Kaune – naujas akcentas: prie Kauko laiptų apsistojo „Mitinė būtybė“ | kl.lt

KAUNE – NAUJAS AKCENTAS: PRIE KAUKO LAIPTŲ APSISTOJO „MITINĖ BŪTYBĖ“

Kauno centrą su Žaliakalniu jungiantys Kauko laiptai nuo šiol praeivius trauks ne tik savo jaukumu, bet ir čia pasilikusiomis „Kauko laiptų mitinės būtybės“ pėdomis. Miesto akcentų galeriją po atviru dangumi savo kūriniu papildė žinomas skulptorius Artūras Žilinskas.

Kaip praneša Kauno savivaldybė, idėją Žaliakalnio papėdėje pastatyti masyvias bronzines pėdas autoriui pasufleravo pats Kauko laiptų pavadinimas, susijęs su mitiniais ir nežemiškais reiškiniais.

„Lipant laiptais, vedančiais per senais medžiais apaugusią įkalnę, ypač vakare, apima ypatingas jausmas, kad esi čia ne vienas – lyg kažkas stebi tave iš šono, saugo, prižiūri kaip sargas. Iš čia ir kilo idėja įkurdinti ant Kauko laiptų mitinę būtybę. Jos visos – nematyti, bet gali jausti, kad ji čia yra. Ir tik masyvios pėdos duoda užuominą apie būtybės išvaizdą, tuo pačiu palikdamos vietos fantazijai. Antras kūrinio momentas – lipimas aukštyn, kopimas į viršų, ėjimas tolyn, siekis kažko daugiau – kaip gyvenime, darbe ar kasdienybėje. Kiekvienas praeivis mintyse gali save „įsistatyti“ į tas lipančias kojas ir su jomis susitapatinti“, – pasakojo menininkas A. Žilinskas.

Dvi masyvios „Mitinės būtybės“ pėdos išlietos iš bronzos. Kūriniui pasirinkta natūralistinė, kiekvienam suprantama išraiška.

„Skulptūros, kaip žanro, gatvės menui nepriskirčiau. Tai yra labiau meno forma, galinti būti viešoje erdvėje, ją formuoti ar prie jos prisitaikyti. Tikrasis gatvės menas yra „graffiti“, lipdukai, „tag‘ai“, kurie man asocijuojasi su nelegalia veikla, kartais net erdvės darkymu. Bet Kaune tikrai yra puikių piešinių ant sienų, kurie tampa neatsiejama miesto dalimi. Smagu, kad tokių darbų daugėja. Palyginti su tokiais Europos miestais kaip Viena, Roma ar Florencija, skulptūrų Kaune tikrai gali būti ir dar daugiau. Paskutiniu metu tokių laisvos meninės išraiškos kūrinių mūsų mieste vis daugėja. Tikiuosi, mano skulptūra prigis, džiugins praeivių akis ir truputį pakutens jų mintis, bandant įsivaizduoti, o kaip gi atrodo visa Kauko laiptų mitinė būtybė“, – vietos intrigai paliko A. Žilinskas.

„Kauko laiptų mitinė būtybė“ tapo dar viena nuo 2017-ųjų startavusio projekto „Kauno akcentai“ dalimi. Menininkai kviečiami ir finansiškai skatinami siūlyti idėjas, puošti miesto viešąsias erdves skulptūrų, dizaino objektų, šviesos instaliacijų, apšvietimo ar gatvės tapybos kūriniais. Jų darbus finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

GALERIJA

  • Kaune – naujas akcentas: prie Kauko laiptų apsistojo „Mitinė būtybė“
  • Kaune – naujas akcentas: prie Kauko laiptų apsistojo „Mitinė būtybė“
Kauno savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Antanas

Autoriui trūksta fantazijos , nes įsivaizduoja kauką ar mitinę būtybę labai konkrečiomis žmogiškomis kojomis ir pasielgta labai negailestingai dabar tikrai nebus galima tikėtis , kad kas nors gali prie tų laiptų šmirinėti nebent ieškoti likusios kūno dalies . Gal tokie ieškojimai ir radimai bent pašiurpintų smalsuolius . Daug įdomiau gal būtų neaiškių garsų , šviesų kaita . Kažkaip Kaune prastai su žvėrimis arba jie neaišku kodėl atsiranda arba neaišku kodėl tampa žmogaus pavidalo .

?

Cia pono politiko- architekto Jono A _mitinio pėdos?

Cha

Tam"menui".Tau turbūt labiau patiktų plastmasinės gėlės,auksinis unitazas ar betono gabalas?!Cha-cha
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS