Į juodąją zoną patekusio Kauno vicemeras – apie žmonių sąmoningumą ir dar laukiančius iššūkius | kl.lt

Į JUODĄJĄ ZONĄ PATEKUSIO KAUNO VICEMERAS – APIE ŽMONIŲ SĄMONINGUMĄ IR DAR LAUKIANČIUS IŠŠŪKIUS

  • 7

Mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius ketvirtadienio rytą socialiniame tinkle paskelbė neraminančią žinią: Kaunas pagal sergamumą COVID-19 tapo juodąja savivaldybe. Tiesa, pagal sergamumo rodiklius jau kuris laikas stebimas kreivės augimas, informuoja LNK. Kauno vicemeras Andrius Palionis pasidalijo mintimis apie kauniečių sąmoningumą ir iššūkius, kurie laukia atlaisvinus karantiną.

– Kas nutiko Kaunui, kad jis papuolė į juodąją zoną, kurioje, beje, yra ir sostinė?

– Nutiko turbūt tai, kas yra nutikę visai Lietuvai ir visam pasauliui.

– Na, bet ne visa Lietuva yra juodojoje zonoje. Bent kol kas dar nėra.

– Tikrai taip, bet bendrai matome, kad sergamumo rodiklis didėja. Turbūt visi suprantame, kol jis didėja – tik laiko klausimas, kada ir kuri savivaldybė pateks į tą juodąją zoną. Jeigu dar prieš dieną penkiolika savivaldybių buvo juodajame sąraše, tai dabar, mano žiniomis – 36. Patys turime saugotis ir vakcinuotis, kad tą statistiką mažintume.

– Kas sekasi Kaunui, mes girdime. Pirmieji ženklai buvo, kad žmones sekasi skiepyti greičiau nei kitose savivaldybėse, buvo mokslo bendruomenė, tuomet ir pareigūnai ir t. t. Tačiau pakalbėkime apie tai, kur galbūt nesiseka valdant šią pandemiją mieste? Ką jūs įžvelgtumėte?

Mūsų centras galėtų dirbti žymiai didesne apimtimi. Žmonės ir noriai registruojasi, ir atvyksta gavę žinutes dėl vakcinavimo.

– Jeigu kalbėti apie susirgimo skaičius, tai didžiausias iššūkis išlieka ugdymo įstaigos, kur vaikai labai dažnai serga besimptome forma, nejaučia, kad serga ir tas virusas plinta. Todėl didžiausias iššūkis, natūralu, yra su ugdymo įstaigomis. O paskui yra lokalūs židiniai, su kuriais kol kas mūsų medikams pavyksta susidoroti.

– Kiek Kaune yra ugdymo įstaigų arba tų vietų, kur žmonės galbūt atsisako testuotis arba nenori, kad būtų testuojami jų vaikai, kurie grįžo į mokyklas. Ar turite tokių probleminių vietų?

– Kiekvienoje mokykloje yra labai įvairi situacija. Yra, kur tėvai bene 100 proc. sutinka, yra, kur didesnė dalis nesutinka. Kiekviena mokyklos bendruomenė yra pakankamai skirtinga. Bet šnekame su direktoriais, jie šnekasi su mokyklos bendruomene ir ieškomas geriausias sprendimo būdas tiek vaikams, tiek tėvams – kaip tą ugdymo procesą užtikrinti.

Vilmanto Raupelio nuotr.

– Kalbant apie skiepijimo tempus, kaip sekasi prikalbinti žmones, kaip yra su eilėmis, kaip atrodo tas procesas? Kiek dabar gaunate vakcinų?

– Šita savaitė vakcinų klausimu palyginus yra tikrai labai skurdi. Per visą savaitę suplanuota, kad turėsime tik 9 tūkst. vakcinų. Kai vien per praėjusios savaitės penkias darbo dienas dirbdami suvakcinavome 17 tūkst. asmenų. Mūsų centras galėtų dirbti žymiai didesne apimtimi. Žmonės ir noriai registruojasi, ir atvyksta gavę žinutes dėl vakcinavimo. Čia turbūt kaip ir visoje Lietuvoje – pagrindinis laukimas didesnių vakcinos partijų, kad greičiau visi vakcinuotumėmėms.

– Netrukus bus atidaryti ir prekybos centrai, ir lauko kavinės, ir sporto klubai. Žinoma, su tam tikrais ribojimais. Tuomet jau kalbama ir apie kino teatrus, ir apie teatrus. Dabar, blogėjant tai situacijai, kaip jums atrodo, ar nebus dar sudėtingiau, kad, pavyzdžiui, Kaunui irgi reikės kapstytis šioje situacijoje? Nes kuo blogiau, tuo dabar bus lengviau prieinamos įvairios sferos ir vietos.

Matosi, kad žmonėms jau yra tarsi įaugę į kraują tam tikri savijausaugos instinktai, kurie yra atsiradę dėl koronaviruso.

– Čia labai daug kas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų – kiek mes įdedame pastangų saugodamiesi nuo viruso. Natūralu, kad atsiveriančios veiklos taps iššūkiu ir verslams, kurie atsiveria, kad išliktų saugia erdve.

– Žvelgiant į kauniečius, kaip jums atrodo, ar išmoko miesto bendruomenė saugotis? Kokie požymiai: ar visiškas atsipalaidavimas ir noras tiesiog gyventi be tų griežtumų, ar žmonės yra pasiruošę laikytis griežtų nurodymų?

– Viešose erdvėse tikrai matoma, kad žmonės stengiasi saugotis ir laikytis reikalavimų. Natūralu, kad visi esame pavargę nuo tos pandemijos ir norisi laisvės. Bet matosi, kad žmonėms jau yra tarsi įaugę į kraują tam tikri savijausaugos instinktai, kurie yra atsiradę dėl koronaviruso. Tai yra džiugu. Bet neišvengsime to viruso plitimo, ypatingai besimptomių atvejų, kurie dabar turbūt ir yra pavojingiausi, nes nežinai, kas gali nešioti virusą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

– Ketvirtadienį meras Visvaldas Matijošaitis, kiek žinau, gavo antrąjį skiepą. Ar teisinga žinia?

– Taip, tikrai taip.

– Kaip jis jaučiasi?

– Kol kas jaučiasi gerai, pilnu tempu darbuojasi ir neturi jokio pašalinio poveikio.

– Klaipėda jau kalba apie masinį vakcinavimą, nes sako, kad atsibodo laukti Sveikatos apsaugos ministerijos žadėtų programų ir dorotis su ta informacija, kuri ateina iš sostinės. Kaip Kaunas ruošiasi elgtis, nes Klaipėda sako, kad nori būti pirmu miestu, kur bus paleista masinė vakcinacija?

Žmonės noriai registruojasi ir eina. Tiesiog reikia vakcinų, kad masinis vakcinavimas iš tikrųjų prasidėtų.

– Iš esmės Kaunas yra viską pasiruošęs, vienintelė maža smulkmena – vakcinų kiekis. Pas mus pirmus Lietuvoje pradėjo veikti ir registracija internetu vakcinavimuisi, poliklinika taip pat siunčia ir SMS žinutes prioritetinėms grupėms, kuriems žmonėms priklauso skiepas su kvietimu atvykti į vakcinavimo centrą. Žmonės noriai registruojasi ir eina. Tiesiog reikia vakcinų, kad masinis vakcinavimas iš tikrųjų prasidėtų.

– Ar „AstraZeneca“ naudoti sekasi gerai, ar tik kitų kompanijų skiepus?

– Kaune visų kompanijų, kurių gauname skiepus, yra išnaudojama pakankamai greitai. Kauniečiai šitoje vietoje nėra išrankūs, jie vertina mokslo nuopelnus ir esant galimybei skiepijasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Melas

Liejasi laisvai

senelis

Ir dar rašeivos nuo kada Balevičius tapo mokslininku,vidurinę vos baigė

senelis

Vis rašo nesamones, o gal Lietuvėlė patapo KNR ar Japonija bet visi vaikšto sveiki gyvi Gaila tų bukų rašeivų,gi jie neturi smegenėlių o rašo kas liepiama
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS