Kas pasirūpins vienais namuose likusiais žmonėmis su negalia? | kl.lt

KAS PASIRŪPINS VIENAIS NAMUOSE LIKUSIAIS ŽMONĖMIS SU NEGALIA?

  • 10

"Kas pasirūpins mano slaugomu, maitinamu per gastrostomą, sunkią negalią turinčiu vaiku Kaune, kai mes su vyru būsime ligoninėje?!" – nerimavo sunkiai sergančią dukrą auginanti Roberta Vaitekūnienė.

Ji teiravosi, kuri įstaiga perimtų dukros slaugą. Ir anksčiau nemažai daliai kauniečių reikėjo socialinių ir medicinos paslaugų. Dabar tokios pagalbos poreikis dar padidėjo, nepaisant paslaugių kaimynų, rūpestingų artimųjų ar pilietiškų savanorių, kuriuos telkia, buria įvairios iniciatyvinės grupės.

Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė teigė, kad skyriaus darbuotojai aiškinasi, kokios pagalbos ir kam, be jų jau žinomų asmenų, kuriems paslaugos buvo teikiamos ir anksčiau, galėtų reikėti, su jau žinomais nuolat kontaktuojama.

"Klausiame ir per specialias mokyklas. Dienos centrai juk visi uždaryti. Teikiama ir tokia paslauga kaip trumpalaikis atokvėpis. Bandome organizuoti, tam turime savo įstaigas", – kalbėjo skyriaus vedėja.

Ar Kaune jau buvo tokių atvejų, kai neįgalų asmenį namuose prižiūrintis asmuo buvo paguldytas į ligoninę ar turėjo saviizoliuotis? Kaip spręsta tokia situacija? Kaip greitai ir kas ėmė rūpintis tokiu asmeniu?

Asmenų, kuriems galbūt reikalinga pagalba, visais kanalais ieškome ir mes patys.

"Tokių, kurie nebuvo iš anksto žinomi ir nebūtume susitvarkę, nebuvo. Tik vakar buvo vienas, jis yra sunkus, bet iš karto imame ir tvarkomės dėl patalpinimo", – vakar aiškino J.Baltaduonytė. Anot jos, dėl situacijos su savivaldos atstovais susisiekė neįgaliojo tėvai.

"Visi viską suprantame ir nuolat sukamės. Asmenų, kuriems galbūt reikalinga pagalba, visais kanalais ieškome ir mes patys", – sakė pašnekovė.

J.Baltaduonytė minėjo, kad tiems, kuriems reikia, teikiama kompleksinė pagalba, į kurią įeina ir psichologo konsultacija nuotoliniu būdu. "Tokia pagalba ne visais atvejais yra pripažįstama, bet ji yra labai reikalinga ir labai padeda", – pridūrė savivaldybės atstovė.

Visiems patariama visų pirma skambinti į savo seniūniją, o šios atstovai jau žino, kur konkrečiu atveju kreiptis. Informacija dėl asmenų, kuriems reikalinga pagalba, tebeplaukia. Ji teikiama ir neįgaliems, ir vienišiems, esantiems rizikos grupėje, asmenims. Kreipiasi jie patys, apie juos praneša ir kaimynai.

Šiuo metu savivaldybės atstovai pagalbą į namus organizuoja apie 2 tūkst. vienišų ir sunkiai sergančių asmenų. "Per mūsų skyrių organizuojama pagalba nuperkant ir pristatant maisto, vaistų, suteikiant higienos, sveikatos paslaugas namuose – ne visi pajėgūs, pavyzdžiui, nusiprausti. Šiuo metu perteklinių paslaugų, tokių kaip langų valymas, apmažinome, prioritetas – būtiniausioms paslaugoms", – vardijo J.Baltaduonytė.

Gairės: koronavirusas, Koronavirusas Lietuvoje, pagalba namuose, socialinės paslaugos, neįgalieji, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

...

Išgyvens tik nesiskiepiję nuo gripo!

Naturalu

Naturali gamtos atranka..Zeme Motina neatlaiko tokiu srautu chemikalu,dumu,uzterstumo..Gyvenkit kartu su savo seneliais ir jais rupinkites..

...

Kas kas - sukčiai telefoniniai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS