Kačerginėje – ateities kurorto vizijos paieškos | kl.lt

KAČERGINĖJE – ATEITIES KURORTO VIZIJOS PAIEŠKOS

  • 3

Prieš kiek mažiau nei šimtmetį Kačerginė buvo inteligentų pamėgtas kurortas prie Nemuno. Čia gyvenimo ritmas ir besiformuojanti kurortinė kultūra buvo neatsiejami nuo pažangiosios Laikinosios sostinės – Kauno. Šiandien Kačerginės kurorto gyventojų dvasia vis dar gyva.

Kurortas – ne tik kaunietiškai

Praėjusiais metais įsikūrusi pačiame Kauno centre esančiuose "Pienocentro" rūmuose veikusi "Kaunas 2022" programos "Modernizmas ateičiai" vasaros mokykla šią vasarą kraustosi būtent į Kačerginę. "Ateities kurortas" – taip pavadinta birželio 17–22 d. čia vykstanti vasaros mokykla.

"Praėjusiais metais mokykloje didelį dėmesį skyrėme Kauno urbanistinio kraštovaizdžio tyrimams, tyrinėjome Kauno naujamiestį kaip unikalų istorinių sluoksnių ir gamtinės situacijos darinį. Mokyklos rezultatai, visų pirma, buvo naudingi kaip tarptautinė studija, inspiravusi diskusijas apie ateities miesto planavimą ne tik tarp profesionalų, – sako tarptautinės vasaros mokyklos kuratorė Viltė Migonytė-Petrulienė. – Šį kartą atsigręžėme į periferijų modernizmą, sklidusį iš to meto sostinės kaip naujos, pažangios minties reiškinį – kurortinę kultūrą su esminiais ją žyminčiais fizinės aplinkos elementais."

Šio miestelio kurortiniai elementai buvo labai universalūs ir būdingi kitiems didiesiems XX a. Europos ir pasaulio kurortams.

Suburti tarptautinę profesionalų, entuziastų ir būsimųjų specialistų bendruomenę į Kačerginę pasirinkta, nes šio miestelio kurortiniai elementai buvo labai universalūs ir būdingi kitiems didiesiems XX a. Europos ir pasaulio kurortams. Pavyzdžiui, poilsio zonos prie vandens, vilos ir vasarnamiai, viešųjų erdvių organizavimas – tai ir kaunietiška, ir tarptautiška.

Taigi antrosios vasaros mokyklos dalyviai tirs kiekvieną šių elementų ir mėgins atsakyti į klausimą, kaip keičiasi Kačerginė ir miestelio kurortinis identitetas? Kokie galėtų būti miestelio ateities scenarijai?

Studentai ir profesionalai

Vasaros mokyklos metu įvadinėse paskaitose ir ekskursijose Kačerginėje bus susipažįstama su vietos kontekstu. Kartu su mokytojais bus diskutuojamas natūralus ir istorinis Kačerginės kurorto palikimas santykyje su Kauno miestu ir jo modernizmo architektūra.

Tolesnis darbas vyks grupėse, analizuojant pasirinktas atvejo studijas ir generuojant idėjas architektūriniams Kačerginės vietovės scenarijams. Rezultatai bus pristatyti vietos bendruomenei ir kitiems susidomėjusiems, o kūrybiškus jų eksponavimo būdus padiktuos patys sprendiniai.

Dalyvauti antrojoje tarptautinėje vasaros mokykloje buvo atrinkti 19 įvairių su miestų planavimu ir architektūra susijusių sričių studentai ir profesionalai iš 12 šalių: Turkijos, Indijos, Jungtinės Karalystės, Graikijos, Austrijos, Švedijos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Honkongo, Kroatijos ir Lietuvos.

Tikisi apčiuopiamo rezultato

Kartu su "Kaunas 2022" programos "Modernizmas ateičiai", skirtos aktualizuoti istorinį Kauno ir Kauno rajono architektūros ir urbanistikos paveldą, komanda, tarptautinės vasaros mokyklos koncepciją kuria biuro "Office de Architectura" architektai bei KTU atstovai. Tarptautinis "Ateities kurorto" partneris – Didžiojoje Britanijoje, Londone veikianti Bartleto architektūros mokykla. Kviestiniai "Ateities kurorto" lektoriai – ir praėjusiais metais vasaros mokykloje dėstęs Edwardas Denisonas bei jo kolegės Stefana Gradinariu ir Sabine Storp.

Kačerginės seniūnė Aistė Ivanovaitė-Petraitienė, kuri ir pati ketina dalyvauti vasaros mokyklos veiklose, sako, kad iš "Ateities kurorto" tikisi architektūrinių vizualizacijų, kurios tiktų būsimiems projektams ir galėtų virsti realiais darbais. "Norisi apčiuopiamų rezultatų, kurie papildytų jau dabar vykstančius inovatyvius regeneracijos procesus miestelyje", – viliasi seniūnė.

Anot jos, miestelio gyventojai visuomet tikėjo ir tiki Kačerginės kaip kurorto koncepcija, taigi įdomu, kokiomis akimis šią gyvenvietę pamatys jos istorinio konteksto nepažįstantys svečiai. Savo ruožtu ir "Kaunas 2022" atstovė V.Migonytė-Petrulienė tikisi, kad mokyklos dalyvių sukurti savotiški "manifestai" įkvėps miestelio gyventojus ir seniūniją realizuojant kurorto vizijas.

"Kaunas 2022" programos "Modernizmas ateičiai" tarptautinė vasaros mokykla organizuojama kartu su vietos bendruomene ir Kauno bei Kauno rajono verslininkais. Galbūt tarpukario kurorto dvasia kurį nors vasaros mokyklos dalyvį įkvėps pasilikti ir tapti Kačerginės gyventoju?

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

laukiam

kaip bus su teniso kortais?

manau

gerai butu, kad irengtu teniso kortus.

geras

kupriuko paminklo ir mauzoliejaus truksta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS