I. V. Stančiauskienė: karantinas taikomas ir knygoms | kl.lt

I. V. STANČIAUSKIENĖ: KARANTINAS TAIKOMAS IR KNYGOMS

Taip jau sutapo, kad nuo balandžio 23 iki 29 d. jau 20-ą kartą vyksta Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, per kurią siekiama atskleisti, kokie pasikeitimai įvyko per 20 metų. Daugiau kaip 20 metų Kauno rajono savivaldybės viešajai bibliotekai vadovaujanti Irena Viktorija Stančiauskienė patikino: ypač daug iššūkių ir pokyčių įnešė pandemija ir karantinas.

Per šį laikotarpį Kauno rajono viešoji biblioteka, kaip ir visos Lietuvos bibliotekos, nuėjo didžiulį kelią: modernėjo bibliotekų pastatai ir teikiamos paslaugos, daugėjo kokybiškų renginių. Bibliotekininkai įgijo naujų įgūdžių, leidžiančių kurti įvairius virtualiuosius produktus. Šie įgūdžiai ypač pasitarnauja šiandien.

Prisitaikė prie naujų sąlygų

"Prisitaikėme prie naujų sąlygų", – šypsojosi I.V.Stančiauskienė. Prasidėjus karantinui, Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai 3D spausdintuvu ėmėsi gaminti apsaugos skydelius medikams. Be to, teikė daugybę elektroninių paslaugų: kūrybines ir IT edukacijas, konkursus, pristatydavo naujas knygas.

Elektroninėmis bibliotekos paslaugomis nuo karantino pradžios pasinaudojo 1,6 tūkst. žmonių, o virtualiosiose edukacinėse veiklose dalyvavo per 800 skaitytojų. Visos jos skelbiamos bibliotekos feisbuko paskyroje, per minėtą laikotarpį atsirado per 50 naujų sekėjų. "Tai išties geri rezultatai, liudijantys, kad žmonės domisi, o mes paslaugas galime teikti ir nuotoliniu būdu", – teigė bibliotekos direktorė. Nemažai skaitytojų pasinaudojo bibliotekos viešinta galimybe nemokamai skaityti elektronines knygas.

"Karantino laikotarpis parodė, kad įprastinė biblioteka gali transformuotis į visiškai kitokią, tačiau niekas nepakeis bendravimo su skaitytojais, bendruomenės dalyvavimo bibliotekų veikloje", – įsitikinusi bibliotekos vadovė.

Aktyviai dalyvavę Pilietiškumo akcijoje ir pagaminę apsaugos skydelių karščiavimo klinikai Garliavoje, Onkologijos ligoninei, Klinikų Neurochirurginio skyriaus anesteziologams, bibliotekos darbuotojai pradėjo rūpintis savo ir lankytojų saugumu, mat nuo pirmadienio Kauno rajono viešoji biblioteka atnaujino veiklą.

Ištikimybė: Kauno rajono viešoji biblioteka – pirmoji ir vienintelė I.V.Stančiauskienės darbovietė

Vengia arba trumpina kontaktus

"Kitų paslaugų kol kas neteikiame, tik priimame ir išduodame skaitytojams knygas. Dalis šios paslaugos – priėmimas – vyksta bekontakčiu būdu, o grąžintos knygos specialiose dėžėse tris dienas laikomos karantine atskiroje patalpoje ir tik paskui grąžinamos į bendrus fondus", – apie kitaip nei įprastai organizuojamą veiklą pasakojo I.V.Stančiauskienė.

Siekiant sutrumpinti išdavimo ir buvimo bibliotekoje laiką, skaitytojų prašoma užsakymus knygoms pateikti elektroniniu paštu ar telefonu. Artimiausiu metu nėra jokios kalbos apie parodų ir renginių organizavimą lankytojų pamėgtose bibliotekos erdvėse, galimybę pasinaudoti internetu.

Pokyčiai: tokių smagių susitikimų ir kitų renginių kol kas dar teks palaukti

"Į įprastą ritmą grįšime pamažu. Būtų labai blogai, jei bibliotekos virstų koronaviruso židiniais", – teigė direktorė. Iš esmės pakitusioje situacijoje esama ir gerų žinių. Karantino laikotarpiu Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir 30 padalinių bei filialų gavo apie 1,7 tūkst. naujų knygų. Jos skaitytojų laukia nuo pirmadienio, kai buvo atnaujintas skaitytojų aptarnavimas bibliotekose. Bendras fondas sudaro apie 280 tūkst. egzempliorių knygų, o viešosios bibliotekos – per 60 tūkst. egzempliorių knygų.

Dažnas mėgstantis skaityti gali pasigirti, kad per pirmąjį karantino mėnesį perskaitė du ar net tris kartus daugiau knygų, nei įprastai. Ar šis laikotarpis skaitomumo atžvilgiu buvo produktyvesnis ir bibliotekos direktorei? "Bibliotekininkai dažniausiai knygas skaito bibliotekiniu metodu: domisi autoriumi, jo kūryba, apdovanojimais. Laisvalaikiu mėgstu skaityti knygas ir įprastu būdu, bet didesniu perskaitytų knygų skaičiumi pasigirti negaliu. Visą šį laiką dirbau bibliotekoje arba nuotoliniu būdu", – sakė I.V.Stančiauskienė.

Savo ratuose

Ilgametė ir tituluota bibliotekininkė "Kauno dienai" prisipažino, kad jaučiasi savuose ratuose, bet kol įsitvirtino juose, būta pasiblaškymų. "Gerai sekėsi lietuvių kalba, labai mėgau knygas, tačiau paskutinėse vidutinės mokyklos klasėse svajojau studijuoti teisę. Kai jau reikėjo galutinai apsispręsti, pabūgau konkurso, nors ir į bibliotekininkystę jis buvo nemažas. Baigusi Vilniaus universitete bibliotekininkystę, į Kauno rajoną atvykau pagal paskyrimą. Iš pradžių norėjau pabėgti į Kauno apskrities viešąją biblioteką, bet likau ir esu labai patenkinta", – atviravo pašnekovė.

Kad dirba mėgstamą darbą ir dirba jį iš širdies, liudija įvertinimai. 2001-aisiais I.V.Stančiauskienei buvo suteiktas Metų bibliotekininko vardas. Bibliotekos vadovė apdovanota Kauno rajono savivaldybės 2-ojo lygio garbės ženklu ir Kauno rajono savivaldybės mero padėkos raštais.

Į įprastą ritmą grįšime pamažu. Būtų labai blogai, jei bibliotekos virstų koronaviruso židiniais

Prasidėjus kompiuterių erai, Kauno rajonas tapo vienu pirmųjų rajonų šalyje, kuris dalyvavo Atviros Lietuvos fondo projektuose, o Zapyškio biblioteka – pirmąja kompiuterizuota tarp šalies kaimo bibliotekų. Zapyškio bibliotekininkė Albina Budrienė ir I.V.Stančiauskienė už nuopelnus Lietuvai 2002 m. buvo apdovanotos Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 1-ojo laipsnio medaliu.

Pernai bibliotekose startavo respublikinis projektas "Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė", skirtas gyventojų grupei, kurie vis dar nesinaudoja ar minimaliai naudojasi internetu, taip pat tiems, kurie nori pagerinti savo skaitmeninius įgūdžius, išmokti geriau naudotis įvairiomis elektroninėmis paslaugomis. Savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir 30-yje padalinių vyko mokymai, kuriuos vedė dvylika bibliotekininkų – lektorių. Skaitmeninio raštingumo mokymuose apmokyti 1 207 gyventojai. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka tarp Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų užėmė pirmą vietą. Tikriausiai niekas nesiginčys, kad tai – taip pat nemaža dalimi yra įstaigos vadovės nuopelnas.

GALERIJA

  • I. V. Stančiauskienė: karantinas taikomas ir knygoms
  • I. V. Stančiauskienė: karantinas taikomas ir knygoms
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS