniai vien antibijotikai net jau veikti neveikia sergant vaistai jau būnam prišerti antibijotiku o lenkijoje dar baisiau ten visai neaišku koks šūdas pardavynėjamasTaip kad žmonės eikit i turgus venkit maximu iki rimi Ten ukininkas nors kiek mažiau šeria chemija nes maišu nepripirks jos brangiostos medžiagos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS