Kaune viešintis G. Nausėda – „AstraZeneca“ vakcinos kritikams: esu pasiruošęs skiepytis šia vakcina | kl.lt

KAUNE VIEŠINTIS G. NAUSĖDA – „ASTRAZENECA“ VAKCINOS KRITIKAMS: ESU PASIRUOŠĘS SKIEPYTIS ŠIA VAKCINA

Prezidentas Gitanas Nausėda sako esąs pasirengęs pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina, atėjus jo eilei.

„Jeigu kažkam kyla abejonių dėl „AstraZenecos“ vakcinos patikimumo, aš esu pasirengęs, kai ateis mano eilė, pasiskiepyti būtent „Astra Zenecos“ vakcina“, – pirmadienį Kaune žurnalistams sakė prezidentas.

G. Nausėda pirmadienį aplankė ledo rūmuose įkurtą vakcinavimo centrą.

„Džiugu, kad mūsų senjorai, kurie kaip tik yra šiame (vakcinavimo) etape, šiandien teko su keletu kalbėtis, pasitiki vakcina, patys laukia eilėje nuo septintos ryto, nors pats centras atsidaro 8 valandą“, – pažymėjo G. Nausėda.

Darbą pradeda didžiausias vakcinavimo centras Lietuvoje – Kauno ledo rūmai

Vilmanto Raupelio nuotr.

Jis taip pat pripažino, kad dėl „vienokių ar kitokių vakcinų pavadinimų kyla tam tikrų diskusijų“.

Britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ vakcina daugiausiai diskusijų viešojoje erdvėje kelia dėl nepageidaujamo poveikio, nors Europos ir Lietuvos institucijos pabrėžia, kad vakciną galima naudoti ir vyresnio amžiaus žmonėms, o nepageidaujamas reakcijas sukelia ir kitos vakcinos.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dėmesys vakcinacijai

Kaune viešėjęs šalies vadovas sakė, kad informavimo kampanija apie vakcinaciją nuo koronaviruso turi būti aktyvesnė.

„Šiandien informavimo kampanija, kuri yra ne savivaldybių, o centrinės valdžios dispozicijoje, turi būti aktyvesnė, labiau orientuota į žmones ir ne žmonės turi ieškoti informacijos, informacija turi surasti žmones. Savivaldybėms skiepijimo procese tikrai yra numatytas labai svarbus vaidmuo, nes jos priims didžiąją naštą įgyvendinti skiepijimąsi, bet tai nereiškia, kad centrinė valdžia neturi tam tikrų pareigų, Pirmiausia tai yra skiepijimosi strategija, politika, eiliškumo nustatymas, tai yra informavimo kampanija“, –  pirmadienį po apsilankymo Kauno vakcinacijos centre sakė G. Nausėda.

„Mes turime rasti visus žmones, kurie nori skiepytis, ir jie neturi patys mūsų ieškoti“, – sakė šalies vadovas.

Jis pridūrė, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose baigiami procesai dėl kompanijos „Johnson&Johnson“ sukurtos vakcinos.

„Europoje, ko gero, turėtų gauti licenciją kovo mėnesį ir, ko gero, tiekimo ilgai nereikėtų laukti“, – sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, Europos Vadovų Tarybos posėdžiuose su Europos Komisija kalbamasi, kad su gamintojais turi būti deramasi taip, kad jie negalvotų apie kitas alternatyvas, tik laikytis turimų įsipareigojimų.

Paklaustas, kaip vertina nemažėjančius susirgimų koronavirusu skaičius, G. Nausėda akcentavo, kad patikimas instrumentas nuo koronaviruso yra vakcinacija.

Mes turime rasti visus žmones, kurie nori skiepytis, ir jie neturi patys mūsų ieškoti.

„Kol mes kalbėsime vien tik apie karantiną, mes jokių stebuklingų receptų čia neturime. Turime aiškiai atsakyti – karantiną griežtinkime, švelninkime, turėsime, ko gero, ir trečią, ketvirtą, ir penktą pandemijos bangas. Skaičiuosime, kada atidarome, kada vėl uždarome. Iš esmės vienas patikimas instrumentas yra skiepijimas, masinis skiepijimas“, – sakė G. Nausėda.

„Tai nėra galbūt panacėja, šiandien sklinda atmainos ir kuo labiau delsime, tuo atmainų gali būti daugiau, bet mes privalome daryti tai, ką galime padaryti. Privaloma šitą padaryti kuo greičiau ir tik tada, tai rodo Izraelio pavyzdys, galėsime kalbėti, kad tvariai, pamažu atidarome verslą, atidarome sporto centrus, atidarome gyvenimą. (...) Be masinio skiepijimo šito padaryti nebus įmanoma“, – tikino šalies vadovas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Apie EVT temą

G.Nausėda taip pat pareiškė, kad Vyriausybė turėtų sutelkti dėmesį į koronaviruso krizės valdymą, užuot eskalavus diskusijas apie Lietuvos atstovavimą Europos Vadovų Taryboje.

Šalies vadovo teigimu, Vyriausybės darbotvarkėje turėtų būti klausimai dėl karantino, skiepijimosi ir pagalbos žmonėms išsaugoti darbo vietas, o ne dėl to, ar premjerė turėtų vietoje prezidento vykti į Europos Sąjungos viršūnių susitikimus.

„Mes šiandien tiek daug klausimų turime ir Vyriausybė turi tiek daug problemų – ir dėl karantino, ir dėl skiepijimosi, ir dėl popandeminio laikotarpio arba pokarantinninio laikotarpio, kaip mes padėsime atsidaryti mūsų verslams, kaip mes padėsime žmonėms išsaugoti darbo vietas arba įgyti galimybių susirasti naujas darbo vietas, jeigu kai kurie verslai sustotų“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Šiandien iškelti į pagrindinę vietą štai šitą klausimą dėl atstovavimo Europos Vadovų Taryboje man atrodo yra šiek tiek nepriimtina ir netoleruotina žvelgiant iš aktualijų pozicijos, netgi ne iš Konstitucijos pozicijų, o iš to, kokius klausimus mes šiandien sprendžiame“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda sakė, kad nenorėtų galvoti, jog klausimas dirbtinai pučiamas, siekiant nukreipti dėmesį nuo esamų problemų.

„Aš nenorėčiau galvoti, kad specialiai šitas klausimas yra eskaluojamas vien tik tam, kad atitraukti dėmesį nuo tų problemų, kurios šiandien yra labai aktualios ir mes toli gražu nepadarėme visko, kad jas išspręstumėme“, – teigė jis.

Valdantieji konservatoriai svarsto Seime priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai Europos Vadovų Taryboje atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

LR Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr.

Iniciatoriai teigia, kad viršūnių susitikimuose svarstomi klausimai susiję su Vyriausybės kompetencija, nėra galimybių užtikrinti, kad prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą Europos Vadovų Taryboje, be to, prezidentas turi konstitucinius įgaliojimus spręsti pagrindinius užsienio politikus klausimus ir atstovauti valstybei, o G. Nausėda gavo tautos mandatą, kai įveikė I. Šimonytę prezidento rinkimuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Pil.

Ir jūs tikite, kad jie bus paskiepyti neišbandyta ,pilnai neištirta vakcina ,netikiu.Kad ir fotografuotų kaip skiepijama,bet juk galima suvaidinti kad skiepijama.NETIKIU.Ar girdejote ką pasakoja mokslininkai apie skiepus ir apie šitas vakcinas ,manau ne.

algis

reikejo be isvedziojimu--prezidentas ir meras seda i kedes ir skiepijasi--TAUTA SU MALONUMU LEIS SKIEPYTIS BE EILES SU ASTRA_ZENEKA

Garbingas ir nuoširdus pasiūlymas

Labai užjaučiu tą aukštą ir gražų mūsų prezidentą,kad ,kol jam prieis eilė vakcinuotis,tos jo taip geidžiamos ASTROSZENIKOS gali nebelikti.Gal galėtų iš didžiausios pagarbos prezidentui užleisti savo vietą jam suteikiant būtent šią vakciną be eilės.Tikrai mūsų žmonės dėl to nesupyks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS