Kaune veiks Mariupolio universiteto centras | kl.lt

KAUNE VEIKS MARIUPOLIO UNIVERSITETO CENTRAS

  • 0

„Kas mus skiria nuo Rusijos – mes kovojame pirmiausia už savo tautą, už žmones, o jie kovoja tam, kad užimtų mūsų žemes. Tačiau žmonės yra tikrasis šios šalies turtas, ypač jaunimas. Universitetas – ne sienos, o žmonės“, – sakė Mariupolio valstybinio universiteto (MVU) rektorius prof. Mykola Trofymenka

Tęsia veiklą

MVU pastatai buvo suniokoti Rusijos vykdomo karo metu, tačiau universitetas sėkmingai atnaujino veiklą ir plečia ryšius Europoje ir visame pasaulyje. Naujasis centras, atversiantis duris Vytauto Didžiojo universitete (VDU), suteiks galimybę MVU vykdyti įvairias veiklas – planuojamos jungtinės studijų programos, plačios galimybės abiejų universitetų studentų, dėstytojų ir mokslininkų mainams, bendriems mokslo projektams ir įvairioms kitoms iniciatyvoms. Centro įkūrimo sutartį pasirašė MVU rektorius prof. M. Trofymenka ir VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

„Atidarome Mariupolio valstybinio universiteto centrą, kuris sieks, kad MVU turėtų galimybę tęsti savo veiklą ne tik Kyjive, bet ir čia Kaune. 2022-aisiais VDU iniciatyva MVU buvo priimtas į Europos universitetų aljansą „Transform4Europe“ kaip asocijuotasis partneris, kuriam priklauso ir VDU. Dabar galėsime bendradarbiauti dar glaudžiau naujajame Mariupolio valstybinio universiteto centre“, – teigė VDU rektorius prof. J. Augutis.

Nuo plataus masto karo pradžios VDU priėmė daugiau kaip 300 ukrainiečių studentų, o pernai universitete duris atvėrė Ukrainos centras – ne tik prieglobstis nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, bet ir vieta įvairioms edukacinėms, kultūrinėms ir kitoms veikloms.

Tam, kad Ukraina turėtų ateitį, reikia, kad jauni žmonės, pasimokę Lietuvoje, sugrįžtų, padėtų kurti modernią, europietišką Ukrainą.

Ukrainos vaikų ateitis

Ukrainos ambasados Lietuvoje patarėjas Viktoras Hamotskis MVU centro atidarymo metu padėkojo Lietuvai ir VDU už paramą, pažymėdamas, kad pagalba Mariupolio valstybiniam universitetui, atvėrusiam duris 1991 m., netrukus po Ukrainos nepriklausomybės atgavimo, yra kaip investicija į šios šalies ateitį.

„Mariupolis – Ukrainos priešinimosi simbolis, myliu šį miestą. Dėkoju už jūsų labai reikalingą, praktišką pagalbą. Iš viso jūs davėte mums daugiau kaip 1 proc. savo nacionalinio BVP. Ačiū už viską, ką padarėte – kaip valstybė, valdžia, kaip tauta. Tai labai praktiška investicija į Ukrainos ateitį, į mūsų bendrą ateitį. Kartu iki pergalės“, – lietuviškai savo kalbą užbaigė V. Hamotskis.

Istorinė akimirka

Mariupolio valstybinio universiteto rektorius prof. M. Trofymenka padėkojo VDU už centro įkūrimą ir priėmimą į „Transform4Europe“ aljansą, kuris vienija vienuolika Europos universitetų – anot jo, tai istorinė akimirka.

„Mes rašome istoriją – šio centro įkūrimu plečiame kompetencijas, kuriame ryšius su studentais, kurie mokosi Kaune, Vilniuje. Rengiame dvigubo diplomo programas, kad padėtume Ukrainai greičiau integruotis į ES. Visa tai labai naudinga. Buvo įdomu bendrauti su ukrainiečių moksleiviais Lietuvoje ir išgirsti, kad jie sieja savo ateitį su Ukraina. Tam, kad Ukraina turėtų ateitį, reikia, kad jauni žmonės, pasimokę Lietuvoje, sugrįžtų, padėtų kurti modernią, europietišką Ukrainą“, – sakė MVU rektorius.

Jis pažymėjo, kad į atsinaujinimo procesą jis žiūri ne kaip į atstatymą, o kaip į naujo, vieno geriausių Ukrainos universitetų kūrimą.

MVU yra Europos universitetų aljanso „Transform4Europe“ (T4EU) asocijuotasis partneris. Šiam aljansui šiuo metu priklauso Vokietijos, Ispanijos, Portugalijos, Prancūzijos, Italijos, Slovėnijos, Bulgarijos, Lenkijos, Lietuvos ir Estijos universitetai. Lietuvai jame atstovauja Vytauto Didžiojo universitetas. „Transform4Europe“ siekia įgyvendinti Europos universiteto idėją – kūrybiškai ir inovatyviai transformuoti studijų, mokslo ir bendruomenės gyvenimo sritis. Plačiau apie T4EU veiklas MVU centro atidaryme papasakojo aljanso institucinė koordinatorė, VDU profesorė Ineta Dabašinskienė.

„Tai kitoks, artimesnis ir gilesnis bendradarbiavimas, remiantis bendromis strategijomis ir siekiant inovatyvių rezultatų. Tai ne projektas. Didelių ambicijų negalima įgyvendinti per griežtai apibrėžtą laiką. Tai transformacijos procesas“, – sakė profesorė ir pabrėžė, kad šio aljanso veiklose svarbu bendradarbiauti ne tik tarp universitetų, bet ir šalių vyriausybėmis, miestų savivaldybėmis ir kitais partneriais.

Visuomenių pokyčiai

Po sutarties, įtvirtinančios naujojo centro įkūrimą, pasirašymo renginio dalyviai buvo pakviesti dalyvauti akademiniame forume „Akademinių bendruomenių transformacijos“. Diskusijoje buvo aptartas universitetų vaidmuo visuomenių pokyčiams ir Lietuvos universitetų pažanga dalyvaujant Europos universitetų iniciatyvose, tokiose kaip „Transform4Europe“ (T4EU) aljansas.

300 – tiek studentų iš Ukrainos jau priėmė VDU.

Diskusijos metu rektoriai apsikeitė įžvalgomis apie panašią abiejų universitetų istoriją, pažymėdami, kad VDU ir MVU prisidėjo transformuojant miestų visuomenes po sovietmečio, sugrąžinant humanitarinius ir socialinius mokslus į Mariupolį ir Kauną, kurie sovietinės okupacijos metu turėjo tik techninius universitetus. Rektorių teigimu, universitetų vaidmuo išliks svarbus ir ateityje.

„Po pergalės Ukraina bus galimybių šalis. Visa Europa padės mums sukurti naują ekonomiką ir universitetai atliks pagrindinį vaidmenį – jie bus bendruomenių transformacijos centrai. Planuojama, kad viename mieste bus po vieną didelį universitetą“, – pasakojo prof. M. Trofymenka.

Rektorius pažymėjo, kad Mariupolio valstybinis universitetas buvo įkurtas pirmiausia kaip europietiškų vertybių universitetas, nepaisant to, kad geografiškai miestas yra už vos 50 km nuo sienos su Rusija. „Dar 2014 m. MVU studentus glumino, kodėl tuometis prezidentas Viktoras Janukovyčius nepasirašė asociacijos sutarties su ES. Mes ugdome studentus, kad priklausome Europai. Todėl mes ir kovojame, todėl kovoja visa Ukraina. Mes statome Mariupolio universitetą Europai“, – sakė MVU rektorius.


Priėmė studentus

Nuo plataus masto karo pradžios Ukrainoje VDU priėmė daugiau kaip 300 studentų iš Ukrainos. Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių Dianos Nausėdienės ir Olenos Zelenskos iniciatyva atidarytas VDU Ukrainos centras – humanitarinės pagalbos ir švietimo erdvė, kurioje jau apsilankė daugiau kaip 24 tūkst. ukrainiečių. VDU taip pat buvo vienas pirmųjų, pasiūliusių pagalbą Mariupolio valstybiniam universitetui.

Universiteto prof. I. Dabašinskienės iniciatyva Mariupolio universitetas 2022 m. gegužę prisijungė prie Europos universitetų aljanso „Transform4Europe“.

Gairės: Mariupolio valstybinis universitetas, VDU, Europos universitetų aljansas Transform4Europe, studentai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS