Per milžiniškas duobes kauniečiai nepatenka į namus: šis kiemas yra tragedija | kl.lt

PER MILŽINIŠKAS DUOBES KAUNIEČIAI NEPATENKA Į NAMUS: ŠIS KIEMAS YRA TRAGEDIJA

  • 61

Kauniečiai, gyvenantys daugiabučiuose, per duobes kiemuose nebegali patekti į namus, praneša LNK.

Kaunietis Antanas, gyvenantis Taikos prospekto daugiabutyje, sako, kad kieme atsivėrė tokios milžiniškos duobės, kad įvažiuoti tampa nebeįmanoma.

„Pas mane kaime dešimtkart geresni kiemai ir keliai negu šis kiemas. Šitas kiemas yra tragedija – Kaune nerasite tokio kiemo kaip pas mus“, – skundėsi pašnekovas.

Mašinas gyventojai priversti palikti ir už pusės kilometro. Grįžti į namus tenka pėsčiomis. „Mašinas laužome, įvažiuoti negalime. Dabar pašalo – gerai, o kai atsileis, tai mašinas paliekame prie mokyklos, ar kolonėlės, ar prie „Telekomo“, nes negalime įvažiuoti į kiemą – gilios duobės, vanduo pastoviai plaukia žiemą vasarą“, – pasakojo Antanas.

Negalime įvažiuoti į kiemą – gilios duobės, vanduo pastoviai plaukia žiemą vasarą.

Dėl tokių duobių ne vienas jau turėjo nuostolių. „Spoilerį buvau užkabinęs, sūnus irgi užkabino ir sulaužė rūko žibintą“, – vardijo Antanas.

Kaimynai nufilmavo, kaip su lengvąja mašina tenka perplaukti kiemą. Žmonės juokauja, kad daugiabučių kiemai skirti tik visureigiams. Čia sunkiai pravažiuoja ir specialiosios tarnybos. Gyventojai sako, kad nelaukia atšilimo. „Čia žuvis galima auginti. Kai pagausiu, atvešiu, įdėsiu – tegul plaukioja, kad vaizdžiau būtų“, – šmaikštavo kitas gyventojas.

Tokių kiemų gyventojai sako, kad nei taksi, nei joks kitas paslaugas teikiantis transportas čia taip pat nevažiuoja. Grįžus vėliau, naktį, tenka klampoti stengiantis neprasmegti duobėje.

Daugiabutį administruojanti įmonė, atsiuntusi atsakymą raštu, sako, kad norint sutvarkyti kiemą, reikia suformuoti sklypą ir kreiptis į savivaldybę. „Namo administratorius, matydamas, kad daugiabučių gyventojai kenčia dėl duobėtų kiemų, savanoriškai sutiko jiems pagelbėti ir pasiūlė parengti detalųjį planą, kurį turint gyventojai galėtų dalyvauti savivaldybės „Svajonių kiemo“ programoje ir gauti 50 proc. finansavimo tvarkymo darbams. Tačiau dauguma gyventojų nepritarė tokiam sprendimui ir rengti detalųjį planą atsisakė“.

Savivaldybė sako, kad daugiabučių kiemų priežiūra neužsiima jau penkerius metus. „Stinga iniciatyvos ir gal dar tas požiūris iš tų laikų, kad pasiskųsime ir kažkas padarys. Ne, savivaldybės politika yra tokia, kad jūs esate to kiemo šeimininkai ir turite daryti visus veiksmus, kad rūpintumėtės kiemu, o savivaldybė savo ruožtu, kad paskatintų, teikia finansinę paramą“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Kaunas turi ne vieną netvarkytą daugiabučių kiemą, kuriame žiemą ar po jos situacija gerokai pablogėja. Tokioms problemoms spręsti savivaldybė turi specialią „Svajonių kiemo“ programą, pagal kurią jau parengta apie 300 sklypų formavimo dokumentų, apie 150 techninių projektų rengimo dokumentų, o maždaug 50-yje jau vyksta fiziniai darbai.

Kompleksinis kiemo sutvarkymo projektas, kurio 50 proc. išlaidų kompensuoja miestas, yra skirtas dangų įrengimui, vaikų žaidimų aikštelių įrengimui, želdynų atnaujinimui. Kasmet iš miesto biudžeto tam skiriama apie 200 tūkst. eurų. Kitais metais ši suma didės.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (61)

Teisingai

Pritariu, miestas neprivalo tvarkyti nei kiemų, nei įvažų. Kas naudojasi- tie ir tvarkosi. Nenorite tvarkytis - parduokite mašinas. O kam nepatinka avariniai šaligatviai - parduokite butus ir pirkite namus. Be to būtina visus kiemus apmokestinti. Tavo automobilis teršia, daro duobes - mokėk už tai. Palaikau merą ūkininką!

savibldybė beviltiška

Kaunas atrodo, kaip karo laukas,- viskas išrausta išknista, o matjošaikai- BBD.

Plento gatvė

O plento gatve visur naujas asfaltas ir apšvietimas ir viską padarė savivaldybė. Kodėl ta pati iš kitu reikalauja pinigus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS