Kalbos apie Kauno MBA uždarymą direktoriaus negąsdina: nemanau, kad tuo viskas ir baigsis | kl.lt

KALBOS APIE KAUNO MBA UŽDARYMĄ DIREKTORIAUS NEGĄSDINA: NEMANAU, KAD TUO VISKAS IR BAIGSIS

Sprendžiant, ar uždaryti Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (MBA) gamyklą dar bus vertinama, kuris viešasis interesas yra svarbesnis – išvengti jos skleidžiamos smarvės ar sutvarkyti komunalines atliekas, sako Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) direktoriaus pavaduotoja Justina Černienė. Pasak jos, tai leidžia įstatymo išimtis.

„Čia šiek tiek yra niuansas – Aplinkos apsaugos įstatyme yra tokia išimtis, kadangi tai mišrių komunalinių atliekų apdorojimo objektas. Tai prieš priimant sprendimą dėl leidimo naikinimo mes turėsime įvertinti, kuris viešasis interesas yra svarbesnis – objekto generuojama tarša ar komunalinių atliekų tvarkymas“, – pareiškė J. Černienė trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komiteto neeiliniame posėdyje dėl Kauno MBA taršos ir kvapų suvaldymo.  

Sprendimas dėl MBA veiklos stabdymo gali būti priimtas po teisminių ginčų: 2022 metų pabaigoje Aplinkos apsaugos departamentas buvo nustatęs pakartotinį taršos viršijimą, o pažeidimo nenutraukus ilgiau nei pusę metų kreipėsi į teismą su prašymu įpareigoti įmonę vykdyti privalomus nurodymus.  

„Jeigu (teismas  – BNS) palieka departamento sprendimą, kad tarša nenutraukta (nevykdomas privalomas nurodymas – BNS), mes turime vertinti leidimo naikinimą“, – teigė J. Černienė. 

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Laurynas Virbickas įsitikinęs, kad MBA nebus uždaryta.

„Neturiu ką pasakyti. Nemanau, kad tuo viskas ir baigsis lapkričio vidury (kai bus teismo sprendimas – BNS). Lietuvos infrastruktūra per silpna, kad susitvarkytų su tokiu kiekiu (atliekų –  BNS) be šio įrenginio. Nei deginimo įrenginiai, nei kiti RATCAI tokio kiekio apdoroti nesugebės“, – komitete pareiškė L. Virbickas.   

Lietuvos infrastruktūra per silpna, kad susitvarkytų su tokiu kiekiu atliekų be šio įrenginio.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį paragino savivaldybes – MBA dalininkes – spręsti iš gamyklos sklindančių kvapų problemą ir įspėjo, kad to nedarant jos veikla gali būti sustabdyta. 

Pasak S. Gentvilo, Lietuvoje yra devyni MBA įrenginiai, bet problemų ir skundų yra tik Kaune. 

Kauno regionas yra vienas iš trijų, atsisakiusių galimybės pasinaudoti ES parama atskirai surinkto maisto atliekų apdorojimo infrastruktūrai. 

Kauno MBA tvarkomos ir surenkamos komunalinės atliekos iš Kauno miesto ir rajono, Kėdainių, Jonavos, Kaišiadorių ir Raseinių rajonų.

2015 metais pastatyta gamykla kainavo 34,4 mln. eurų, iš kurių 29,2 mln. eurų skyrė Europos Sąjunga, o 5,2 mln. eurų – Kauno regiono atliekų tvarkymo centras, kurio dalininkės yra minėtos savivaldybės.

Skundų dėl Kauno MBA sulaukiama nuo pat jos veiklos pradžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nuomonė

Kas trukdo vietoje monumentų angelams sargams statybos pirmiausia įrengti filtrus MBA ?

Kauno švara

Laurynai geriau pasakyk, kad Kauno švaros Lazauskas tave ikišo į ta vieta ir dabar dirbi tik Lazauskui. Žaidi su atliekom ir ju kodais. Išlis tie visi galai. Reikia dar Lapiu savartyna papurtyti ir ten išlis gražiu dalyku.

gudrus lauryniuk...

nebandei protingai patylėti? Ar tavo opisas ir landynė kur nors palei Garliavą? agentūros biurokratė tiek susireikšmino, kad gali spręsti, kas geriau: ar įvaryt Ramučių gyventojams vėžį, ar padėt pliusiuką ataskaitoje? Panašu, kad liežuvis savo gyvenimą gyvena , kas iš tikrųjų yra gerai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS