J. Šmidtienė apie eglės padegimą: žmogus susigadino sau gyvenimą | kl.lt

J. ŠMIDTIENĖ APIE EGLĖS PADEGIMĄ: ŽMOGUS SUSIGADINO SAU GYVENIMĄ

Šiąnakt buvo padegta Kauno Kalėdų eglė. Kol policija aiškinasi įvykio aplinkybes, eglę kūrusi komanda jau nuo nakties pluša bandydama atkurti apdegusius papuošimus. Darbai vyksta ir prie eglės, ir dirbtuvėse.  

Dalis jų pavyks perdaryti pačių rankomis, dalį teks užsakyti naujų. Sudėtingiausia situacija – su eglės apšvietimu.

Eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė apie gaisrą sužinojo, kai eglė dar liepsnojo.

„Ugniagesiai dar dirbo, kai man paskambino. Sakė dega atvira liepsna jūsų eglutė. Greit į mašiną ir važiavom. Prie jos buvom apie antrą valandą nakties. Eglė jau buvo užgesinta“, – pasakojo tekstilininkė.

Kauno Rotušės aikštėje padegta miesto Kalėdų eglė

Laimučio Brundzos nuotr.

Važiuojant jos galvoje sukosi tik viena mintis: kaip gelbėti eglę, ką daryti. Ji aiškino, kad reikia žinoti, kaip ką nuosekliai atjungti tam, kad būtų kuo išgelbėta kuo daugiau papuošimų, girliandos.

Tai, ką rado atvykusi į Rotušės aikštę, ji apibūdino dviem žodžiais: „Vaizdelis – baisus“. Ant trečdalio eglės styrojo apdegę juodi papuošimai. Apdegęs eglišakių ruožas. „Lyg randas ant eglės, o kitoje eglės pusėje – nieko, viskas gražu“, – pasakojo kaunietė.

Laimučio Brundzos nuotr.

Labiausiai jai gaila įdėto savanorių darbo. „Pati eglutė – juk tik daiktas. Nėra nepataisomų dalykų. Bet man žmonių labai gaila, jų laiko, vargo, įdėto dirbant prie tos eglutės. Naktimis dirbom. Baigę taip džiaugėmės: dabar pailsėsim. Pailsėjom…“ – prasprūdo sarkazmas J. Šmidtienei.

Realiai dar net nebuvo spėta visko iki gali pabaigti. Ir po įžiebimo dar tobulinta, tvarkyta eglės aplinka, tiksliau, aplinkiniai papuošimai. Netrūko ir gamtos išdaigų.

„Vėtra buvo nuvertusi stereogramas. Vėl kreipėsi į mus, kad reikia sutvarkyti. Tik jas parsivežėm, net nebaigėm jų sutvarkyti, kažkas uždegė eglutę…“ – kalbėjo kūrėja.

Kas gali pykti ant eglės? Per graži? Ar tokia jau negraži? Gal susilažino?

Kokie ugnies padaryti nuostoliai? „Sunku įvardinti. Greitai ieškome… Užsakėme šakų. Per naktį, kiek sugebėjome, nurinkome sugadintas dekoracijas. Susivežėm į dirbtuves. Reikės perdaryti. Jas jau daro, dirba žmonės“ , – vardijo moteris.

„Dekoracijos – viskas aišku. Perdažysim, perdarysim. Apie penkiasdešimt smilgų reikės perdaryti ir panašiai drugelių. Bet juos naujus reikėjo užsakyti“, –pridūrė pašnekovė.

Sunkiausia atkūrimo proceso grandis – girliandos. „Tas žmogus, kuris jungė viską, ir elektrikai, važiuos pasiėmę įrankius, papildomas lemputes. Tiek, kiek jų reikia pakeisti, aišku, neturime. Reikės pirkti. Reikės bandyti atrinkti ir atjungti dalį girliandos, kad degtų bent jau kita dalis. Tada galvosim, kaip girlianda uždengti degusią dalį“, – žodžius bėrė J. Šmidtienė.

Nepaisant visko, ji tikisi, kad jau šįvakar eglė žibės bent dalinai. Pavyzdžiui, viršūnė, likusios nenuniokotos smilgos. 

Kiek reikės laiko ir lėšų viskam atstatyti? „Neįsivaizduoju. Neskaičiuoju kol kas. Visi dirbam, tvarkom, ir viskas. Visi supranta, kad yra bėda ir apie pinigus niekas nekalba. Stengiamės gelbėti kaip įmanoma greičiau. Skaičiuosim po to, ką reikės papildomo pirkti.

Tikriausiai norom nenorom kyla klausimas, kodėl eglė buvo padengta. Apie padegėją ji mąsto taip: „Kvailas jaunas žmogus. Sau susigadino gyvenimą, ir mums pagadino. Padegė ne iš pykčio, o iš kvailystės. Kas gali pykti ant eglės? Per graži? Ar tokia jau negraži? Gal susilažino?“

Čia pat pridūrė, kad apmaudas kyla tik dėl to, kad gaila žmonių, kurie ir taip privargo prie eglės, o dabar dar turi plušėti. Tačiau komanda – vieninga, neverkšlena, o dirba. „Sakau, vaikai, varom, kad žmonės nematytų nuodėgulių. Tai yra šventė. Visi kaip kumštis suprato ir lėkė. Visą naktį dirbom, dabar išvežėm į angarus tai, ką nusirinkom. Priešpiet bus bokštelis ir naujų šakų. Pradėsim taisyti eglę“, – komandos atsidavimu didžiuojasi J. Šmidtienė.

Įtariamasis sulaikytas

Kauno policija ryte pateikė daugiau informacijos apie įvykį.

Padegėjas prie eglės privažiavo apie 1.40 val. Jis vairavo „Mitsubishi ASX“. Šia transporto priemone atsivežė degaus skysčio. Juo apipylė eglę ir padegė.

Beje, sulaikomas vyras priešinosi, sužalojo 21 metų pareigūną.

 

 

 

GALERIJA

  • Jolanta Šmidtienė
  • J. Šmidtienė apie eglės padegimą: žmogus susigadino sau gyvenimą
Rašyti komentarą
Komentarai (97)

Jonas

Kas tas pidara..as,kuris taip padarė?Tokį reikia paviešinti ir griežtai nubausti.Šis slykštynė apšiko visą Kauną.Geriau išniekytą eglutę pakeisti nauja,nes sena smirdės Pisaro fekalijomis.

Koncervų \\\\\.../////

smarvė.

Aušrinė

Kaip aš norėčiau surinkti visus tuos žmones, kuriem eglutės amžinai negražios, gėda kelia ir pan. ir duot jiem sukurt tą eglutę viską padaryt savo rankom. Va tada tai būtų įdomu kokią nerealią (literally) eglutę sukurtų. Galėtumėt parodyti savo "gebėjimus".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS