Gyvena greta, bet šildymo sąskaitos skiriasi dvigubai | kl.lt

GYVENA GRETA, BET ŠILDYMO SĄSKAITOS SKIRIASI DVIGUBAI

  • 27

Dviejų Kauno M.Riomerio gatvėje greta stovinčių daugiabučių gyventojai gauna skirtingas sąskaitas už šildymą – viename iš namų gyvenantys kauniečiai už šildymą moka dvigubai mažiau nei jų kaimynai.

Keturi aukštai, 32 butai, maždaug 1,5 tūkst. kv. m plotas, pastatyti 1962 m. – sutampa beveik visos kaimyninių daugiabučių ypatybės. Lemtingas skirtumas atsirado tik pernai – penktuoju numeriu pažymėtas namas tuomet buvo iš pagrindų renovuotas.

Pasak abu namus prižiūrinčios ir vieno iš jų renovaciją administravusios įmonės „Būsto valda“ direktoriaus Šarūno Eidinto, iki renovacijos abiejų pastatų energinė klasė buvo vienoda – E. Specialisto teigimu, panašios buvo ir abiejuose namuose šilumos praradimo priežastys: ji išeidavo per sienas, stogą, langus, perdangas virš nešildomų rūsių bei pogrindžių ir per pasenusią pastato šilumos sistemą, t.y. ilginius šiluminius tiltelius.

Pasitarkite dėl savo namo renovacijos su „Būsto valdos“ specialistais! Registruokitės konsultuotis tel. 8 700 55 188, e.paštu klauskite@civinity.eu arba www.bustovalda.lt.

Praėjusių metų pabaigoje, baigus vieno iš namų renovaciją, jo energinė klasė pakilo iki C, o gyventojų gaunamos sąskaitos už šildymą sumažėjo vidutiniškai 45–55 proc.

„Iki renovacijos 5-ojo M.Riomerio gatvės namo gyventojai sunaudodavo netgi daugiau šilumos energijos nei jų kaimynai iš 3-iojo namo. Pavyzdžiui, šalčiausią 2015-ųjų mėnesį sausį šiandien jau renovuoto namo gyventojai sąskaitas gavo už suvartotus 32 tūkst. kWh, gyvenantieji gretimame name – už 22 tūkst.“, – teigia Š.Eidintas.

Šiandien situacija pasikeitusi iš esmės. Nerenovuoto namo butų savininkai 2017-ųjų sausį mokėjo už beveik 28 tūkst. kWh šilumos, o atnaujintu pastatu besidžiaugiantys jų kaimynai – vos už 15,5 tūkst. kWh.

„Būsto valdos“ direktorius pasakoja, kad įgyvendinus pastato renovaciją, šilumos sutaupymas pagerėjo visose probleminėse srityse: šilumos nuostoliai per pastato langus sumažėjo net 84 proc., renovavus visą šildymo sistemą – 41 proc., 22 proc. šilumos iššvaistymas sumažėjo per pastato stogą, 16 proc. – per sienas. Bendras šilumos suvartojimas kiekvienam gyvenamojo ploto kv. m, skaičiuojama, sumažėjo 42 proc.

„Namo renovacijos metu sutvarkytas pastato stogas, apšiltintos fasado sienos, pakeisti visi langai ir balkonų bei laiptinių durys, įstiklinti balkonai ir lodžijos, sutvirtintos jų konstrukcijos, iš esmės pertvarkytos ventiliacijos, šildymo ir karšto vandens sistemos. Butuose taip pat įrengtos individualios šildymo apskaitos sistemos“, – viename iš daugiabučių atliktus darbus vardija specialistas.

Kaip teigia įmonės „Būsto valda“ direktorius, kol kas nerenovuoto M.Riomerio gatvės 3-iojo namo gyventojų taip pat laukia geresni laikai: šis pastatas jau kitais metais bus iš esmės atnaujintas ir taps toks pat taupus, kaip kaimynystėje esantis.

Pasak Š.Eidinto, mažesnės sąskaitos – ne vienintelis renovacijos pranašumas. Itin svarbu ir tai, kad po namo renovacijos reikšmingai išauga buto vertė. Kaip teigia specialistas, daugelis atnaujintų namų gyventojų pabrėžia ir akiai malonią pastato išvaizdą, įkvepiančią imtis tolesnių gražios aplinkos kūrimo darbų.

„Paprastai renovacijos metu stiprėja gyventojų bendruomeniškumas, buriasi grupės, kurios imasi vis naujų iniciatyvų. Dažniausi gyventojų pageidavimai po renovacijos: suremontuoti laiptines, atnaujinti pašto dėžutes, sutvarkyti kiemo aplinką, įžeminti atliekų konteinerius, net suformuoti sklypą ir pastatyti kelio užkardą“, – pasakoja bendrovės „Būsto valda“ direktorius.

GALERIJA

  • Aktualu: anot „Būsto valdos“ vadovo Š.Eidinto, itin svarbu ir tai, kad po namo renovacijos reikšmingai išauga tame pastate esančio buto vertė.
DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Dainius

Pasakas seka daugiau nieko tarp 22 tukst. Ir 15 tukst. ne toks jau ir didelis skirtumas tikrai ne 84 procentai .Naivuoliai yra tie kurie leidziasi buti apmulkinti ir uzliuliuoti tokiomis pasakomis. Pasiskaiciuokit patys kiek kainuos po 10 metu persidaryti patiems kai prades viskas griuti ir lysti brokas.

...

Dar reikia nepamiršt kad už renovuotus namus atsiras NT mokestis - ESĄ 'už komfortą'.

Anonimas

O kas dabar atsakingai patikrins Birštone parengtus investicinius projektus 2017m kurių kaina 363451 eurų.t.y. namo kuris tik 13 butų,bendras naudingas plotas tik 838,2 kv.m..Ir dar nevienodai paskaiciuotos kainos 1kv.m kiekvieno buto(nuo 310-330eurų)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS