Karo muziejuje – atsitraukimas prieš mūšį ar paliaubos? | kl.lt

KARO MUZIEJUJE – ATSITRAUKIMAS PRIEŠ MŪŠĮ AR PALIAUBOS?

Vytauto Didžiojo karo muziejus išlieka karštu tašku Kaune. Pastebimai gražinama muziejaus pastato išorė tik pudruoja skaudžias ilgamečių muziejininkų žaizdas. Muziejaus šeimininkai Krašto apsaugos ministerija vengia kištis į jų paskirto direktoriaus ir darbuotojų karą.

Vytauto Didžiojo karo muziejus išlieka karštu tašku Kaune. Pastebimai gražinama muziejaus pastato išorė tik pudruoja skaudžias ilgamečių muziejininkų žaizdas. Muziejaus šeimininkai Krašto apsaugos ministerija vengia kištis į jų paskirto direktoriaus ir darbuotojų karą.

Žodis virto kūnu

Žodžio laisvė. Karo muziejaus darbuotojai turėjo progos įsitikinti, kad tokia sąvoka jų darbovietėje netoleruojama. Drąsa išsakyti savo nuomonę vienam iš muziejaus darbuotojų kainavo direktoriaus įsakymu pagrįsti savo žodžius dokumentais.

"Kauno diena" rašė apie tai, kad muziejaus darbuotojai dėl remonto darbų buvo skubiai iškelti į Aleksote veikiančią puskarininkių mokyklą. Su perkėlimu susiję nepatogumai, kitų muziejaus darbuotojų ketinimai ir likimai, išsakyta kritika dėl galimai netinkamai organizuojamų remonto darbų muziejuje sukėlė direktoriaus pulkininko Kęstučio Kuršelio reakciją.

Darbuotojui Algirdui Markūnui skirti raštai atsidūrė Respublikinės jungtinės profesinės sąjungos rankose. "Tai mėginimas įbauginti", – vienareikšmiškai K.Kuršelio įsakymą vertino profsąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas. Stojęs muziejininkų pusėn A.Dambrauskas jau ne mažiau kaip dvi savaites laukia Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vertinimo.

Inspektorių desantas

Apie situaciją Karo muziejuje sprendimą turi priimti ir Darbo inspekcijos pareigūnai, neseniai apsilankę šioje įstaigoje.

"Mūsų pastebėti pažeidimai gal ir nėra labai dideli. Didžioji problema karo muziejuje yra vadovavimo stilius ir vadovo santykis su darbuotojais", – sakė profsąjungų atstovas A.Dambrauskas.

Profsąjungos pirmininką stebina ir Krašto apsaugos ministerijos pozicija. Esą susidaro įspūdis, kad jie labiau norėtų laikytis nesikišimo pozicijos. Ministerija tarsi ir patvirtino keliamą prielaidą "Kauno dienai".

"Krašto apsaugos ministerijos vadovybė stebi situaciją muziejuje. Kartu siūlome Karo muziejaus darbuotojų interesams atstovaujančiai profesinei sąjungai iškylančias problemas aktyviau spręsti tiesiogiai su muziejaus vadovybe, kaip tai numato teisės aktai", – dėstė KAM Viešųjų ryšių departamento vadovė Viktorija Cieminytė.

Pateisinimai kaip kare

KAM atstovai pateisina ir muziejaus direktoriaus kreipimąsi į darbuotoją įsakymu. Aiškinama, kad Karo muziejaus nuostatai numato, kad direktoriaus pavedimai įforminami įsakymais, todėl įsakymu patvirtintas pavedimas darbuotojui pateikti informaciją yra teisėtas.

Profsąjungos atstovai abejoja direktoriaus pasirinkta aiškinimo forma. "Jei direktorius galvoja buvęs apšmeižtas, tai tokie dalykai yra numatyti baudžiamajame kodekse ir atliekamas tyrimas. Pats direktorius negali atlikti ikiteisminio tyrimo", – svarstė A.Dambrauskas.

Ar muziejininko pokalbyje su "Kauno diena" buvo atskleistos karinės ar komercinės paslaptys? Profsąjungos atstovų vertinimu, muziejus yra vieša įstaiga ir viskas ten turi vykti skaidriai. Iš dalies konflikto toną pakeitė ir muziejaus direktorius. Nesulaukęs darbuotojo atsakymų į įsakymą, jis nurodė sudaryti darbo grupę, kuri nustatytų ar muziejininko išvardYti trūkumai atitinka tikrovę. Ar tai reiškia atsitraukimą ir situacijos vertinimą, dar sunku prognozuoti.

Dangstomas neūkiškumas?

Spalio 7-ąją "Kauno dienoje" paskelbtus muziejininko pastebėjimus vargiai būtų galima paneigti – tąkart svarstydamas apie netvarką muziejuje specialistas pastebėjo, kad įrengiant liftą dulka veikiančiose muziejaus salėse parengtos ekspozicijos.

Darbuotojai jau tada tvirtino nesą pasirašę jokių raštų, kad žino apie jų iškeldinimą – pastarasis faktas buvo tiesiog patvirtintas per ketvirtinį susirinkimą.

Kita vertus, muziejaus darbuotojai nuolat akcentavo tenorį vieno – kad jiems būtų paaiškinta, kas ir kodėl daroma. "Pulkininkas nežino, ar kariniu statutu vadovautis, ar Civiliniu kodeksu", – savo vertinimą pareiškė profsąjungos pirmininkas A.Dambrauskas.

GALERIJA

  • Karo muziejuje – atsitraukimas prieš mūšį ar paliaubos?
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Objektyvioji žurnalistika

"gražinama išvaizda pudruoja žaizdas", "drąsa kainavo pagrįsti žodžius dokumentais", "su perkėlimu susije likimai", "dangstomas neukiškumas - dulka eksponatai", "darbuotojai nieko nežino - tiesiog patvirtintas per susirinkimą". Krapavickaite, are you kidding me?

geda kauno dienai

Šis laikraštis visiškai prarado bet kokį autoritetą. Sunkiau turbūt būtų dešrelių maximoj nusipirkti, nei Kauno dienos žurnalistą papirkti.

apie Kurseli

na man tai tik viena problema su juo buvo - zmogus is saves spaudzia ant galimybiu ribos tai ir kitus vercia. ideja, rezultatas jam yra auksciausias prioritetas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS