Egzaminas „Atliekų kultūra“: Kauno rajono meras pasveikino nugalėtojus | kl.lt

EGZAMINAS „ATLIEKŲ KULTŪRA“: KAUNO RAJONO MERAS PASVEIKINO NUGALĖTOJUS

  • 0

Trečią kartą Lietuvoje buvo organizuojamas egzaminas „Atliekų kultūra“. Visi norintys galėjo pasitikrinti žinias atliekų tvarkymo, rūšiavimo, atliekų mažinimo, perdirbimo klausimais. Egzamine dalyvavo daugiau nei 8 tūkst. žmonių. Savo jėgas jame išbandė ir Kauno rajono gyventojai.

Egzamino testai buvo parengti trims amžiaus grupėms: 1–4 klasių, 5–10 klasių, 11 klasės ir vyresniems.

Po 17 balų iš 20 surinko Domeikavos gimnazistės, sesės Saulina ir Adriana Latvėnaitės, 19 balų pelnė tos pačios gimnazijos mokinys Regimantas Jukna. Mokinius atlydėjo gimnazijos geografijos mokytojas Darius Starkus. Suaugusiųjų grupėje antrus metus iš eilės laimėjo Neveronyse gyvenanti aplinkosaugos specialistė Ieva Mickevičiūtė.

Egzamino nugalėtojus pasveikino ir savivaldybės dovanas įteikė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas. „Atliekų tvarkymas, rūšiavimas mums visiems turi tapti norma, jeigu norime ateities kartoms palikti gražią ir švarią aplinką. Džiaugiuosi, kad pakaunės jaunimas yra pilietiškas, aktyvus, juos domina aplinkosaugos temos, viešų erdvių gražinimas ir švarinimas. Šis egzaminas yra tik dar viena priemonė, paskatinti visus daugiau domėtis šia tema ir keisti savo požiūrį“, – sakė V.Makūnas.

Meras ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris susitikimo metu teiravosi, ar egzamino nugalėtojai turi idėjų ir pasiūlymų, kaip galima gerinti atliekų tvarkymą pakaunėje.

Gimnazistė Saulina tikino, kad viena didžiausių Kauno rajono gyvenviečių Domeikava yra švari, graži, trūksta tik daugiau rūšiavimui skirtų konteinerių. I.Mickevičiūtė taip pat pasidžiaugė, kad Neveronyse nėra kritinių taškų, seniūnija labai gerai ir operatyviai tvarkosi.

Šiais metais į visus egzamino klausimus teisingai pavyko atsakyti 65 dalyviams. Jauniausiems egzamino dalyviams vienas klausimas ypač kišo koją. Daugelis nežinojo, kad pačiu nepriimtiniausiu atliekų tvarkymo būdu laikomas jų šalinimas sąvartyne, nes ten patekusios atliekos nebenaudojamos pakartotinai.

Ne visi dalyviai galėjo atsakyti, kokių padarinių sukelia dėl aplinkos nesaugojimo vykstanti klimato kaita, kiek kartų gali būti perdirbamas stiklas arba kokį stiklainį galima mesti į konteinerį. Suaugusiesiems sunkiausiai sekėsi atsakyti, kokios rūšies šiukšlėmis 2021 m. buvo papildytas Europos jūrų pakrantes teršiančių šiukšlių sąrašas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS