Kartoja sėkmingą ėjimą: dėstytojus vėl kviečia persiorientuoti į mokytojus, vadovus | kl.lt

KARTOJA SĖKMINGĄ ĖJIMĄ: DĖSTYTOJUS VĖL KVIEČIA PERSIORIENTUOTI Į MOKYTOJUS, VADOVUS

  • 3

Šių dienų demografinė situacija ir švietimo sistemos permainos diktuoja naujas tendencijas. Visos šalies mokyklose pastebimas vis didesnis pedagoginio personalo poreikis. Trūksta ne tik įvairių dalykų mokytojų, bet ir ugdymo įstaigų vadovų. Kauno miesto savivaldybė ėmėsi beprecedenčio sprendimo, dar 2018 metų vasarą pakviesdama universitetų dėstytojus įgyti papildomų kompetencijų ir dirbti mokytojais bei siekti mokyklų vadovų pareigų. 

Projektas pasiteisino, tad šiemet renkama dar viena dėstytojų grupė.

Papildomos kompetencijos

Aukštųjų mokyklų dėstytojams bei mokyklų mokytojams miestas suteikia nemokamas galimybes įgyti papildomų kompetencijų, reikiamų ne tik dirbant mokytojais, bet ir siekiant vadovauti įstaigoms. Tokiu sprendimu jau nebe pirmus metus Kaunas siekia mažinti trūkstamų mokytojų ir vadovų poreikį, o drauge ir pritraukti į mokyklas aukščiausios kompetencijos specialistus, užtikrinti asmenybių įvairovę.

„Mokyklos išgyvena kaitos procesus. Joms reikalingi ir nišinių, netipinių specializacijų mokytojai. Atsiranda unikalus ugdymo turinys, reikalaujantis naujų pedagogų kompetencijų, papildomų kvalifikacijų. Pirmieji projekto rezultatai tokius naujus mokyklų poreikius ir atliepia. Praktikos metu studentai mokyklose įgyvendino inovatyvius mokymo metodus ir specifinių žinių suteikiančius projektus.

Kadangi esame tokios programos pradininkai Lietuvoje, buvo sunku prognozuoti, ar toks būdas pritraukti į mokyklas naujų mokytojų pasiteisins. Tačiau programą baigus pirmajai laidai matome, kad rezultatai džiugina ne tik Kauno mokyklas, studentus-dėstytojus, bet domina ir kitus miestus. Todėl matome prasmę ir būtinybę ją tęsti“, – teigė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Pasak jos, toks sprendimas prisideda ir prie sėkmingos mokyklos misijos įgyvendinimo, užtikrinant ne tik veiksmingą ugdymo procesą, bet ir įsimenančias, prasmingas veiklas.

Baigė pirmoji laida

Gruodį vienerių metų edukologijos studijas pabaigė pirmoji laida – 13 įvairių specializacijų dėstytojų. Pedagogo kvalifikaciją įgijo geografiją, chemiją, biologiją, fiziką, informatiką, matematiką dėstantys akademikai. Tai sritys, kurių specialistai Kauno mokyklose šiandien ypač reikalingi.

Jie gilinosi į pedagogo profesijai aktualius dalykus: pedagogiką, didaktiką, psichologiją, ugdymo proceso valdymą, specialiąją pedagogiką ir psichologiją. Ypač svarbi šių studijų dalis – pedagoginė praktika, kurią studentai-dėstytojai atliko Kauno mokyklose. Tokia galimybe džiaugėsi ne tik dėstytojai, bet ir mokyklų bendruomenės.

Nuolat tobulinama mokytojų kvalifikacija yra vienas iš Kauno miesto prioritetų švietimo srityje.

Dalis studentų jau dabar sėkmingai dirba miesto mokyklose bei darželiuose, kiti planuoja mokytojo amplua startuoti nuo naujų mokslo metų.

„Nuolat tobulinama mokytojų kvalifikacija yra vienas iš Kauno miesto prioritetų švietimo srityje. Tai turi tiesioginės įtakos jų darbo turiniui, kokybei ir galiausiai – rezultatams. Galimybė auginti bei stiprinti pedagogų gretas, papildant jas universitetų dėstytojais, dar neseniai buvo laikoma naujove, tačiau matome, kad ši Kauno iniciatyva sulaukė pripažinimo ir nacionaliniu mastu. Tikime, kad tokia Kauno savivaldybės investicija suteiks papildomą impulsą miesto mokyklų veikloms“, – kalbėjo Kauno pedagogų kvalifikacijos centro direktorė Rasa Bortkevičienė.

Kviečia registruotis studijoms

Vytauto Didžiojo universitetas šiemet ir vėl skelbia kvietimą į savivaldybės finansuojamas vienerių metų profesines pedagogikos studijas aukštųjų mokyklų dėstytojams, norintiems įgyti pedagogo kvalifikaciją. Kaip tik šiuo metu renkama nauja grupė.

Studijos finansuojamos Kauno miesto savivaldybės, o po jų absolventams sudaroma galimybė dirbti pedagoginį darbą Kauno ugdymo įstaigose.

Baigus profesinių studijų programą „Pedagogika“, suteikiama pedagogo kvalifikacija ir išduodamas baigtas studijas ir kvalifikaciją liudijantis valstybės pripažintas Studijų pažymėjimas.

Studijas sudaro teorinė dalis, kurios paskaitos vyksta savaitgaliais (penktadieniais ir šeštadieniais; karantino laikotarpiu – nuotoliniu būdu), ir bendrojo ugdymo mokyklose atliekama pedagoginė praktika.

Numatoma studijų pradžia – šių metų gegužės–birželio mėn. Prašymus galima pateikti iki 2020 m. gegužės 1 d. 10 val. internetu: https://epasirasymas.vdu.lt/.

Prie prašymo turi būti pateiktos šių dokumentų elektroninės kopijos:

Aukštojo mokslo baigimo diplomų kopijos (VDU absolventams, baigusiems 2001 metais ir vėliau pateikti nereikia);

Diplomų priedėlių kopijos (VDU absolventams, baigusiems 2001 metais ir vėliau pateikti nereikia);

Asmens paso duomenų puslapio kopija arba asmens tapatybės kortelės kopija (VDU absolventams, jei nesikeitė duomenys, pateikti nereikia);

Dokumentas, patvirtinantis pavardės ar vardo keitimą, jeigu ne visi pateikiami dokumentai yra ta pačia pavarde ar vardu;

Pažyma apie darbą aukštojoje mokykloje;

Motyvacinis laiškas laisva forma adresuotas Vytauto Didžiojo universitetui.

Daugiau informacijos apie priėmimą į profesines studijas galima rasti čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dirikas

Kiek jau tapo direktoriais? Išlaikė kompetencijų įskaitą?

Reforma

Orientuokitės į televizorių.

Tik ne VDU

Besidomintys studijomis būkit atsargūs. Susiraskit pažįstamą, kuris mokėsi VDU pedagogikoj ir nuoširdžiai pasikalbėkit. Tikrai nenorėsit gadintis nervų dėl abejotinos vertės popieriuko. Rinkitės kitą aukštąją mokyklą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS