Kauniečiai pagarsėjo savo robotais ir pilietiškumu: dar nustebinsime! | kl.lt

KAUNIEČIAI PAGARSĖJO SAVO ROBOTAIS IR PILIETIŠKUMU: DAR NUSTEBINSIME!

„Kitais metais mes dar nustebinsime!“ – entuziastingai nusiteikęs Kauno jėzuitų gimnazijos technologijų, dailės ir robotikos mokytojas Albertas Juškauskas.

Robotą sukūrę jo mokiniai Jokūbas Vasiliauskas ir Jonas Zaleckas buvo realūs pretendentai į Europos čempionų apdovanojimą ir iškovoti  bilietą į pasaulio čempionatą. Atsisakę varžytis poroje su rusais, jaunuoliai iškrito iš turnyro, bet parvežė dar didesnį apdovanojimą.

Lietuvos moksleivių robotikos komandos padovanojo tobulą dovaną Lietuvai, nes tokia žinia nuvilnijo Kovo 11-ąją. Principingai atsisakiusi varžytis su Rusijos atstovais, kauniečių komanda „LitBot“ žvelgia į ateitį ir ruošiasi šių ir kitų metų iššūkiams.

Dešimtokas Jonas ir vienuoliktokas Jokūbas planuoja rinktis inžinerijos studijas. Jokūbas svarsto apie lėktuvų ir kosmoso inžineriją. Joną traukia mechaninė inžinerija, robotai.

Sukūrę pirmąjį savo „FIRST Tech Challenge“ klasės robotą, deja, negalėjo juo pasivaržyti su geriausiomis Europos komandomis, tačiau įdirbis nenuėjo veltui.

„Išmokau programuoti, naudotis 3D spausdintuvu, lazerinėmis staklėmis. Visa tai pravers“, – vardijo J. Zaleckas. Jis projektavo įvairių konstrukcijų prototipus, kurie vis būdavo išbandomi ir tobulinami, o J. Vasiliauskas buvo atsakingas už kodavimą.

Kiekvienais metais turnyrui paruošiamas naujas užduočių laukas. „Šiemet mūsų tikslas buvo surinkti šešiakampius, vadinamuosius pikselius, juos pervežti per lauką ir sudaryti mozaiką. Per 2 min. 30 sek. reikėjo surinkti ir ant vertikalios plokštumos sudėti kuo daugiau detalių. Taškai skiriami ir už spalvų išdėstymą, ir dėlionės aukštį, plotį. Robotas rungties pabaigoje turi pasikabinti ant skersinio ir kabėti ore“, – pasakojo J. Zaleckas ir čia pat su komandos draugu viską demonstravo.

Komandoms pasirengti buvo skirtas pusmetis. Kauniečiai turėjo keturis mėnesius, nes iš pradžių svarstė dalyvauti jiems įprastoje LEGO lygoje, kurioje pernai laimėjo sidabrą. Šiemet vis dėlto nusprendė kilti į sudėtingesnę, „FIRST Tech Challenge“, klasę.

Vaikinai iš lego detalių sukūrė struktūrą vesti laidams. Robotą konstravo iš faneros, kurią patys lazerinėmis staklėmis supjaustė. Kitos detalės pirktos iš gamintojų. Kol robotas būna tinkamas turnyrui, tenka pasigaminti ne vieną prototipą.

Padirbėjo: J. Vasiliauskas ir J. Zaleckas su savo sukurtu robotu buvo realūs pretendentai į geriausių žemyno komandų vardą. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Įveikė dviese

Kalbėdamas apie šešiakampių paėmimo mechanizmą Jonas pasakojo, kad daug žmonių jam patarė daryti vienaip, bet jis pasirinko įgyvendinti savo idėją pritaikydamas konvejerių veikimo principą. Detalės tolyn nuvažiuoja ant komandų suvenyrinių apyrankių, kurias iš kolegų susirinko per praėjusų turnyrų sezonus. „Nesu matęs, kad kažkas taip darytų, bet pasiteisino“, – kalbėjo gimnazistas.

Anot gimnazistų, šis sezonas atsiėjo apie 6 tūkst. eurų. Laiko šiam darbui kiekvienas per dieną skirdavo po keturias penkias valandas.

J. Vasiliauskas pasakojo, kad robotą kuriančiose komandose būna ir po 10–15 žmonių. „Mes šiais metais esame dviese. Keli iš mūsų buvusios komandos yra išvykę pagal mainų programą. Kitais metais komanda gal bus gausesnė“, – vylėsi gimnazistas.

Vaikinai džiaugėsi, kad pavyko sukurti patikimą, gerai veikiantį robotą. Įvertino, kad jis gal ir ne greičiausias, bet turnyre Italijoje turnyre buvo vienas stipresnių. „Iš programinės pusės robotą pavyko automatizuoti ir optimizuoti, kad būtų kuo paprasčiau valdyti“, – patenkintas rezultatu J. Vasiliauskas.

Anot gimnazistų, šis sezonas atsiėjo apie 6 tūkst. eurų. Laiko šiam darbui kiekvienas per dieną skirdavo po keturias penkias valandas. Ir šios išlaidos, pasak mokytojo, – minimalios. Robotui nebūtų per daug ir 20 tūkst. eurų.

„Pirkome tokius mechanizmus kaip lifto. Neturėjome dar rėmėjų pinigų. Sugalvojau užpildyti paraišką „Maximalisto“ stipendijai gauti. Jos pakako ir visiems roboto sensoriams“, – apie finansinę dalį užsiminė J. Zaleckas. Į pagalbą atėjo ir gimnazija. Didelį darbą nudirbo už partnerių paiešką atsakinga Edita Zarembienė. „Be to būtų labai sudėtinga, tiksliau, nebūtų galima įgyvendinti savo sumanymų“, – neslėpė A. Juškauskas, „LitBot“ komandos vadovas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Sužinojo tik nuvykę

„Mūsų gimnazijos šūkis – gimę kilnesniems tikslams“, – aiškino sprendimą, priimtą Italijoje, „FIRST Tech Challenge“ čempionate, A. Juškauskas,

Tai, kad teks varžytis su Rusija, sužinojo tik nuvykę į varžybas. Ne šiaip varžytis, o organizatorių sprendimu buvo sugrupuoti su karą Ukrainoje tebetęsiančios šalies atstovais.

„Svarbus momentas, kad organizatoriai lietuviams buvo pažadėję, jog neteks žaisti su Rusijos komandomis“, – pridūrė Kauno jėzuitų gimnazijos Plėtros skyriaus vadovė E. Zarembienė. Beje, vienoje lietuvių komandoje buvo ir ukrainietis.

Iš pradžių su neutralia vėliava planavo dalyvauti penkios Rusijos komandos, bet atvyko dvi. Tačiau ir to buvo per daug.

„Pasitarę su jaunimu (jie dar skambino tėvams aptarti šią situaciją) nusprendėme apskritai nedalyvauti. Visų vertybinis stuburas yra stiprus“, – džiaugėsi A. Juškauskas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Visada reikia bandyti

„Niekada niekas nepavyksta iš pirmo karto. Visada reikia bandyti. Svarbiausia – nepasiduoti. Užsibrėžti tikslą ir jo siekti“, – kalbėjo J. Zaleckas.

Per darbo metus A. Juškauskas įsitikino, kad Lietuvos jaunimas turi didžiulį potencialą. Jis vylėsi, kad visose šalies mokyklos atsiras robotikos programos, galbūt integruotos su kitais dalykais, tačiau tokios investicijos, neabejojama, atsipirktų. Robotika daugiausia priskiriama neformaliajam ugdymui, tačiau pasiekimai tarptautinėse varžybose turi didelę svarbą stojant į aukštąsias mokyklas.

„Šeštose klasėse robotika yra formalusis ugdymas. Pusmetį robotikos  mokosi mergaitės, pusmetį – berniukai. Didelis akcentas – neformaliajam ugdymui, kuris prasideda nuo pradinių klasių. Robotikos pas mus mokosi ir pradinukai, ir vyresnieji: konstravimo, programavimo, dirbti komandose“, – vardijo A. Juškauskas.

Kauno jėzuitų gimnazijos gimnazistai apdovanojimų yra pelnę įvairiuose šalies, tarptautiniuose turnyruose Danijoje, Estijoje, Ispanijoje, Libane, Maroke, JAV ir kt. už inovacijas, už komandos vertybes, už užduočių stalo įveikimą. Pernai varžėsi su 30 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio ir tarp 108 „First Lego League Challlenge“ kategorijos komandų užėmė antrą vietą.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Nesėkmės išmoko daugiau

„Pasitaiko ir nesėkmių. Iš jų vaikai gali išmokti daugiau. Nesėkmės veda prie didelės sėkmės“, – samprotavo A. Juškauskas ir pridūrė, kad, praeidamas pro apdovanojimais nuklotą stendą, vis pagalvoja, kad pats būdamas mokinys sunkiai galėjo įsivaizduoti, jog taps mokytoju. Tarstelėjo, kad tai jam gal tiesiog iš dangaus buvo skirta.

„Mokykloje kuriame savo šalies ateitį. Kažkada pamatysiu, išgirsiu, kad mokiniai sukūrė tą ar kitą dalyką. Investuoju savo laiką, pastangas, bet paskui visi kartu galėsime pasidžiaugti“, – nesigaili pasirinkęs pedagogo kelią A. Juškauskas.

Robotikos mokyti ėmėsi pats jos mokydamasis. „Dalyvavau viename seminare ir kaip pasinėriau į robotiką… Iš pradžių nieko neturėjome. Nė vieno roboto. Nuo ko pradėti, galvoju… Kelis robotus nupirko mokykla, vieną – tėvai. Pradėjome su devyniolika vaikų ir keturiais robotais“, – pradžią prisiminė mokytojas. „Namo parsinešdavau. Visi miega, o aš su robotu važinėju kambaryje, testuoju. Visi mokėmės iš jutūbo, vienas iš kito“, – pasakojo A. Juškauskas, savaitgalį su jaunesniųjų klasių mokiniais sėkmingai dalyvavęs Lietuvos robotikos turnyre.

Komanda „Litbot“ ir visa Kauno jėzuitų gimnazijos bendruomenė yra dėkinga visiems rėmėjams, kurių parama ir palaikymas ruošiantis svarbiam turnyrui Italijoje suteikė daug motyvacijos ir atvėrė galimybių kurti ir tobulėti: „Festo Lietuva“, „Elinta Robotics“, „LEMONA Electronics“, SONARO, „Reiz Tech“, „In-BigData“, „Mikron Group“, „IdealTeamGroup“,„ VMG Group“, „Programmers of Vilnius“ (POV), „VoltaiLT“.

GALERIJA

  • Kauniečiai pagarsėjo savo robotais ir pilietiškumu: dar nustebinsime!
  • Kauniečiai pagarsėjo savo robotais ir pilietiškumu: dar nustebinsime!
  • Kauniečiai pagarsėjo savo robotais ir pilietiškumu: dar nustebinsime!
  • Kauniečiai pagarsėjo savo robotais ir pilietiškumu: dar nustebinsime!
  • Kauniečiai pagarsėjo savo robotais ir pilietiškumu: dar nustebinsime!
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Anonimas

Na va,kokia puiki karta auga,daugiau apie tokius rašykite ,apie kiekvieną o ne tik apie palikusius Lietuvą ir kaip gerą gyventi svetur.

....../

> Aha > užtat užaugom sveiki ,mąstantys ,tvirti... SUAUGĘ labai saugojo vaikų sveikatas... Nervai ,įtampa yra visų ligų priežastis.... Jauną ,augantį reikia saugoti nuo perdėtos įtampos.. JIE privalo turėti vaikystę ir jaunystę ir būti paruošti normaliam gyvenimui... Visada suspės karčias spalvas pamatyti...

Aha

Ramiai jautetes kai afganams pasislepusiems rusyje imesdavo granata???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS