Kauniečiai iniciatyvūs, bet neteisūs | kl.lt

KAUNIEČIAI INICIATYVŪS, BET NETEISŪS

Gerėjantys orai miesto gyventojus varo iš namų ne tik pasivaikščioti. Kai kurie kauniečiai noriai tvarko žaliuosius miesto plotus net nelaukdami didžiosios miesto talkos, į kuria bus kviečiami balandžio pabaigoje.

Pačioje Laisvės alėjos pradžioje pūpso kalnai šiukšlių maišų, pilnų pernykščių lapų. Šių apylinkių gyventojai beveik kasmet uoliai tvarko žaliuosius miesto plotus. Lapų pilni šiukšlių maišai išdygsta ir prie Senųjų miesto kapinių (Ramybės parko). Savo pastangas gražinti mūsų visų miestą žmonės motyvuoja tuo, kad niekas be jų tų vietų netvarko. "Jei netvarkytume, tai čia būtų sąvartynas", – mestelėjo grėbliu besimosikuojanti kaunietė.

Dar prieš kelerius metus Kauno taryboje buvo kilusi diskusija apie tai, ar reikia sugrėbti pernykščius lapus Ramybės parke. Tuometės tarybos nariai nusprendė, kad nėra jokio reikalo mėtyti pinigų. Lapai – organinė trąša, supus ir patręš naujai augančią žalumą.

Liauni žolės stiebeliai sunkiai prasibraudavo per storą, sulytą senų lapų sluoksnį. Vasaros pabaigoje sužaliavusi žolė Ramybės parke netrukus vėl pasislėpdavo po geltonu ir raudonu rudeninių lapų kilimu.

Viena kita aplinkinių gyventojų iniciatyva grėbti lapus Ramybės parke buvo įkvėpusi ir vieną iš buvusių Kauno merų, tačiau įkvėpimas nuslūgo sulig pralaimėtais rinkimais į šį postą.

Gyventojų iniciatyva gražinti tas vietas, kuriomis kone kasdien naudojasi, neatslūgo. Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, kauniečiai grėbia lapus, švarinasi, o į maišus sukimštas nereikalingas trąšas krauna prie gatvės, vildamiesi, kad miestą švarinanti tarnyba juos išveš.

"Tai, kad kauniečiai tvarkosi ir gražina savo aplinką, yra labai sveikintinas ir pagirtinas dalykas. Klausimas, kur jie vėliau tas šiukšles deda. Pagal taisykles draudžiama išmesti bet kokias atliekas gatvėse, aikštėse, skveruose, parkuose, kitose viešose vietose ir kitur, palikti bet kokias atliekas šalia konteinerių", – aiškino Aplinkos apsaugos skyriaus specialistas Nerijus Vališkis.

Pasak specialisto, žaliąsias atliekas nemaža dalis kauniečių kompostuoja savo privačiose valdose ar bendruose kelių individualių namų kompostavimo įrenginiuose. Tie kauniečiai, kurie neturi kompostavimo galimybės, kviečiami surinktas žaliąsias atliekas pristatyti ir nemokamai priduoti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančių Nemajūnų g. 15A. Gyventojų patogumui ji dirba ir šeštadieniais.

Taip pat yra galimybė atskirai surinktas žaliąsias atliekas mesti į tam skirtus surinkimo konteinerius, kuriuos už papildomą mokestį išveža atliekų tvarkytojas sutartyje su atliekų turėtoju nustatyta tvarka.

GALERIJA

  • Kauniečiai iniciatyvūs, bet neteisūs
  • Kauniečiai iniciatyvūs, bet neteisūs
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Klevas

Nalabai suprantamas straipsnio autorės Dianos Krapavickaitės supratimas kodėl iniciatyvūs miesto gyventojai yra neteisūs,- ar dėl to, kad jie tai padarė nelaukdami didžiosios "lenininės" miesto talkos, į kurią bus kviečiami balandžio pabaigoje :-). O kas tuomet šiukšles išveš ir kiek laiko jos gulės patvoriuose ir pakelėse? Skaitykite daugiau: http://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/kaunieciai-iniciatyvus-bet-neteisus-743407#ixzz45ivTsZq0

tai va

Kiek tų duobių mažoje privačioje valdoje prikasinės žmogus? Ir tie atstumai…. Jei gyveni Romainiuose, manau kompostavimo aikštelė Nemajūnų plente yra tikrai ne išeitis:(( Tai kur sudėti sugrėbtus spyglius, pernykštę žolę, lapus? Kodėl neįrengus dar vienos tokios aikštelės kitame miesto gale, kad ir Vilijampolėje?

VANGA

Nueikit i Azuolyna ir pamatysit kokiame baisiame stovyje jis randasi: ne vienas lapelis nenugrebtas, sunys slapinasi ant senu azuolu, zole isvaiksciota skersai ir isilgai, dviraciai vaziuoja irgi minkstuoju paklotu! Matijosaiti!!! A-uu!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS