Kas trečias būstas Kaune – dar be dūmų jutiklių | kl.lt

KAS TREČIAS BŪSTAS KAUNE – DAR BE DŪMŲ JUTIKLIŲ

Per daugiau kaip trejus metus, kai tapo privaloma namuose įsirengti dūmų jutiklius, to nepadarė daugybė žmonių.

Kauno ugniagesių atstovės Džiugintos Vaitkevičienės turimais duomenimis, jutiklių iš viso nebuvo trečdalyje vien šiemet patikrintuose gyvenamuosiuose būstuose.

"Dar dalyje būstų dūmų detektoriai buvo, tačiau buvo išsikrovę elementai, arba žmonės juos laikė lentynose, stalčiuose. Per akcijas, įvertinus žmonių socialinę padėtį, 125 būstams dūmų jutikliai padovanoti ir įrengti", – situaciją "Kauno dienai" komentavo Dž.Vaitkevičienė.

Kaune šiemet patikrinta jau daugiau nei 4 100 būstų, o vien rugsėjo mėnesį – 900.

Šis mažas nebrangus prietaisas, signalizuodamas apie gaisro pavojų, gali išgelbėti gyvybę, apsaugoti sveikatą ir turtą, tačiau nepasimokoma net iš pačių skaudžiausių nelaimių.

Šiemet gaisruose Kaune jau žuvo trys žmonės: dvi moterys ir vyras. "Ir nė viename iš tų būstų dūmų jutiklių nebuvo. Jų nebuvo arba jie neveikė ir tuose būstuose, kuriuose gaisrai pridarė didžiausių materialinių nuostolių", – dėmesį atkreipė Dž.Vaitkevičienė.

125 – tiek būstų dūmų jutikliai padovanoti ir įrengti.

Anot jos, pasiteisinimų, kodėl neįrengti dūmų jutikliai, būna įvairių. "Vieni net nemano, kad apskritai jų reikia, ir abejoja nauda. Kiti baiminasi, kad dūmų signalizatoriai be reikalo kels triukšmą. Tam tikro socialinio sluoksnio žmonės apie dūmų jutiklius net negirdėję. Dar pastebėjome tendenciją – neretai ugniagesių prieš metus ar dvejus padovanotas ir įrengtas dūmų jutiklis būna išmontuojamas ir parduodamas ar iškeičiamas į butelį pigaus svaigiojo gėrimo. Tačiau labai nustebino tai, kad net kai kurie išsilavinę žmonės yra įsitikinę, jog dūmų jutiklius privalu įsirengti tik būstuose, kurie šildomi kietuoju kuru. Žmonės net nepamąsto, kad šis prietaisas reaguoja į bet kokios kilmės gaisro skleidžiamus dūmus – svylančio ir galinčio sukelti gaisrą puodo, elektros prietaiso gedimo ir pan.", – dėstė Dž.Vaitkevičienė.

Ugniagesiai atkreipia dėmesį, kad ne vieną žmogų nuo gaisro išgelbėjo net ne jo, o kaimynų bute suveikęs dūmų jutiklis.

Vykdydami akciją "Gyvenkime saugiai" į svečius pas įvairius gyventojus užsukantys ugniagesiai apgailestauja, kad situacija gerėja ne taip greitai, kaip norėtųsi, kad vis dar labai daug žmonių nepasinaudoja paprasta galimybe išvengti didesnių nelaimių ir net tragedijų.

Per patikrinimus pareigūnai primena apie dūmų jutiklių svarbą, jeigu šie dar būna neįrengti, pataria kitais gaisrinės saugos klausimais.

Reikalingas: šis mažas nebrangus prietaisas, signalizuodamas apie gaisro pavojų, gali išgelbėti gyvybę, apsaugoti sveikatą ir turtą. Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

"Patikrinimai skirti ne tik socialinės rizikos asmenims – ugniagesiai užsuka į bet kuriuos namus ir dalija patarimus, kaip apsisaugoti nuo gaisrų. Daugiausia dėmesio skiriama socialinių įgūdžių stokojantiems asmenims ir vienišiems senoliams. Taip pat lankomasi būstuose, kuriuose anksčiau jau yra kilę gaisrų", – informavo atstovė.

Ji vardijo, kad apsilankę ugniagesiai patikrina šildymo įrenginius, elektros instaliaciją, katilines, įvertina veiksnius, galinčius sukelti gaisrus.

Planuojama, kad per metus Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai aplankys daugiau nei 23 tūkst. būstų. "Ugniagesių tikslas – ne bausti, o patarti, įspėti apie grėsmes, pamokyti, kaip nepadaryti nepataisomų klaidų", – atkreipė dėmesį ugniagesių atstovai.

Kaip veikia dūmų jutiklis?

Padovanotas ir įrengtas dūmų jutiklis būna išmontuojamas ir parduodamas ar iškeičiamas į butelį pigaus svaigiojo gėrimo.

Dūmų jutiklis – tai prietaisas, aptinkantis dūmus. Jis pajunta ir reaguoja į nenormalų dūmų ar nematomų degimo produktų kiekį ore. Dūmų jutikliai gali aptikti ir rusenimą, ir degimą. Kambaryje atsiradus net nedideliam dūmų kiekiui, jie ima skleisti garso signalą, kuris pažadina miegančiuosius ir perspėja apie kilusį gaisrą.

Ugniagesiai jutiklius rekomenduoja įrengti bent prie miegamųjų kambarių ar juose ir kiekviename namo aukšte.

Primenama, kad kartą per mėnesį būtina patikrinti, ar dūmų jutiklis veikia, ar nereikia keisti maitinimo elementų. Jie dažniausiai veikia apie metus. Patikrinti galima paspaudžiant kontrolinį mygtuką. Bent kartą per mėnesį reikia nuvalyti nuo dūmų jutiklių dulkes ir voratinklius, nes jie mažina jutiklio jautrumą.

Kartą per dešimt metų reikia keisti pačius dūmų jutiklius, nes su laiku natūraliai mažėja jų jautrumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

KKiK

Perki arba detektorių su integruota baterija, arba iš karto perki gerą 9V baterija (Duracell, Energizer, Varta...). Nes tai kas su kinų heroglifais būna pridėta prie detektoriaus - 8 mėn. maksimum ir su rizika, kad išbėgusi baterija sugadins detektorių. Tuo tarpu įdėtas Duracell veikia nuo 2018 m. rudens. Ir taip, vieną kartą jau suveikė su priežastimi kai ant dujinės užsidegė kažkaip ant jos nuslydęs plastikinis dangtis.

Pirmas dalykas tai net negalvoju šitų tikrintojų įsileist

Antras dalykas tai kaip gyvenom ir apsėjom be tų detektorių iki šiol , ir toliau niekas nesiruoš pult statyt detektorius. O trečias dalykas man brangus kiekvienas centas ir kodėl aš turėčiau pirkt detektorių, o už tuos eurus kurių neišmesiu ant detektoriaus geriau aš nusipirksiu mėsos su akcija kelis kg ir galėsiu maitintis savaitę laiko.

Daro problemą iš nieko

NT vystytojai turi būti įpareigoti statomų pastatų patalpose ir butuose įrengti dūmų jutiklius, kurių maitinimas būtų centralizuotas, iš laiptinės (kaip kad butų el. skambučiai įvedami iš laiptinės). Kad jų maitinimu rūpintųsi elektrikas ar kitas pastatą prižiūrintis darbuotojas, pajėgus karstytis lubomis. DNSB valdybos irgi turi būti įpareigotos tuo pasirūpinti - pritvirtinti jutiklius butuose, laiptinėse, liftuose ir kitose patalpose, ir jais irgi būtų centralizuotai rūpinamasi (pvz., maitinimas kiekv. aukšto laiptų aikštelėje. Jeigu tokia įranga dar negaminama, tai ar tai sudėtingiau, negu į mėnulį skristi - lai imasi gaminti kokia mūsų įmonė - gal ir užsienyje klientų įsigis ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS