Įžiebtos Kalėdų eglės: kuri gražesnė – drugeliais plazdenanti Kauno ar snaigėmis žėrinti Vilniaus? | kl.lt

ĮŽIEBTOS KALĖDŲ EGLĖS: KURI GRAŽESNĖ – DRUGELIAIS PLAZDENANTI KAUNO AR SNAIGĖMIS ŽĖRINTI VILNIAUS?

  • 51

Šeštadienio vakarą buvo įžiebtos Vilniaus ir Kauno Kalėdų eglės. Kaip ir kasmet, socialinėje erdvėje netrūksta diskusijų, kuri gražesnė.

Vilniaus eglė yra baltos žiemos ir šviesių, spindinčių Kalėdų simbolis. Šventinės konstrukcijos akcentu pasirinktos snaigės – ledo kristalai, pasižymintys unikaliomis geometrinėmis struktūromis. Šios laikinos miniatiūrinės skulptūros, virsdamos šventinės puošybos elementais, buvo išdidintos tūkstantį kartų – tarsi stebėtum tikrą snaigę per optinį prietaisą.

Pagrindinė sostinės eglė dekoruota 96-iomis įvairaus dydžio ir skirtingų raštų šviečiančių snaigių dekoracijomis, Kalėdų eglės viršūnę puošia kalėdinė žvaigždė. Eglutės pagrindą sudaro baltos šakos ir veidrodiniai paviršiai, o sniego žėrėjimo efektą kuria eglę gaubianti girliandų skraistė.

Dizaino autorius įkvėpimo sėmėsi iš tikrų snaigių fotografijų. Žiemos paveikslą įkūnijanti eglė šiemet trijų sluoksnių. Pirmajame – veidrodžiai, kurie simbolizuos ledą. „Antras sluoksnis bus snaigės, kurių yra net 96. Dauguma yra skirtingos. Ir taip pat paskutinis sluoksnis yra girliandos su žėrėjimo efektu, kurios sudaro tą žiemiškumo įspūdį, lyg žaižaruojantis sniegas saulėtą dieną“, – pasakojo „Švenčių studijos“ dizaineris Dominykas Koncevičius.

Kalėdų eglės įžiebimas Vilniuje 2021

L. Balandžio/„BNS Foto“, S. Žiūros nuotr.

Kauno eglė primena vasarą. Jau tryliktą kartą Kaunui kalėdinę eglutę padovanojo menininkė Jolanta Šmidtienė. Šių metų tema – stebuklingas Kalėdų sodas.

„Dabar toks laikas, kai mes esame sušalę ne tik nuo oro, bet ir nuo tos bendros situacijos, kuri mus supa antrus metus. Aš pagalvojau, kad Kalėdų medis yra simbolis to pažadėto rojaus, kad mus išganys. Vienareikšmiškai rojus yra ir šiluma, ir grožis bei malonumas, o mes dažnai jį įsivaizduojame ten, kur šilta, galbūt net siejame su tropine šalimi, jūros pakrante.

Kita vertus, rojus yra čia ir dabar, tik mes ne visada mokame džiaugtis. Tai kurdama eglutę galvojau, koks yra rojus vasarą įkristi į smilgų pievą, matyti dangų ir jausti praskrendantį drugelį, kuris yra tarsi pievų angelas. Taip kilo idėja, kad Kalėdų medis gali būti tas lietuviškos pievos atspindys“, – taip svajingai savo idėją šiemet Kauno eglę papuošti drugeliais kiek anksčiau pristatė tekstilininkė J.Šmidtienė.

Ant eglutės ir jos prieigose nutūpė apie 600 įvairaus dydžio smaragdinių drugelių, padarytų iš stiklo pluošto. Eglutės puošybai ir prieigoms panaudotas ir panašus kiekis rankų darbo smilgų.

2021 m. Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventė

Vilmanto Raupelio ir Evaldo Šemioto nuotr.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (51)

Ilka

Kauno nuostabi eglutė ,simbolizuoja šilumą ,meilę ,tiesiog gyvai pamatyti Rotužės aikštę ,taip gražiai ,pasakyškai sukurta .. ,tai didelis menas su gražia mylinčia širdimi .Ačiū !

Tikrumas

Kauno, žinoma.Zaliaskarė,kurią įpratę matyti ir suaugę ir vaikai!Jauki, miela.Ne metalo konstrukcijų , veidrodžių padarinys..

katedros aikštėje nejauku

keli kioskai, paruodantys brangius daiktus, eglė iš konstrukcijų ir rusiška muzika, tikrai nesinori grįžti. Gal čia tyčia taip atgrąso ir dar nė vieno matomo policininko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS