Išsivadavusi iš narkomafijos pragaro (išskirtinė medžiaga) | kl.lt

IŠSIVADAVUSI IŠ NARKOMAFIJOS PRAGARO (IŠSKIRTINĖ MEDŽIAGA)

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš 25 metus nužudyto ar prieš save ranką pakėlusio Kolumbijos narkomafijos boso Pablo Escobaro gyvenimo moteris, 60 metų Victoria Eugenia Henao Lietuvoje sulaukė išskirtinio dėmesio.

Ryškiausia autorė

Per keturias Vilniaus knygų mugės dienas prie Victorios stendo buvo nusidriekusi milžiniška įvairaus amžiaus skaitytojų eilė. Jie kantriai stovėjo netgi daugiau nei valandą, kad įsigytų P.Escobaro našlės atsiminimų knygą, autografus ir drauge įsiamžintų atminimui. O kur kas drąsesni ir mokantys ispaniškai laisvai galėjo persimesti ir keliomis frazėmis, nes Victoria su aplinkiniais bendrauja tik ispanų kalba.

Per savaitės trukmės vizitą Lietuvoje P.Escobaro našlė šią savaitę apsilankė ir Kaune. Viename iš Laisvės alėjos knygynų moteris surengė jaukų savo knygos pristatymą bei pabendravo su jos autografų laukusiais miestiečiais.

P. Escobaro našlės viešnagė Kaune

Laimučio Brundzos nuotr.

Tokia V.E.Henao knygos sėkmė sulaukė ne tik geranoriškai nusiteikusios publikos reakcijos, bet ir audringų reakcijų bei komentarų socialiniuose tinkluose. Kai kurie save aktyviais nuomonės formuotojais ir visažiniais intelektualais pristatantys apžvalgininkai iškart po knygų mugės renginių savo "Facebook" paskyrų profiliuose, internetiniuose vaizdo bloguose bei komentarų skiltyse žiniasklaidoje išreiškė nepasitenkinimus. Jiems užkliuvo ir jie leido kritikos strėles netgi mugės lankytojams, kad didžiausioje šalies knygų ir autorių šventėje visus ypač domino P.Escobaro našlės prisiminimai.

Faktas, kad renginio dienomis net prie populiariausių lietuviškų bestselerių autorių stovėjo vos vienas kitas interesantas, o prie Holivudo filmų ir knygų išgarsinto mafiozo našlės iki pat mugės uždarymo netilo jos memuarų panorusių skaitytojų klegesys.

Aprašė meilužes

Regis, P.Escobaro našlės vizitas patvirtino, kad Vilniaus knygų mugės publika pastebimai keičiasi ir skaitytojai vis labiau tampa šiuolaikiškesni ir drąsesni. Daugelis jų vis dažniau perka ir skaito gana originalaus, o kai kada ir šokiruojančio turinio knygas.

Įdomiausia, kad prie netikėtos mugės viešnios dažniausiai būdavo pastebimi jaunesnio amžiaus skaitytojai. Tai iš dalies pateisinama, nes prieš keletą metų per populiarų internetinio serialo transliuotojo "Netflix" platformą buvo pristatytas dviejų sezonų vaidybinis serialas "Narcos". Čia itin plačiai atpasakojamas P.Escobaro audringas kriminalinis gyvenimas iki pat jo gyvenimo pabaigos.

Minėtas serialas sulaukė milžiniško 20–35 metų žiūrovų dėmesio visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.

Bet V.E.Henao knygoje kur kas daugiau galima sužinoti apie narkobarono gyvenimą. Dauguma intriguojančių detalių pateikta, kaip iš moters, kuri savo gyvenimą paskyrė šalia vieno iš visų laikų didžiausių kriminalinių autoritetų pasaulyje, pusės. Net keliuose šios knygos puslapiuose Victoria gana išsamiai aprašė P.Escobaro nuotykius su meilužėmis.

"Turiu pripažinti, kad Pablas savo saldžialiežuvavimu turbūt galėjo užkalbėti net gyvates", – taip knygoje rašo Victoria.

Netikėta versija

Su knygos autore V.E.Henao turėjau galimybę pabendrauti per kelias pertraukas tarp Vilniaus knygų mugės renginių. Per šiuos trumpus pašnekesius spėjau išgirsti Victorios pasakojimus apie įspūdžius Lietuvoje, debiutinės knygos sėkmę ir kitus iki šiol neskelbtus P.Escobaro gyvenimo faktus.

Moteris viešai knygos pristatymo metu susirinkusiems pareiškė tvirtai tikinti, kad 1993 m. gruodžio 2-ąją P.Escobaras visgi nežuvo nuo jį sučiupti mėginusių Kolumbijos kariuomenės ir JAV specialaus policijos padalinio atstovų rankos. Ji tikra, kad tą dieną Pablas pats nusišovė.

Kaip bebūtų, bet apie tai neužsimenama net labiausiai P.Escobaro biografiją išnaršiusių ekspertų ir buvusių teisėsaugininkų atsiminimuose.

Šalia Pablo savo gražiausius gyvenimo metus praleidusi moteris sakė neabejojanti, kad lyderiauti ir dominuoti mėgdavęs vyras buvo iš tų, kuris negalėjo pasiduoti beveik jį pričiupusiai teisėsaugai, taigi, nutarė nusišauti iš savo paties ginklo.

Anuomet buvau jauna, naivi ir kvaila, todėl leidausi į santykius su Pablu.

JAV nepageidaujama

Pastaruoju metu nemažai su knygos reikalais po pasaulį keliaujanti ir pristatymuose dalyvaujanti Victoria teigė, kad negali lankytis tiktai Jungtinėse Amerikos Valstijose.

"Praėjus keletui metų po Pablo mirties, į mus kreipėsi keli amerikiečių valdžios atstovais prisistatę asmenys, – įdomų pasakojimą pateikė garsaus narkobarono našlė. – Jie pareiškė tvirtai žinantys, kad neva keliose JAV lengvatinio apmokestinimo sąskaitose slepiami net 700–800 mln. JAV dolerių, kuriuos kadaise "uždirbo" Pablas. Jie pasiūlė iš tų pinigų sau pasilikti 50 mln., o likusius – atiduoti jiems. Mainais už tai pažadėjo ne tik leidimą įvažiuoti į JAV, bet netgi sudaryti tinkamas sąlygas tenai apsigyventi. Kadangi tokios informacijos nežinome, todėl taip jiems ir atsakėme. Taigi, po šiai dienai nei aš, nei mano sūnus vis dar negalime įvažiuoti į Ameriką."

Nepaisant to, V.E.Henao kone išskėstomis rankomis laukiama beveik visose Europos šalyse. Jos knyga jau išleista net keliomis kalbomis. Bene didžiausios publikos reakcijos Victoria sulaukė 2019 m. pabaigoje, kai viešėjo Vengrijoje. Čia ji buvo sutikta ne tik kaip ryškiausia užsienio garsenybė, bet ir pardavė keliolika tūkstančių savo knygos egzempliorių.

Victorios knyga toje šalyje tapo viena iš labiausiai perkamų praėjusių metų knygų.

Planuoja sugrįžti vasarą

Paprašyta pasidalyti savo sėkmės receptu, kaip jai pavyko išsivaduoti iš audringo gyvenimo praeities ir nepalūžti psichologiškai, V.E.Henao sakė, kad dar būdama su P.Escobaru dažnai slapčia lankydavosi pas psichologus.

"Anuomet buvau jauna, naivi ir kvaila, todėl leidausi į santykius su Pablu. Tik praėjus daugeliui metų supratau šalia kokio monstro gyvenau. Per vieną iš psichoterapijos seansų pavyko trumpam persikelti ir pamatyti tai, kaip į aplinkinius savo akimis reaguodavo Pablo. Galiu pasakyti, kad tai prilygsta siaubo filmų epizodams", – atvirai pasakojo Victoria.

Ji teigė, kad stresines situacijas jai padėjo ir vis dar padeda išgyventi jogos užsiėmimai, specialios paskaitos, per kurias pasakojama, kaip išsivaduoti iš nusikaltėlių vyrų priespaudos.

"Tokių moterų visame pasaulyje yra labai nemažai, tad norėčiau, kad jos visos susivienytų ir kaip įmanoma dažniau palaikytų tarpusavio ryšius", – sakė Victoria.

Knygų apie Lietuvos mafiją autorius D.Dargis turėjo išskirtinę progą pabendrauti su V.E.Henao. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Iki šiolei apie P.Escobaro gyvenimą Holivude sukurtas ne vienas vaidybinis filmas. Viename iš jų netgi atvirai pasakojama apie narkobarono meilės romaną su meiluže, buvusia televizijos laidų vedėja, kurią suvaidino garsioji aktorė Penelope Cruz. Tačiau Victoria iki šiol iš Holivudo filmų prodiuserių nėra sulaukusi pasiūlymo ekranizuoti jos memuarus ar pavienius gyvenimo fragmentus.

"Kol kas jie tokiu klausimu į mane nesikreipė. Bet mūsų šalyje yra užbaigtas dviejų dalių dokumentinis filmas, kuris artimiausiu metu pasirodys ir internete", – tvirtino Victoria.

Šalia milžiniškomis kokaino siuntomis ir itin žiauriais nusikaltimais išgarsėjusio kolumbiečio ne vieną dešimtmetį praleidusi moteris teigė, kad knygos reikalais itin daug konsultuojasi su sūnumi – Juanu Pablo Escobaru. Jis Lietuvoje lankėsi 2017-ųjų kovą. Tąkart jo knyga mūsų šalyje sulaukė ne ką mažesnio susidomėjimo. Neseniai Juanas metė gerai apmokamą architekto darbą ir pasinėrė į turus po pasaulį, kuriuose pristato gyvenimo be narkotikų paskaitas ir dvi savo prisiminimų knygas apie garsų tėvą.

V.E.Henao prisipažino, kad viešumo itin vengia jos duktė, kuri taip siekia save ir artimiausius šeimos narius apsaugoti nuo tamsios tėvo praeities.

Moteris patvirtino, kad po kelių mėnesių vėl norėtų sugrįžti į Lietuvą ir susipažinti su lietuviško pajūrio kurortais, pamatyti Kuršių neriją ir kitas vietas. "Bet norėčiau, kad kitas mano vizitas nebūtų vien tiktai pasakojimai apie baisų gyvenimą šalia Pablo. Aš turiu daug ką pasakyti ir kitomis temomis, o ypač moterims, kurios buvo pasirinkusios gyvenimą šalia nusikaltėlių vyrų ir siekia pozityvaus mąstymo", – atsisveikindama teigė V.E.Henao.


Milžiniškos pajamos

Pablas Escobaras (1949–1993 m.) tituluojamas kaip visų laikų galingiausias ir turtingiausias pasaulyje narkotikų baronas iš Kolumbijos.

Jis 1977–1991 metais milžiniškais kiekiais eksportavo kokainą į užsienį.

Skaičiuojama, kad per dieną P.Escobaro vadovaujamas Medilijino kartelis galėjo uždirbti daugiau nei 1 mln. JAV dolerių. Prekyba narkotikais jam pelnė septintą vietą turtingiausių pasaulio žmonių "Forbes" sąraše.

Pasakojama, kad, slapstydamasis nuo policijos kalnuose, jis sudegino du milijonus dolerių, kad jo dukra sušiltų, o 10 proc. (apie du milijardus dolerių!) pelno kasmet nurašydavo kaip nuostolius, nes apytiksliai tiek pinigų suėsdavo žiurkės ar sutrūnydavo saugyklose.

Nors P.Escobaras tiekė 80 proc. viso pasaulio kokaino, kariavo su vyriausybe ir žiauriai susidorodavo su konkurentais, jis buvo rūpestingas tėvas ir paprastų žmonių herojus – dalydavo pinigus Kolumbijos vargšams, įrengė futbolo aikštelių vaikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

klp

"Regis, P.Escobaro našlės vizitas patvirtino, kad Vilniaus knygų mugės publika pastebimai keičiasi ir skaitytojai vis labiau tampa šiuolaikiškesni ir drąsesni...." - Nelabai suprantu, kokie jie "šiuolaikiškesni ir drąsesni"? Man panašiau į "bailūs ėdrūnai", nes jie keliaklupsčiauja prieš brutualią jėgą, pavydi banditams gero (jų supratimu) gyvenimo ir svajoja apie didesnes galimybes "vartoti". Vartotojų publika su žlugusiomis moralinėmis vertybėmis. Labai gaila, bet tai kryptis, kuria eina visuomenė.

fui

ir vėl dargisas uždarbiauja, vis pinigų negana, kad apie kažkokias žudikų a'la našles rašinėja, ir jokios gėdos nei atsakomybės

jo

Geriau paklauskit kiek zmoniu suzalojo per narkotikus. Tai cia tuo ir zymi jinai, nes daugiau tai nera kuo didziuotis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS