Karantinas netrukdo: nuotoliniu būdu – ir bendros treniruotės, ir varžybos | kl.lt

KARANTINAS NETRUKDO: NUOTOLINIU BŪDU – IR BENDROS TRENIRUOTĖS, IR VARŽYBOS

  • 0

Pastarosiomis savaitėmis išmokome gyventi kitaip – sėsliau, ramiau ir daugiau laiko leisdami namuose. Tačiau karantinas tikrai neturi tapti priežastimi nustoti rūpintis savo fizine sveikata.

Nors šiuo metu dažnas džiaugiasi kiek laisvesne dienotvarke, rasti motyvacijos pradėti gyventi aktyviau kartais gali būti nelengva. Vis dėlto pagalbos toli ieškoti nereikia – bendros treniruotės gali vykti ir nuotoliniu būdu, birželio pradžioje nuotoliniu būdu bus organizuojamas ir Kauno maratonas.

Prieš bėgimą svarbu sustiprinti savo kūną

Karantino metu treniruotės nuotoliniu būdu vyksta JAV sveikatos priežiūros produktų gamintojos „Hollister Lietuva“ darbuotojams. Gamykla antrus metus iš eilės rems 21 kilometro distanciją Kauno maratone.

„Aš pats šiuo metu dirbu iš namų, dauguma „Hollister Lietuva“ darbuotojų – taip pat. Pastebėjome, kad paskatinimo aktyviau pajudėti namuose kartais tikrai labai reikia, galbūt ir žmogaus iš šalies, kuris ir palaikytų, ir įpareigotų“, – sako treniruotes organizuojantis vienas Kauno maratono ambasadorių, bendruomenės „Šešios Trim“ vadovas Mindaugas Šatkus.

Su „Hollister Lietuva“ jis bendradarbiauja ne pirmą kartą, džiaugiasi sulaukiantis vadovų palaikymo. Praėjusiais metais prieš maratoną M. Šatkus bėgo simbolinį 21 ratą aplink „Hollister Lietuva“ gamyklą, šiemet du kartus per savaitę po valandą kviečia pasportuoti kartu.

„Treniruotės prasideda nuo apšilimo, tuomet – įvairūs pratimai, o pabaigoje – tempimai. Nesiruošiame specialiai maratonui, tačiau ir ruošiantis bėgimui, visų pirma, svarbu sustiprinti savo kūną, tik tuomet bandyti įveikti pasirinktą distanciją. Bėgti atrodo lengva, galbūt ir niekas daugiau nesvarbu. Tačiau bet kuris profesionalus bėgikas ar treneris pasakys, kad, visų pirma, kūnas turi būti tam pasiruošęs, jis turi būti stipresnis“, – sako M. Šatkus.

Kaip efektyviai išnaudoti iki maratono likusį laiką?

Paklaustas, kaip pasiruošimui efektyviai išnaudoti tą laiką, kuris dar liko iki Kauno maratono, pašnekovas patikino, kad svarbu dėmesį atkreipti ir į bendrą kūno ištvermę, kvėpavimą, tačiau kartu – nepersistengti bei skirti laiko poilsiui.

„Patariu treniruojantis nebėgti tų distancijų, kurias žadate įveikti varžybų metu. Tarkime, jei planuojate dalyvauti 10 km bėgime, pasiruošimo metu užteks nubėgti 5 ar 6 km. Prieš bėgimą, kaip aš sakau, geriau „sutepti sąnarį“ – padaryti kelis apšilimo pratimus, po maždaug kilometro – dinaminius tempimo pratimus. Dar svarbesnė dalis – tempimo pratimai po sporto, kurie padeda raumenims atsigauti ir sumažinti po didesnio krūvio neretai jaučiamą diskomfortą“, – pataria M. Šatkus.

Sportą vadina priklausomybe, kuri – tik į naudą

„Dirbame sveikatos priežiūros paslaugų srityje, todėl daugeliui ši tema tikrai nesvetima“, – sako „Hollister Lietuva“ vyr. duomenų analitikas Martynas Žukauskas, Kauno maratone šiemet planuojantis dalyvauti jau 6-ąjį kartą.

„Pradėjau nuo 5 kilometrų trasos, pernai įveikiau 10 kilometrų atkarpą, šiemet turėjau ambicijų nubėgti 21 kilometrą, tačiau patyriau kelio traumą, todėl užsibrėžtos svajonės įgyvendinti negalėsiu. Vis dėlto pasistengsiu bėgimo nepraleisti, užsiregistravau 5 km distancijoje“, – sakė būsimasis Kauno maratono dalyvis.

Dar iki karantino kolegoms jis vedė HIIT (treniruočių tipas, kai intensyvus fizinis krūvis derinamas su trumpomis pertraukėlėmis poilsiui) treniruotes. Pašnekovas įsitikinęs, kad HITT treniruotėmis galima užsiimti praktiškai bet kur ir turint net nedaug laisvo laiko, jos stiprina kūną ir didina ištvermę.

Paklaustas, ką galėtų patarti tiems, kurie dar nėra pamėgę sporto, kaip pradėti, pašnekovas patikino, kad svarbiausia – nebijoti pabandyti. Pats jis anksčiau skundėsi nugaros skausmais, turėjo 2 stuburo išvaržas, bet dabar tikina esantis visiškai sveikas.

„Žengi pirmuosius žingsnius, pabandai, pamatai, kad patinka ir galiausiai sportas tampa malonia priklausomybe, kuri – tik į naudą“, – tikina jis.

Ragina pasiruošti atsakingai, pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu

Kauno maratone planuoja dalyvauti ir „Hollister Lietuva“ gamyklos generalinis direktorius Shane Caher, praeityje jau įveikęs ne vieną maratoną.

„Bėgimą atradau prieš maždaug dešimtmetį. Pradėjau po truputį, bet šiandien esu įveikęs 12 maratonų įvairiose pasaulio šalyse ir dar apie 40 pusmaratonių. Tiesa, nesivaržau dėl sportinių rezultatų, man kur kas svarbiau užtikrintai baigti pradėtą trasą“, – sako jis.

Vadovautis tokiu požiūriu S. Caher kviečia visus bėgimo entuziastus – svarbu bėgimui atsakingai pasiruošti, nepamiršti pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu. Bėgikai Kauno maratone šiemet raginami varžytis ne kartu, o atskirai – kiekvienas gali pasirinkti sau patogią vietą ir laiką pasirinktai distancijai įveikti.

Dėmesys – ir darbuotojų fizinei bei emocinei sveikatai

„Daug dėmesio darbuotojų sveikatai skyrėme ir iki karantino: organizuodavome sveikatingumo savaites, kviesdavome specialistus, kurie pasakodavo apie sveiką gyvenseną ir mokė įvairių pratimų, pusryčiai ir pietūs mūsų restorane pagaminti iš kokybiškų ir šviežių produktų, darbuotojai vaišinami vaisiais, kitais sveikais užkandžiais“, – pasakojo S. Caher.

Anot jo, karantino metu darbas gamykloje buvo perorganizuotas, dalis darbuotojų dirba iš namų, bet koncentruotis jie nusprendė ne tik į verslo tęstinumą, o ir į fizinę bei emocinę darbuotojų sveikatą. Pavyzdžiui, darbas organizuojamas lanksčiu grafiku, komandos nariams primenama daryti reguliarias pertraukėles, susikurti patogią darbo aplinką. Kolegos skatinami ir stiprinti savo imunitetą, sveikai maitintis, sportuoti.

„Šis laikotarpis – nauja patirtis mums visiems, tačiau tai nereiškia, kad turime išsižadėti savo vertybių. Mūsų įmonėje didžiausias dėmesys yra ir bus skiriamas žmogui“, – užtikrino S. Caher.

GALERIJA

  • Karantinas netrukdo: nuotoliniu būdu – ir bendros treniruotės, ir varžybos
  • Karantinas netrukdo: nuotoliniu būdu – ir bendros treniruotės, ir varžybos
  • Karantinas netrukdo: nuotoliniu būdu – ir bendros treniruotės, ir varžybos
„Hollister Lietuva“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS