Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių | kl.lt

IŠSKIRTINIAI RINKIMAI Į SEIMĄ – NE TIK DĖL KAUKIŲ

Sekmadienį kauniečiai nuo pat ryto ėmė traukti į Seimo rinkimų apylinkes. Kai kur nusidriekė eilės, dar iki joms atsidarant. O saviizoliacijoje esantys kauniečiai patyrė ir akibrokštų.

Atėjo apsisprendę

Nuotaikos rinkimų dieną buvo ramios, gal net pakilios. Kai kurie žmonės dar studijavo vienmandatininkų asmenybes ir prisistatymus, iškabintus rinkimų apylinkėse, bet kalbinti tvirtino, kad sekmadienį galvos sukti, ką rinktis, nereikėjo. Iš anksto buvo apsisprendę, kam atiduoti savo balsą.

Kauno J.Gruodžio konservatorijos dėstytoja ir profesionali vargonininkė Dalia Jatautaitė, balsavusi Centro-Žaliakalnio rinkimų apygardos Miško apylinkėje, "Kauno dienai" teigė, kad savo balsą šiemet atidavė "nebe tiems, kurie daug metų žada, o tiems, kurie kalba, mąsto ir, ko gero, veiks kitaip".

Kas buvo lemiamas veiksnys apsispręsti? "Trys dešimtmečiai atkurtoje valstybėje buvo siejami su viltimi ir ryškių permainų laukimu. Keičiasi palengva daug kas, gyvenimas pamažu gerėja, bet, regis, tos sritys, apie kurias daugiausia ir ilgiausiai kalbama, – visiškame sąstingyje. Kardinalių reformų stygius – tai veiksnys, lėmęs balsą atiduoti jau kitai partijai", – teigė D.Jatautaitė, praleidusi vos dvejus pamečiui vykusius rinkimus, kai studijavo užsienyje.

Esame pernelyg užsižaidę smulkmenose ir mažuose interesų karuose.

Ji vylėsi, kad kaip visuomenė tampame vis pilietiškesnė, kad į šiuos Seimo rinkimus ateis kur kas daugiau rinkėjų nei į ankstesnius. "Būtų išties smagu, jei šie metai pagal rinkėjų aktyvumą neprilygtų ankstesniems. Balsuodama kitaip nei anksčiau, tikiuosi, kad pradedantys, politikoje patirtį dar tik kaupiantys jauni žmonės bus ryžtingesni pamatinėms permainoms Lietuvoje", – nuomonę išreiškė muzikė.

Pasigedo tikrų lyderių

Petrašiūnų-Gričiupio rinkimų apygardos Studentų apylinkėje balsavęs technikos mokslų daktaras, verslininkas, įvairių inovatyvių projektų mentorius Vladas Lašas, apžvelgdamas kandidatus, apgailestavo, kad nėra išsiskiriančių savo ambicingomis idėjomis lyderių. "Tačiau išsirinkti nėra labai sunku – yra tik keli, su kuriais eičiau į žvalgybą", – pastebėjo V.Lašas, pridūręs, kad jo balsavimo kryptis – ta pati.

"Metai yra tikrai neeiliniai, situacija ne tik Lietuvoje, bet visur pasaulyje reikalauja susitelkimo. Juk kaip niekad matome, kiek turi įtakos ir kiek svarbūs kiekvienam iš mūsų valdžios sprendimai", – atkreipė dėmesį kaunietis. Jis iš šių rinkimų tikisi gerų pokyčių Lietuvai, "tikro dėmesio švietimui, mokymuisi, mokslui ir inovacijoms".

Kandidatus vertino pagal jų istoriją, ką žmogus ar organizacija nuveikė, kokį turi patyrimą ir kokiomis vertybėmis jie remiasi. "Ypač vertinu jaunų žmonių nuomonę, pasirinkimus ir argumentus. Juk rinkimai turi įtaką dar ilgesniam laikotarpiui negu viena Seimo kadencija, ir ta aplinka, kurią kuria valstybė, gali nulemti dešimtmečiams šiandienos jaunimo gyvenimą", – svarstė verslininkas.

"Demokratija neturi būti sustabarėjusi – jau pirmą dieną po rinkimų turime pradėti galvoti, ką galime patobulinti, ką reikia pakeisti. Esu įsitikinęs, kad kitą kartą jau galėsiu balsuoti mobiliuoju telefonu – taip, kaip moku mokesčius ir darau daug kitų svarbių bei atsakingų darbų. Išdrįsime inovacijas efektyviai taikyti ir valstybės valdyme" – kalbėjo V.Lašas.

Esamą politinę situaciją jis įvertino taip: "Esame pernelyg užsižaidę smulkmenose ir mažuose interesų karuose, dėl to nebematome didesnių, ilgalaikių iššūkių, tikslų ir galimybių. Kita vertus, mes patys, visi piliečiai, nepakankamai naudojamės savo galiomis ir įtaka politikams. Juk jei partijos vis nesusitaria dėl švietimo, gal mes patys galime pasirašyti Nacionalinį piliečių susitarimą dėl švietimo? Tada prisijungs ir politikai..." – siūlė kaunietis.

Balsuoti žmonės ėjo susikaupę, bet geros nuotaikos. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Vadina pareiga

Aktyvūs buvo ir šilainiškiai. Kauno Jono Pauliaus II gimnazija šį sekmadienį – itin lankomas objektas. Joje įsikūrė net trys rinkimų apylinkės.

Mokyklos patalpų išdėstymas yra labai palankus, atsižvelgiant į koronaviruso situacijos reikalavimus, kad pabalsavę rinkėjai galėtų išeiti kitu keliu, nei atėjo.

"Balsuoti yra pareiga. Ne visada balsuoju "už", kartais "prieš", bet balsuoti visada ateinu", – sakė kaunietė Lina, balsavusi Šilainių apygardos Ąžuolo rinkimų apylinkėje.

Ji kalbėjo, kad lengva buvo apsispręsti. Net nesivargino gilintis į kandidatų pažadus, partijų programas. "Per tiek gyvenimo jau įsigilinta. Patirtis parodo visas programas", – teigė viena kaunietė, neslėpusi, kad kai kurie kandidatų pažadai suveikė atvirkščiai, nei tikėjosi jų dalytojai: ne suviliojo, o tiesiog prajuokino.

Moteris neslėpė neįsivaizduojanti, kaip nubalsuos Kaunas, kokie bus galutiniai rezultatai, – tai yra kaip atrodys naujasis Seimas. "Šįkart – didelė intriga, bet miegoti eisiu ramia širdimi", – šypsojosi gerai nusiteikusi pašnekovė. Ji nenaktinės ir nelauks rezultatų. Atsikels ryte ir pasižiūrės, kai jau viskas bus aišku.

Kauniečių teigimu, ateiti prie balsadėžių – pilietinė pareiga. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Už tuos pačius

"Nuotaikos labai geros. Nėra jokių eilių. Jose niekada nesmagu laukti", – sakė kitas šilainiškis Rimas. Ir jis, ir kartu atėjusi balsuoti Danguolė stengiasi nepraleisti nė vienų rinkimų.

"Visą laiką balsuojame už tuos pačius", – už abu užtikrintai atsakė Danguolė. Paklausti, ko tikisi iš naujojo Seimo, pašnekovai susimąstė. "Per tiek laiko šiandien partijų turėjo būti žymiai mažiau. Trys ar penkios. Dabar – partijų daug. Mažai kas pasikeitė ir vis kuriasi naujos", – politinio stabilumo ir solidumo pasigedo kaunietis.

Kita kalbinta rinkėja užsiminė ne tik apie stabilumą, bet ir apie svarbių projektų, sumanymų tęstinumo būtinybę.

"Balsavau už tuos pačius. Labai patiko darbai. Neturiu, ko slėpti. Aš už dabar esančius valdžioje. Jie turėtų būti bent tris kadencijas. Ketveri metai per trumpas laiko tarpas, kad būtų galima įgyvendinti visus sumanymus. Tam reikia stabilumo. Jeigu ateis nauji, imsis savo politikos, bus nutraukti pradėti darbai. Reikia tęstinumo", – dėstė Genutė, pridūrusi, kad ji yra ir už tai, kad sveikatos ministru liktų Aurelijus Veryga. "Labai laukiau šios dienos – rinkimų", – pridūrė moteris.

Šilainių apygardos Ąžuolo rinkimų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Rima Kalinauskaitė "Kauno dienai" pasakojo, kad rinkėjų jau buvo prisirinkę prieš atidarant apylinkę. Anot jos, žmonės ateina susikaupę, užtikrinti, nesiblaško, nepasitaikė jokių pykčių, nesusipratimų.

"Tendencijos – panašios kaip ir per kitus rinkimus. Anksti ryte, kai atėjome, jau buvo žmonių, kurie laukė. Jau buvo eilutė", – pasakojo R.Kalinauskaitė.

Ateinančias balsuoti poras ji iš karto perspėja, kad neitų kartu į kabiną. "Matijošaitis taip darė, bet, suprantate, negalima. Jeigu kas neaišku biuletenyje, klauskite, visada padėsime", – sakė pirmininkė, porai paaiškinusi balsavimo tvarką. Kokios pagalbos prireikia? Pavyzdžiui, turi pagalbos priemonių prasčiau matantiems asmenims.

Rinkimų apylinkė turi pasiruošusi ir kaukių, jeigu ateitų rinkėjas, kuris jos neturi. "Kol kas nepasitaikė nė vieno tokio. Visi ateina su kaukėmis, o nemažai ir su pirštinėmis, savo tušinukais", – teigė R.Kalinauskaitė.

Ji pati balsavo iš anksto, nes dirba visai kitoje apylinkėje ir apygardoje, nei yra priskirta balsuoti pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

Rinkimų tvarką šiemet pakoregavo koronavirusas. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Balsuoja už veiklius

Architektas Gintaras Balčytis, balsavęs iš anksto, sakė, kad jo pasirinkimas, palyginti su praėjusiais Seimo rinkimais, nepasikeitė. Jis peikė politikus, kurie vis kuria naujas partijas, rinkimų komitetus tik tam, kad papultų į Seimą.

"Niekados nebalsuoju už tokius, kurie veržiasi į Seimą dar nieko nenuveikę. Aš už naujumą, progresą, bet ne už atsitiktinius žmones", – sakė G.Balčytis, pastebėjęs, kad dažnai labai skambius žodžius lydi labai silpni darbai.

Jis nesitiki, kad šie Seimo rinkimai kažką iš esmės pakeistų šalyje. "Šiaip jau Lietuvoje nėra blogai. Sutinku, kad gyvenam kaip niekada gerai – gyvenam puikiai. Politinė situacija, aišku, būtų džiugu, kad ji gerėtų. Ar taip bus, esu nusiteikęs iš tiesų skeptiškai", – neslėpė architektas.

Niekados nebalsuoju už tokius, kurie veržiasi į Seimą dar nieko nenuveikę.

Mero parama premjerui

Seimo rinkimuose iš anksto balsavo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Prie balsavimo biuletenio, kuriame reikia įrašyti savo pasirinkimus, jis užtruko ilgokai, nors teigė taip pat jau seniai yra apsisprendęs už ką atiduos savo balsą. Balsuoti į Kauno rotušę ketvirtadienį jis atvyko su širdies drauge Loreta Stonkiene. Pora balsuoti iš anksto nusprendė, nes sekmadienį reikia pailsėti.

"Jau ne kartą žmonė̇s pastebėjo mano paramą dabartiniam premjerui Sauliui Skverneliui. Tiek jį, tiek jo komandos žmones palaikau ir dabar", – teigė Kauno meras, Seime norėdamas matyti ir keturis "Vieningo Kauno" narius.

"Man labai gera dirbti su premjeru, S.Skverneliu. Politinių įsitikinimų aš nežiūriu. Žiūriu dalykiškumą. Man gerai būtų, kad liktų "valstiečiai" žalieji. Kaunas yra pradėjęs daug projektų, jie visi, kaip liaudyje sakoma, važiuoja, statomi, daromi. Visi, kas apsilanko Kaune, čia mato pasikeitimus į gerą pusę", – kalbėjo V.Matijošaitis.

Ar situacija pasikeistų, jeigu premjeru taptų konservatorius Gabrielius Landsbergis? "Gal tada anksčiau išeisiu iš posto, bet nemanau, kad jis ant tiek keistas, kad pradėtų mosuoti kardais", – teigė meras.

Jis dar nepaleido minties sujungti Kauno miesto su rajonu. Ant S.Skvernelio už tai, kad ši idėja nebuvo imta vystyti Vyriausybėje, sakė nepykstąs. "Čia ne premjero darbas. Natūraliai kažkada susijungs", – įsitikinęs V.Matijošaitis.

Meras nesiėmė garsiai vertinti konservatorių ir "valstiečių" žaliųjų tarpusavio batalijų. "Gal nesileisiu į šitas dvejones", – sakė Kauno vadovas.

 

GALERIJA

  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
  • Išskirtiniai rinkimai į Seimą – ne tik dėl kaukių
Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

> Danguolė

Tai gerai, kad balsavai už Verygą - gal jam plaukai ataugs ir protas sugrįš?

Danguolė

Balsavau už Valstiečius ir poną Verygą.Labai nusivylusi rinkimų rezultatais.Šimonytė yra padariusi daug klaidų, negaliu jos teist gal per nesugebėjimą , o kad kišo nagus prie skurdžiausių sluoksnių pinigų, tai tikrai nedovanotina.Dabar ate ate visų sinjorų lūkesčiams.

Tai kai kam labai gerai

Daug klastočių bus ir balsuos už tuos kurie negavo kvietimų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS