Pasipiktinimo vajus: ketvirtokų išleistuvėms – 4500 eurų? (direktorės komentaras) | kl.lt

PASIPIKTINIMO VAJUS: KETVIRTOKŲ IŠLEISTUVĖMS – 4500 EURŲ? (DIREKTORĖS KOMENTARAS)

  • 61

Antradienį socialiniame tinkle ėmė plisti vienos Kauno mokyklos ketvirtokų išleistuvių šventės išlaidų sąrašas. Laiško turinys ne vienam kelia nuostabą, o mokyklos direktorė tikina, kad apie planuojamas rinkti tūkstantines sumas nieko nežinojo.

"O dabar pakalbėkime apie nemokamą mokslą šioje ašarų pakalnėje. Štai ketvirtokai ruošiasi baigti Kauno Prano Mašioto pradinę mokyklą! Tėvukų komitetas susitiko su direktore ir aptarė reikaliukus, išleistuves ir dovanytes. Jūs man galit paaiškinti, kas čia per pornografija?", – savo "Facebook" paskyroje klausia komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis.

Išties, nuostabą kelia šventės sąmatoje išdėstytos sumos.  Numatoma, kad ne tik dovanai mokyklai bus skiriama 1000 eurų, bet restorano užsakymui 25 mokytojams bei dovanai mokyklos direktorei atitinkamai po tiek pat. Beje, dėmesys atsikreipia ir į paskutinę eilutę laiško apačioje: "Nenumatytos išlaidos – 300 eurų. Ar tai reiškia, kad nurodoma 4500 eurų suma – ne galutinė?

Tai nėra normalu. Manome, kad tėveliai turėtų objektyviai įvertinti savo norus ir susilaikyti nuo nepamatuotų ketinimų teikti tokias brangias dovanas.

"Atsiprašau, kas per dovanytės mokyklai už štuką? Padėkos raštai mokyklai už beveik štuką? Dovanos štukomis mokytojai ir direktorei... Kodėl???", – paskelbtas naujienas iš susirinkimo su direktore aptarinėja vyras.

Žinomam vyrui užkliuvo ir tai, kad pradinių klasių vaikų išleistuvėms reikia nuomotis salę: "Mokyklos aktų salės negana ar kaip?"

"Tai, kaip dabar vyksta, kai baigia 12 klasę? Direktorei mašiną perka, o auklėtoją į Maldyvus? Ar čia man tik wtf atrodo, o iš tikrųjų čia viskas ok?," – klausimais savo nuostabą baigia S. Vaitulionis, kuris nepamiršta kreiptis ir į Švietimo ir mokslo ministeriją. – Ką jūs? Ai, pamiršau – nieko.

Šis įrašas sulaukė daugelio žmonių reakcijos. Vieni svarstė, kad tėvai savo vaikams patys kuria šventę ir gali nuspręsti, kiek pinigų daug, o kiek mažai. Kiti nepagailėjo aštrios kritikos ir mokyklos vadovybei.

"Ir koks čia kosmosas? Patys savo vaikams kuriame šventę", – surašytomis sumomis nesistebėjo Aistė.

Rytoj raštu atsiribosiu nuo šios, kaip galima pasakyti, propagandos. Visų dovanų atsisakysime viešai.

"Banditizmas. Kitaip nepavadinsi! Vyksta masinis nupušimas! Nebesupranta, ką reiškia 4500 eurų? Tai paimkite skaičiavimo mašinelę. Bet tai liečia visus – ir bobutes turguje. Visi masiškai eina iš proto. Jejbogu!", – savo nuomonę pareiškė ir verslininko Antano Boso žmona Daina Bosas.

"Aš labai laukiau, kada galų gale kam nors iš tėvų baigsis kantrybė ir pradės viešinti toje mokykloje vykstančius pinigų rinkimus. Ten ta reketo sistema nuo labai senai vyksta", – dar vieną akmenį į šios mokyklos daržą sviedžia komentatorė Odeta.

"Aš totaliai apšalusi. Mes Kalėdoms ar mokyklos pabaigimui (Švedijoje) renkame po 2 eurus. Auklėtoja gauna gėlių puokštę, vaikai bažnyčioje padainuoja, paskui piknikas su savo atsineštu maistu mokyklos kiemelyje... Į Lietuvą negrįšiu", – savo patirtimi svečioje šalyje pasidalija Živilė.

"Nenusiminkime, 12-os klasės išleistuvės švęsime Seišelių salose ir pirksime mokytojams po jachtą", – sarkastiškai ateitį brėžia Ovidija.

Direktorės komentaras

Portalui kaunodiena.lt mokyklos direktorė Aušra Burbienė prisipažino apie nemalonią situaciją sužinojusi tik antradienio vidurdienį, kai ją apie pasipiktinusių tėvų atsiliepimus informavo žurnalistai.

"Šią situaciją vertinu kaip tėvų iniciatyvą ir nuo jos visiškai nusišalinu. Nuo dovanų aš nusišalinu, už patalpų nuomą sumokės mokykla. Kadangi dėl patalpų nuomos vyksta derybos, negaliu pasakyti, kokią sumą teks tam skirti, tačiau ieškome pigiausio varianto. Už padėkas, atvirutes taip pat bus sumokėta iš mokyklos lėšų. Dėl tėvų sprendimo mokyklai padovanoti lauko muzikos instrumentus, jų ir paklauskite", – mokyklos vadovė tikina savo poziciją išdėsčiusi ir miesto valdžios atstovams.

Paklausta, ar 4500 eurų siekianti suma už išleistuves yra didesnė nei ankstesniais metais, direktorė prisipažino negalinti palyginti šių sumų. Anot jos, ji niekada nematė nė vienų metų išleistuvių šventės išlaidų sąrašų. Ir nepamiršto paminėti, kad pernai tėvai mokyklai padovanojo šachmatus, kuriais vaikai naudojasi.

"Kiekviena klasės savivalda tariasi, ką jiems daryti. Noriu nuraminti, kad pakviečiau klasės komitetų pirmininkus ir tarybos pirmininkę, o rytoj raštu atsiribosiu nuo šios, kaip galima pasakyti, propagandos. Visų dovanų atsisakysime viešai. Juk asmeninės iniciatyvos ir lieka asmeninėmis iniciatyvomis", – pokalbį baigė Kauno Prano Mašioto pradinės mokyklos vadovė.

Sumos šokiruoja

Viešojoje erdvėje pasklidusi informacija, joje minimos sumos šokiravo ir Kauno miesto savivaldybės administraciją. 

"Tai nėra normalu. Manome, kad tėveliai turėtų objektyviai įvertinti savo norus ir susilaikyti nuo nepamatuotų ketinimų teikti tokias brangias dovanas", – dėstė administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Moteris teigia, kad buvo nedelsiant suorganizuotas gyvas susitikimas su mokyklos direktore ir ketinama toliau analizuoti situaciją.

"Vienareikšmiškai nepritariame tokiems dalykams, jų nepalaikome ir manome, kad rinkliavos mokyklose yra negalimos. Apie tai Kauno mokyklos bei darželiai yra įspėti net raštiškai. Paramos būdų mokykloms gali būti įvairių – labdaros sąskaitos ar vadinamoji 2 procentų parama. Tėvai gali atsidėkoti mokytojams, mokyklai savo valia ir iniciatyva, bet tai negali kilti iš pačios mokyklos", – sakė Kauno savivaldybės atstovė.

Kviečiame pasidalyti informacija apie rinkliavas kitose mokyklose. Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (61)

A.f.

Kas nesimoke sioje mokykloje gali smerkti... bet pati mokiaus ir galiu pasakyti ji yra kitokia ir ypatinga. Vaikai nori i ja eiti, ten yra tiesiog geda nepadoriai elgtis, ten niekas nesaukia, ten dirba su meile. Kad ir kiek kainuotu mano vaikai eis tik ten. O jei hienom gaila 100 eur uz visus metus mokytoju atoduota meile ir demesi ir zinias, tai toks jusu ir supratimas. ..kas jus per grobuonis, ? neimanoma rasti net panasumu su iprastom pradinem klasem... i sia mokykla neina nepasiturinciu vaikai, nereiketu ir verkti. Jau kai as mokiausi buvo 4 laida, tada pamenu kas menesi budavo mokestis uz moksla! Ji apskritai mokama, tai kas gali moket veda kas negali eina i paprastas. Puiki mokykla!

M.M.

kokia paleva. Mes 4toje klasėje irgi darėm išleistuves las klasioką sodyboje, tai terinkom kelis LITUS, kad nupirktų tėvai maisto ir gėlių Auklytojai... 12 klasei man su sodyba, suknele, batais, makiažu, dovanom kiekvienam laidos mokytojui ir t.t tesigavo 300 ( 145 buvo už sodyba, dovanas, maista ir gėrimus), o čia pradinukams !!!! kosmosas kažkoks

pasipiktinęs Nijole Putriene

administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė:,, Tėvai gali atsidėkoti mokytojams, mokyklai savo valia ir iniciatyva, bet tai negali kilti iš pačios mokyklos". Ką tai reiškia??? Už ką atsidėkoti? Mokytojai dirbo be atlyginimų? Kuo skiriasi mokytojai nuo gydytojų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS