Įtūžo dėl mokinių elgesio Laisvės alėjoje: kas jiems išnuomoja paspirtukus? | kl.lt

ĮTŪŽO DĖL MOKINIŲ ELGESIO LAISVĖS ALĖJOJE: KAS JIEMS IŠNUOMOJA PASPIRTUKUS?

  • 46

Pasipiktinusi gyventoja susirūpino savo saugumu – Laisvės alėjoje, sakė moteris, jai dažnai tenka susidurti su esą chaotiškai paspirtukais važinėjančiais mokiniais. Ugdymo įstaigos atstovai atviri – uždrausti atvykti į pamokas pasirinkta transporto priemone jie negali.

Siutina chaotiškas važiavimas

„Kiekvieną rytą keliauju į darbą miesto centre. Regis, iš namų išeinu tokiu metu, kai pamokos mokyklose jau būna prasidėjusios, bet iš kažkur vis išlenda „Erudito licėjaus“ mokiniai ant „Bolt“ paspirtukų. Nežinau, nuo kelintos valandos jiems prasideda pamokos, bet susidaro įspūdis, kad jie mėgsta grupinius pasivažinėjimus. Tačiau, man atrodo, kad kai kuriems besivažinėjantiems nėra šešiolikos metų. Aiškiai matyti, kad tai galėtų būti penktų, šeštų ar septintų klasių mokiniai. Kas jiems išnuomoja paspirtukus? Kaip suprantu, „Bolt“ paspirtukus galima išsinuomoti tik nuo šešiolikos metų“ – svarstė kaunietė Veronika.

Kas jiems išnuomoja paspirtukus?

Moteris pabrėžė, kad mokiniai, vilkintys šios privačios mokyklos uniformas, esą važiuoja elektriniais paspirtukais chaotiškai. Be to, ji teigė ne kartą pastebėjusi vaikus važiuojančius šia transporto priemone ne po vieną, bet dviese ar net trise.

„Šiandien, apie 8.18 val., važiavo dviese, o vienas demonstravo, kad moka važiuoti paspirtuku nesilaikydamas rankomis. Tikrai pavojinga vaikščioti. Mokykla galėtų pravesti pamoką apie saugų elgesį keliuose“, – antradienį akcentavo moteris.

Uždrausti negali

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams susisiekus su „Erudito licėjaus“ atstove Asta Lipštaite, ji teigė, kad šioje ugdymo įstaigoje pamokos prasideda 8.30 val.

„Mokiniai yra susipažinę su saugaus eismo taisyklėmis per pamokas. Tačiau mes negalime uždrausti atvykti į mokyklą pasirinkta transporto priemone ir neturime oficialių duomenų ar statistikos, kiek mokinių naudojasi elektrinių paspirtukų paslaugomis“, – pabrėžė pašnekovė.

Paaiškino taisykles

Kaip aiškino „Bolt“ dalijimosi paslaugų operacijų vadovas Benas Jurlovas,  „Bolt“ elektriniais paspirtukais gali keliauti asmenys, sulaukę aštuoniolikos metų. Kiekvienas vartotojas, prisijungdamas prie platformos asmeniškai patvirtina savo amžių ir įsipareigoja laikytis taisyklių.

„Atkreipiame dėmesį, kad už nepilnamečių veiksmus yra atsakingi jų tėvai bei globėjai. Be to, norėdami išsinuomoti paspirtuką vartotojai privalo platformoje registruoti mokėjimo kortelę – tai reiškia, kad dažniausiai tėvai žino, kokiomis paslaugomis naudojasi jų atžalos“, – kalbėjo jis.

Pasak B. Jurlovo, Kelių eismo taisyklės (KET) – atlaidesnės: elektrinį paspirtuką gali vairuoti asmuo, sulaukęs keturiolikos metų, o išklausęs specialų kursą – nuo dvylikos metų.

„O štai važiavimas dviese elektriniu paspirtuku yra draudžiamas. Tačiau dažniausiai tą darantys asmenys taip elgiasi iš nežinojimo. Skirtingai nei asmeniniuose gyventojų paspirtukuose, išmaniuose „Bolt“ paspirtukuose veikia sistema, perspėjanti vartotoją apie skirtingus pažeidimus, tarp jų – ir važiavimą dviese. Dirbtinio intelekto sprendimas fiksuoja svorio pokytį ir siunčia žinutę vartotojui. Kiekvienas toks pažeidimas daro neigiamą įtaką vartotojo reitingui. Mūsų duomenys rodo, kad tokia edukacija veikia efektyviai: gavę pranešimą, savo elgesio kitą mėnesį nebekartoja apie 70 proc. pažeidėjų, o piktybiškai kartojančių pažeidimus prieiga prie platformos labai greitai yra tiesiog užblokuojama“, – aiškino „Bolt“ atstovas.

Važiavimas dviese elektriniu paspirtuku yra draudžiamas. Tačiau dažniausiai tą darantys asmenys taip elgiasi iš nežinojimo.

Pašnekovas pridūrė, kad ypatingai svarbu, jog kiti eismo dalyviai neliktų abejingi ir matydami paslauga besinaudojančius nepilnamečius arba kitus vartotojus, naudojančius „Bolt“ elektrinį paspirtuką pavojingai ar neatsakingai, praneštų apie tai.

„Patogiausia tai padaryti atsidarius „Bolt“ programėlės paspirtukų žemėlapį ir kairiajame apatiniame jo kampe spustelėjus šauktuką. Taip pat tą galima padaryti per savo įrenginio naršyklę adresu: https://bolt.eu/lt/report-scooter/. Turėdami tokių pranešimų kalbamės su savo vartotojais ir esant reikalui blokuojame jų prieigą prie platformos“, – pabrėžė B. Jurlovas.

Gairės: paspirtukai, Bolt, chuliganiškas vairavimas, mokiniai, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Reik

Tik reik pakeisti programėlę,kur privalomas asmens dokumentas ir problema dėl nuomos išspręsta. Jei asmuo nepilnametis,paspirtukas neatsirakina.

jj

O kodėl laisvės alėja skirta jau ne tik pėstiesiems?O jaunimėlis tapo senukais invalidais,kurie kelių šimtų metrų paeiti negali.

jk

senai metas Laisves al.uždraustidviraciu ir paspirtuku eismą,ko laukiam ? aukos ar kraujo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS