Kauno apskrityje – du meningokokinės infekcijos atvejai: susirgo mažamečiai | kl.lt

KAUNO APSKRITYJE – DU MENINGOKOKINĖS INFEKCIJOS ATVEJAI: SUSIRGO MAŽAMEČIAI

Kauno klinikinėje ligoninėje gydomi du meningokokine infekcija užsikrėtę mažamečiai iš Kauno rajono ir Jonavos.

Kaip pranešė ligoninė, infekcija diagnozuota penkerių berniukui ir trejų mergaitei, jie ligoninėje atsidūrė trečiadienį vakare ir ketvirtadienio naktį.

„Abiems pacientams pavojaus gyvybei nėra, būklė stabili, jie gydomi intensyvios terapijos skyriuje“, – pranešime cituojamas Kauno klinikinė ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Abu pacientai į ligoninę atgabenti sąmoningi, bet karščiuojantys – jie turėjo apie 38,2 ir 39 laipsnius temperatūros.

Pacientai nėra susiję tarpusavyje. Į medikus tėvai kreipėsi iškart, kai tik pastebėjo, kad karščiuojančius vaikus pradėjo berti.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis kraujo užkrėtimas ar pūlingas galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus.

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų amžiaus.

Ligos plitimo stabdymas

Artimą sąlytį su ligoniu turėjusiems asmenims (šeimos nariams; kolektyve, artimą sąlytį turėjusiems tos pačios grupės vaikams ir darbuotojams) skiriamas profilaktinis gydymas antibiotikais (dažniausiai užtenka vienkartinės dozės), kurį rekomenduojama pradėti kuo anksčiau, bet ne vėliau kaip per 7 paras po buvusio kontakto. Visi kolektyvo nariai savo sveikatą turi stebėti 10 dienų.

Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stipriam galvos skausmui, sprando įsitempimui, vėmimui, hemoraginiam odos bėrimui) būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją ir nurodyti buvusį sąlytį su meningokokine infekcija.

Aplinkos nukenksminimui specifinių rekomendacijų nėra, būtinas drėgnas patalpų valymas ir vėdinimas. Galima taikyti kitas epidemiologinėms reikmėms darželyje numatytas dezinfekcijos priemones. Tačiau sukėlėjas aplinkoje greitai žūsta.

Lietuvoje dažniausias B meningokokinės infekcijos tipas nustatomas apie 80 proc. išskirtų sukėlėjų. Vaikai skiepijami nuo B tipo meningokokinės infekcijos pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Taip pat Lietuvoje yra galimybė pasiskiepyti ir nuo retesnių sukėlėjo tipų (A, C, Y, W–135), keturvalente vakcina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Sako, ir meningokoką katės platina...

klausimelis

is kur pasigavo meningokoka ? skiepijo tikriausiai vaika kazkas ir uzkrete vargselius.

Laima

Bet vaikams už skiepus reikia mokėti padarytu jiems už skiepus nemokamus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS