Dėl teisminių ginčų kenčia neįgalieji | kl.lt

DĖL TEISMINIŲ GINČŲ KENČIA NEĮGALIEJI

220 tūkst. eurų brangesnį pasiūlymą pateikę ir konkursą pralaimėję verslininkai nusprendė stabdyti Kauno specialiosios mokyklos pastato remontą ir bylinėtis. Savivaldybės atstovai įtaria, kad taip tik bandoma vilkinti procesą, o nukentėti gali vaikai.

Tikslas – vilkinti?

Kauno miesto savivaldybė buvo paskelbusi konkursą dėl Kauno specialiosios mokyklos pastato, Apuolės g. 11, kapitalinio remonto darbų pirkimo.

"Kauno dienos" žiniomis, jį laimėjusi bendrovė "Dengsta" pateikė pasiūlymą atlikti darbus už 1,17 mln. eurų. Bendrovės "Brosta" siūlyta kaina buvo daugiau kaip 220 tūkst. eurų didesnė ir siekė 1,39 mln. eurų.

Visgi pastarosios atstovai nusprendė nepasiduoti ir kreipėsi į teismą, nes esą konkurso laimėtojų kaina yra per maža. Kauno apygardos teismas kovo 21 d. patenkino "Brostos" prašymą pritaikyti laikinąsias priemones. Kol vyksta teisminiai ginčai, konkursas sustabdytas.

Savivaldybės atstovai nuogąstauja, kad teisminiai ginčai gali užsitęsti 5–6 mėnesius ir taip bus prarastas statyboms palankus vasaros sezonas.

"Kauno dienos" kalbinti specialistai atkreipė dėmesį, kad  pagal Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas neįprastai maža kaina laikomas pasiūlymas, kuris yra 30 proc. ar daugiau mažesnis už kitų tiekėjų pasiūlytų kainų vidurkį.

Šiuo atveju šis skirtumas tėra 13 proc., tad kyla pagrįstų abejonių, kad konkursą pralaimėjusi bendrovė tiesiog bando vilkinti laiką.

Nustebino vicemerę

"Gyvename teisinėje valstybėje ir turime gerbti teismo sprendimus. Tačiau šiuo konkrečiu atveju svarbu suvokti, kad kalbame apie vaikus, kuriems likimas jau ir taip nepašykštėjo skaudžių kirčių", – teigė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Ji įsitikinusi, kad tokiuose teisminiuose ginčuose sprendimai neturėtų būti priimami mechaniškai, kai neatsižvelgiama į gilesnes situacijos aplinkybes.

"Juo labiau nesinorėtų, kad nugalėtų verslo interesai ar kažkokios užgautos ambicijos be jokių pagrįstų argumentų, kai kalbame apie neįgaliuosius, jų gerovę. Kalbame apie specialiąją mokyklą, kurioje veikia ir dienos centras. Būtų trumparegiška stabdyti remonto darbus tokioje įstaigoje ir versti neįgalius vaikus toliau laukti, kol kažkas aiškinsis savo verslo reikalus. Nesistengti dėl jų gerovės ir netgi trukdyti tokiems ketinimams būtų tolygu nusikaltimui prieš tuos žmones", – įsitikinusi vicemerė.

Verkiant reikia remonto

Kauno specialiosios mokyklos direktorių Darių Griežę nemaloniai nustebino žinia, kad dėl teisminių ginčų remonto darbai atidedami neribotam laikui.

Kauno specialiosios mokyklos renovacijos metu planuota apšiltinti fasadą ir stogą, pakeisti langus ir lauko duris. Planuojama suremontuoti hidrokorpuso vidaus patalpas, tarp jų ir inžinerines sistemas. Tai ypač svarbu, nes leistų žymiai sumažinti šildymo sąnaudas.

"Pasikeitusi pastato estetinė išvaizda mokyklai suteiktų kur kas didesnį patrauklumą. Būtų sutvarkytos prieigos neįgaliesiems, kurių dabar nėra. Tai užtikrintų patogesnį auklėtinių ir jų tėvų su judėjimo negalia patekimą į mokyklą", – teigė direktorius.

Šiuo konkrečiu atveju svarbu suvokti, kad kalbame apie vaikus, kuriems likimas jau ir taip nepašykštėjo skaudžių kirčių.

Atlikus šiuos darbus būtų galima pradėti formuoti mokyklos aplinkos infrastruktūrą, įrengti lauko klases, keisti šaligatvių dangą, įrengti bei atnaujinti treniruoklių, sporto aikštyno zonas.

"Mokyklos parkas taptų patrauklia vieta tiek mokiniams, tiek vietos bendruomenėms. Mokykla noriai įsitrauktų ir į projekto "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" veiklas. Todėl ypač svarbu, kad ši erdvė atsirastų kuo anksčiau", – įsitikinęs D.Griežė.

Neatitinka higienos normų

Jis užsiminė, kad numatyta, jog po renovacijos hidrokorpuse veiks baseinas, bus teikiamos hidromasažų, gydomosios kūno kultūros, vandens mankštos, plaukimo mokymo paslaugos. Jomis galės pasinaudoti ne tik Specialiosios mokyklos mokiniai, bet ir kiti specialiųjų poreikių klientai, neįgalieji. Tai būtų unikali vieta Kaune, kurioje vandens fizinė veikla orientuota į neįgaliuosius.

"Dabar šis korpusas neveikia, kadangi netenkina Higienos normos, todėl mokiniams, turintiems judėjimo negalią ir autizmo spektro sutrikimų, neteikiamos visavertės terapijos paslaugos", – apgailestavo direktorius.

D.Griežės teigimu, remonto darbus būtina atlikti kuo greičiau, nes kyla grėsmė, kad kitais mokslo metais nebus galima vykdyti veiklos.

"Dėl sporto salėje ištrupėjusių stiklo blokelių šaltuoju metų laiku temperatūra neatitinka higienos normų, o judėjimo negalią turintiems mokiniams žema temperatūra smarkiai padidina traumų riziką. Neatlikus remonto iki šildymo sezono, būsime priversti nutraukti kūno kultūros, neformaliojo švietimo veiklas. Dėl nesutvarkytos stogo dangos trupa pastato sienos, todėl mokykla negali užtikrinti mokyklos bendruomenės narių saugumo. Dėl kiauro stogo pelija vidaus patalpų lubos ir sienos", – pasakojo direktorius.

"Turime tokią teisę"

"Mes paskaičiavome kainas, paprašėme pirmos vietos laimėtojo pateikto turinio, sudėjome kainas ir radome neatitikimų. Neįmanoma už tiek padaryti. Pas juos sudėtos ne visai tos medžiagos, kurios numatytos projekte. Kitaip tariant, jie suskaičiavo ne tai, ką reikia. Jei reikia sudėti vienas medžiagas, jie nurodę kitas. Pavyzdžiui, baseine turi būti medžiagos, atsparios chlorui, negali būti cinkuotos, o pas juos sudėta tai, kas neatitinka reikalavimų. Tas pats yra ir dėl elektros instaliacijos. Taip bandyta kai kur sutaupyti, nors tai visiškai neatitinka specifikacijos ir projekto užduoties", – "Kauno dienai" aiškino "Brostos" direktorius Valdas Karabinas.

Dienraštis priminė, kad Kauno specialioji mokykla yra itin jautrus objektas, kur neįgalūs vaikai negali gyventi neremontuotose patalpose. Dėl bandymų vilkinti procesą ir konkursą skųsti teismui, gali paprasčiausiai nukentėti ir taip likimo nuskriausti vaikai. Tačiau "Brostos" vadovas laikėsi pozicijos, kad vaikų poreikiams nebus pakenkta.

"Nemanau, kad praeis vasaros sezonas. Manau, kad šie procesai greitai išsprendžiami. Mes turime tokią teisę pateikti savo nuomonę, ir tai bandysime apginti teisme", – tikino V.Karabinas.

Gairės: undefined
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

as

Pirmiausia nereikia eskaluot neįgaliųjų temos ir ja manipuliuot.Taip tai rėkiama ,kai naudinga, mes jokie neįgalieji, mes tokie pat kaip ir visi.Tad jei visi vaikai gali mokytis, kai vyksta remontai,tai ir čia nk.tokio.Be to ši mokykla tik bereikalingas pinigų švaistymas, labai neefektyviai dirba, ugdymo procesas zemame lygyje.Iš vis daug tikslingiau šią mokyklą laužą nugriauti, šioje vietoje suformuoti sklypus, leisti statyti gyvenamosios paskirties statinius, o už parduotus sklypus, nuošalioje vietoje pastatyti naują ,modernią įstaigą.

kazkas negerai

Kazko savivaldybe labai susirupino, nori prakisti savo rangova.

Pilietis

Paskaicius straipsni, susidaro nuomone, kad mokyklos atstovai proteguoja tik maziausia kaina ir statybos darbus su projekta neatitinkanciomis, tai yra net gi negalimomis medziagomis, o tuos kas nori statyti kaip numatyta ir taip pat uz maziausia kaina stumia salin. Mokyklos vadovybri Nebesvarbus vaikai , kurie tures buti mokykloje suremntuotoje netinkamomis medziagomis, mokykloje, kurioje lys brokas ir atnaujinta vel reikes remontuoti. Tada vadovybe tyliai sedes ministerijoje ir vel reikalaus visu musu mokesciu moketoju pinigu del savo netinkamos darbo ir prieziuros!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS