Kai kurie kauniečiai Seime norėtų matyti Harrį Potterį | kl.lt

KAI KURIE KAUNIEČIAI SEIME NORĖTŲ MATYTI HARRĮ POTTERĮ

Balsuodami per Seimo rinkimus gavome po du biuletenius. Tačiau ne visi rinkėjai juos tyčia ar netyčia užpildė teisingai. Visoje šalyje negaliojančiais pripažinti beveik 62 tūkst. balsavimo biuletenių vienmandatėse ir daugiau kaip 41 tūkst. daugiamandatėse apygardose. Tai sudaro 5,27 proc. ir atitinkamai 3,53 proc. išduotų daugiamandačių bei vienmandačių biuletenių. Tai daug ar mažai? 5 proc. balsų partijai užtenka, kad jos atstovai pakliūtų į Seimą. 

Kauno apygardų balsadėžėse rastų sugadintų balsavimo biuletenių dalis svyruoja nuo 2,71 iki 3,86 proc. daugiamandatėse ir nuo 4,96 iki 7,16 proc. vienmandatėse apygardose.

Didžiausia procentinė dalis sugadintų biuletenių – Savanorių rinkimų apygardoje. Pavyzdžiui, neužskaitytas 1201 iš 16770 rastų daugiamandačių biuletenių, kuriuose reikėjo pasirinkti partiją ir tuomet išreitinguoti ne daugiau penkių jos atstovų.

Savanorių rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Jovita Jančauskienė teigė, kad šie metai pagal sugadintų biuletenių skaičių – niekuo neypatingi.

Prasidėjo Seimo rinkimai: balsavimas Kaune

Laimučio Brundzos nuotr.

„Kaip ir ankstesniais metais, netyčia sugadintų biuletenių – labai mažai. Po tris keturis per apylinkę. Kiti sugadinti tyčia, tai yra, nepasirinktas nei vienas kandidatas, nei viena partija, perbrauktas biuletenis“, – kalbėjo J. Jančauskienė.

Anot jos, per kiekvienus rinkimus pasitaiko rinkėjų, kurie į rinkimus ateina tik tam, kad sugadintų biuletenį, taip, jų nuomone, niekas kitas už juos nepabalsuos. Arba taip ir neišsirinko kandidato, partijos, kuriuos norėtų palaikyti.

„Tikrai buvo ir tas Harris Potteris“, – sakė J. Jančauskienė apie tai, kad buvo rinkėjų, į biuletenį įrašiusių šį personažą, kurį nežinantiems už ką balsuoti, kaip variantą pasiūlė žurnalistas Andrius Tapinas.

Bet dažniausiai, kalbant apie sugadintus biuletenius, buvo visai niekas nepažymėta ar biuletenis perbrauktas. „Ir taip išreikšta rinkėjo valia. Kiekvienai metais meta ir tuščius biuletenius“, – teigė pirmininkė.

Tikrai buvo ir tas Harris Potteris.

Biuletenis sugadintu pripažįstamas taip nusprendus rinkimų apylinkės komisijos narių daugumai ir stebėtojams, jeigu tokie dalyvauja. „Tai nėra vieno žmogaus sprendimas“,  – sakė pašnekovė.

Prie netyčinio sugadinimo J. Jančauskienė priskiria atvejus, kai vienmandatėje buvo pabalsuota už du ar daugiau kandidatus, o daugiamandačiame biuletenyje pažymėtos dvi ar daugiau partijos. Tuomet neįmanoma suprasti rinkėjo valios ir balso negauna nei vienas pažymėtas kandidatas ar partija.

Papildomi prirašymai, piešiniai biuletenyje, jeigu jame aiškiai pasirinktas vienas kandidatas arba partija, nėra kliūtis biuletenį pripažinti galiojančiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Paf

As visada balsavau ir balsuosiu tik uz brazauska, ir jis nemires tikrai o laukia savo eiles prie didziojo lovio

Nu jo

Geriausia buvo is viso neiti i rinkimus... kad sie butu paskelbti neivykusiais. Tai butu tautieciu smugis i snuki partijoms... o dabar nieko naujo: pencenykai, kaip drausminga tarybine liaudis, balsuoja uz koncervus, ju nusiorientave palikuonys - uz pederasstus, o visis kiti - nesusiprateliai....

čempionas ,

visi į rinkimus be išimčiu, reikalaujame, va koki plano modeli norėtu sukurti nauja mehanizma sieks pritaikyti mums nerupestingėms ir man to pačiu modeliu per šikna bizunu, va jums nevikeliai juk balsuoja, viso 40 procentu, o šiukševietėse į kuri mėto po du biuliutenius popieriuku, prispausdintus ten nei velianias nesupras ką rinkimu komisijos išrado naujoviu išmoko skaičjuoti ir žiūri ir patys nesupranta ką ten tie skaičiai reiškia havosas tikras, išradėju grupes pinigus lengvo proto lenvo darbo, be praikaito sau išsidalino, dabar šapoka skaičius paišo rašo ,ir sako 13 pensijos nebus, bet ponams profesonalams biokratinio sedėjimo ir žurnaliugo plugo ištaškė kokio piniginio resursu išdalino partijoms už nieka pinigu užteko, ir bvp ir moliekuliu pas hari poteri bėgti nereikia va kur yra tikri mūsų pinigu švaistymai, o mes nabagai sedėkime kiaušus apkabines, ir dydžiokimes aš balsavau, nežinau už ką, iki bobutė žiūri pro langeli,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS