Garliava važiuojančius jau priverčia stabtelėti | kl.lt

GARLIAVA VAŽIUOJANČIUS JAU PRIVERČIA STABTELĖTI

Didžiausias pakaunės miestas Garliava ilgą laiką buvo gyvenvietė, per kurią buvo važiuojama siekiant kuo greičiau iššokti į "Via Balticą". Intensyvus eismas ją buvo ir tebėra padalijęs į dvi dalis, tačiau savivaldybės ir vietos bendruomenės pastangomis įrengti du parkai, sutvarkytos viešosios erdvės, mažosios architektūros elementai jau kviečia sustoti ir apsidairyti.

Garliavoje vykstant permainoms, gerėjančia gyvenimo kokybe džiaugiasi ir gyventojai. Vien šių metų atliktiems darbams suskaičiuoti neužtenka abiejų rankų pirštų.

Saugiau ir patogiau

Šiemet pagaliau padėtas taškas sprendžiant ne vienus metus kamavusią problemą: jau užbaigtas S.Lozoraičio gatvės prieigų tvarkymo projektas. Vienas svarbiausių projekto aspektų: įrengta erdvi automobilių aikštelė, kuria galės naudotis tiek gyventojai, tiek tėveliai, atvežantys ir pasiimantys vaikučius iš lopšelio-darželio "Eglutė".

"Anksčiau tekdavo į darželį važiuoti per gyvenamųjų namų kiemus, tai buvo pavojinga tiek gyventojams, tiek vairuotojams. Sutvarkyta gatvė ir šaligatviai prie darželio: nuo S.Lozoraičio g. 4 namo iki pat Juozo Lukšos gimnazijos, įrengtas jungiamasis šaligatvis su Vasario 16-osios gatve, sutvarkytos prieigos prie parko, dviračių takai, kad žmonės galėtų saugiai ir patogiai patekti į parką", – pasakojo Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Šiemet nauja asfalto danga paklota Žalgirio, Taikos gatvėse ir Ateities gatvės jungtyje su J.Gabrio gatve. "Šiemet planavome tvarkyti ir Statybininkų gatvę, tačiau čia dar neįrengti nuotekų tinklai, todėl šiai gatvei numatytos lėšos buvo skirtos atkarpai prie gaisrinės. Ši gatvė nebuvo įtraukta į projektą, o jos būklė – kritiška", – sakė seniūnė.

Gatvės, šaligatviai, parkai ir kitos viešosios erdvės Garliavoje jau tvarkomos šiuolaikiškai. "Savivaldybė seniūnijai skyrė lėšų šlavimo mašinai su šepečiais šaligatviams ir gatvėms įsigyti. Turime du parkus, dabar nereikės sukti galvos, kaip tokiuose plotuose nušluoti takus. Be to, nuo 2017 m. vasaros 43 proc. padidėjo Garliavos plotas: prisijungė Alšėnų seniūnijai priklausiusi Gedimino gatvė ir Budrių kaimas iš Garliavos apylinkių seniūnijos, tad prižiūrėti visą teritoriją tapo dar sudėtingiau", – neslėpė N.Tarvydienė.

Daugiau galimybių sportuoti

Šiemet mieste įrengtos net penkios aktyvaus poilsio aikštelės prie daugiabučių namų, jas teliko aptverti, pastatyti tinkamus suolelius. Kol tėveliai mankštinasi ant treniruoklių, mažyliai leidžia laiką žaidimų aikštelėse, vasaros pabaigoje jos ir vidurdienį nebuvo tuščios, o vakarais, pasak seniūnės, aikštelės būna gyvos it skruzdėlynas.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Prie Garliavos A.Mitkaus pagrindinės mokyklos ir Jonučių progimnazijos moksleiviai nuo rugsėjo 1-osios galės sportuoti naujose daugiafunkcėse aikštelėse. Jos, be abejo, bus atviros visiems Garliavos gyventojams. Čia bus galima žaisti futbolą, krepšinį, rankinį, o mėgstančių aktyvų laisvalaikį laukia nauji bėgimo takai, lauko treniruokliai.

Be to, jau yra parengtas ir patvirtintas projektas, rengiamos sąlygos rangos darbams tarptautinius standartus atitinkančiai futbolo aikštei šalia Garliavos A.Mitkaus pagrindinės mokyklos įrengti. Bendradarbiaujant Kauno rajono savivaldybei ir Lietuvos futbolo federacijai, pavasarį užvirs stadiono įrengimo darbai.

Yra kur sustoti

Norint, kad važiuojantys stabtelėtų, reikia ne tik akiai patrauklių vaizdų, bet ir vietų automobiliams stovėti. Todėl šiemet įrengta automobilių aikštelė prie Švč. Trejybės bažnyčios ir lopšelio-darželio "Eglutė".

Rengiamas projektas katilinei prie buvusios senosios ligoninės nugriauti, čia taip pat atsiras papildomų automobilių stovėjimo vietų, o nuo bažnyčios ir Vytauto gatvės atsivers vaizdas į Šimtmečio parką. Taip bus suformuotas Garliavos centras. Šis parkas bus apšviestas, atsiras suoliukų, aikštelių vaikų užimtumui, gerės esami takeliai, galbūt atsiras net mini golfo aikštelė.

Vykdant viešųjų erdvių kompleksinio sutvarkymo projektą, dar liko vienas objektas: prekybos vietų sutvarkymas S.Lozoraičio gatvėje. Tai vienintelė šios gatvės nepuošianti vieta. Tikimasi, kad pavasarį jos jau nebeliks. Šiuo metu vyksta rangos darbų viešasis pirkimas.

"Labai norime sutvarkyti pagrindinę miesto aikštę, tačiau dėl tam tikrų kliūčių negalėjome jos įtraukti į projektą. Dažnai sulaukiame užklausų, kodėl Garliavai gražėjant pagrindinė aikštė šalia bažnyčios ir seniūnijos liko nerenovuota. Manau, kad artimiausiu metu šį klausimą pavyks išspręsti ir aikštės tvarkybos reikalai pajudės teigiama linkme", – vylėsi N.Tarvydienė.

Nebe pirmi metai vyksta ir Garliavos miesto apželdinimo projektas, baigiama apželdinti Vytauto gatvė, dar ne visi numatyti želdiniai pasodinti Kaimynystės parke, eilėje laukia Marijampolės gatvė.


Komentaras

Šarūnas Šukevičius, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius

Garliava yra svarbi, nes čia gyvena bemaž 12 tūkst. gyventojų, yra daug verslo įmonių, net kelios ugdymo įstaigos. Sovietmečiu miestelis kūrėsi stichiškai, jame visiškai nebuvo viešųjų erdvių, laisvalaikio vietų.

Savivaldybės ir vietos bendruomenės pastangomis per paskutinį dešimtmetį Garliavoje įvyko daug pokyčių. Dabar Garliava turi kuo didžiuotis ir lenkia ne vieną rajono centrą. Čia yra šiuolaikinė viešoji biblioteka, sporto ir kultūros centras, kuriame vyksta ne tik Kauno rajono renginiai, bet ir šalies, tarptautinės varžybos.

Didžiuojamės Garliavos meno mokyklos pasiekimais. Svarbu, kad Garliavoje gyvena savo kraštui neabejinga bendruomenė, kuriai norisi padėkoti už iniciatyvas, patriotiškumą, gražias šventes ir pagalbą sprendžiant opias problemas.Vienas pavyzdžių: viešųjų erdvių tvarkymas, talkos, kuriose vis aktyviau dalyvauja bendruomenė.

Garliaviškiams labai trūko erdvių, kur būtų galima pasivaikščioti, mamos pavežiotų savo mažylius, senjorai pasišnekučiuotų ant suolelio jaukioje gamtos apsuptyje. Taip gimė idėja laisvame sklype įrengti Šimtmečio parką, kuriame ąžuoliukus sodino garliaviškių šeimos. Šio parko kūrimas, tikiu, tęsis dar ne vienus metus.

Visus džiugina ir Kaimynystės parkas su jaukiomis erdvėmis, žaidimų aikštelėmis vaikams ir fontanu. Tikiu, kad ateityje bus labiau įveiklintas jame esantis amfiteatras, savaitgaliais čia galėtų vykti koncertai, kameriniai renginiai.

Garliavoje padaryta nemažai darbų, bet dar daugiau jų reikės atlikti. Nors kasmet sutvarkome po kelias gatves, dar yra tokių, kurios prašosi remonto, reikia įrengti šaligatvius, rekonstruoti kai kurias ugdymo įstaigas, planuojama stadionų plėtra. Tiek Garliava, tiek jos apylinkės sparčiai plečiasi, vaikučiai nebetelpa į darželius, todėl ketiname rekonstruoti "Obelėlės" lopšelį-darželį, įsteigti naujas grupes, galvojame, ką daryti su senuoju kultūros centru.

Garliava svarbi, bet stengsimės skirti pakankamai dėmesio ir kitoms seniūnijoms, kurios taip pat laukia pokyčių.

GALERIJA

  • Garliava važiuojančius jau priverčia stabtelėti
  • Garliava važiuojančius jau priverčia stabtelėti
  • Garliava važiuojančius jau priverčia stabtelėti
  • Nijolė Tarvydienė
Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Birute

O kur dingo prie daugiabuciu irengti suoliukai kurie buvo irengti . Kieno isakymu ir kur juos padejoismontave.

ar dar vieną

šviesforą pastatė?

Kiek

kartų dar girsis tais parkais? Šalutinės gatvelės tuoj bus nepravažiuojamos, vien dubės ir lopas ant lopo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS