Kauno daugiabučiai atsinaujina, o jų priežiūra – tobulėja | kl.lt

KAUNO DAUGIABUČIAI ATSINAUJINA, O JŲ PRIEŽIŪRA – TOBULĖJA

  • 26

Daugiabučiai bene kasdien susiduria su įvairiais ūkiniais rūpesčiais. Dėl to įmonė Kauno butų ūkis įdiegė naują daugiabučių namų administravimo modelį, kuris padeda greičiau ir efektyviau spręsti įvairias problemas. Taip pat įmonė kviečia dalyvauti daugiabučių ir jų aplinkos atnaujinimo projektuose, kurie savo ruožtu taip pat pagerina gyventojų buitį.

Administratoriai specializuojasi

Daugiabučio ūkis apima daug sričių. Čia reikia užtikrinti sklandų vamzdynų, šilumos sistemų, elektros instaliacijos veikimą. Svarbi ir statinio konstrukcijos, fasado, stogo būklė ir dar daug kitų dalykų, kurie reikalingi patogiai, saugiai ir jaukiai gyventojų buičiai. „Tai suprasdami, norime, kad gyventojų poreikiai, įvairūs gedimai ir kitos problemos būtų sprendžiamos greitai ir kokybiškai“, – kalbėjo įmonės Kauno butų ūkio generalinis direktorius Marijus Zaborskas.

Atsižvelgiant į klientų poreikius ir rinkos tendencijas iš esmės pakeistas pastatų administravimo modelis. Daugiabučio gyventojams paskiriamas ne vienas vadybininkas, o keturi. Jie darbuojasi pasiskirstę savo pareigas pagal namų ūkio sritis. „Dėl to daugiabučiuose skirtingi darbai gali būti organizuojami vienu metu iškart, į juos reaguojama daug greičiau“, – sakė M.Zaborskas.

Kas prižiūri daugiabučius?

Kauno butų ūkis paskirstė vadybininkų darbus į šias sritis: namo konstrukcijos, inžinerinių tinklų, namų aplinkos darbų ir daugiabučių namų atnaujinimo (modernizacijos).

Darbuotojas atsakingas už pastato konstrukcijas rūpinasi fasado, stogo balkono, pamatų, nuogrindos, laiptinių įėjimo darbų organizavimu. Jo sritis yra ir lietvamzdžių, dūmtraukių, kaminų valymas, liftų remontas, kiti smulkūs darbai.

Paskirtas dirbti su inžineriniais tinklais specialistas gelbsti iškilus rūpesčiams, susijusiems su šalto, karšto vandens, šildymo sistemomis. Jis organizuoja inžinerinių sistemų, tarp jų ir elektros tinklų remonto ar priežiūros darbus.

Vadybininkas, besirūpinantis namo aplinkos darbais, derina laiptinių valymą ir remontą, skelbimo lentų, pašto dėžučių įrengimą, namo teritorijos priežiūrą. Jei reikia, organizuoja laiptinių, rūsio langų ir durų keitimą, dūmų detektorių įrengimą, o reikalui esant ir patalpų dezinfekciją. Neužmiršta ir aplinka: medžių, krūmokšnių pjovimas, genėjimas, šiukšlių bendrose patalpose valymas.

Darbuotojas atsakingas už atnaujinimą (modernizavimą) organizuoja viešojo pirkimo procedūras daugiabučio namo investicijų plano rengimui. Po parengimo organizuojamas viešasis aptarimas ir balsavimas raštu priemonių patvirtinimui. Gyventojams pritarus VšĮ Būsto energijos taupymo agentūrai teikiama paraiška, kreipiamasi į finansinį tarpininką dėl kredito suteikimo. Per centrinę pirkimų organizaciją (CPO) yra paskelbiami pirkimai techniniam darbo projektui rengimui, statybos rangos darbams bei techninei priežiūrai atlikti.

Daugiabučiai atgimsta

Nemažai Kauno daugiabučių yra senos statybos, skaičiuojantys kelis dešimtmečius. Kai kurių jų gyventojai pasinaudojo paramos galimybėmis ir šiuos namus renovavo. Visgi dar liko daug remonto ir atnaujinimo laukiančių pastatų.

Kauno butų ūkis siūlo pasinaudoti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa ir daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimo (mažosios renovacijos) programa, kurią dalinai finansuoja Europos Sąjunga. Pagrindinis daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos tikslas – sumažinti namo išlaidas šildymui ir karšto vandens ruošimui.

Dalyvaujant daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje pertvarkomos ir keičiamos šildymo ir karšto vandens, ventiliacijos sistemos; šiltinamas stogas, klojama nauja stogo danga; šiltinamos fasado (taip pat ir cokolio) sienos; šalinami sienų konstrukcijos defektai; stiklinami balkonai ar lodžijos pagal vieningą projektą, stiprinamos jų konstrukcijos. Pagal šią programą taip pat keičiamos laiptinių lauko ir tambūro durys, remontuojami įėjimo laiptai, jie pritaikomi neįgaliųjų poreikiams. Bendrose patalpose ir butuose langai keičiami į mažesnio šilumos pralaidumo, atnaujinami liftai arba jie keičiami moderniais. Kompensuojama 30-40 proc.

Pasirinkus daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimo (mažosios renovacijos programą) vykdomi šie darbai: šilumos punktų keitimas ir automatizavimas, atskiro šilumos punkto daugiabučiame name įrengimas; šildymo sistemos pertvarkymas ar keitimas; individualių šilumos apskaitos prietaisų, daliklių bei apskaitos įrengimas; karšto vandens sistemos pertvarkymas. Gyventojams kompensuojama iki 30 proc. išlaidų.

Mūsų specialistai pasirengę gyventojus pakonsultuoti, kaip įgyvendinti pasirinktą programą, sutvarkyti visą dokumentaciją bei organizuoti kitus darbus.

Gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, gali keisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinti senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Taip pat valstybės parama bus skiriama ir tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Pasirinkus Fasadų tvarkymo programą vykdomi nekilnojamųjų kultūros vertybių tvarkybos darbai: fasadų paprastasis remontas; pritaikymas neįgaliųjų reikmėms; dekoratyvinio fasadų apšvietimo įrengimas. Ši programa ypatingai aktuali namams centrinėje Kauno dalyje ir senamiestyje, kur dauguma namų fasadų priklauso kultūros paveldui. Kompensuojama iki 50 proc. išlaidų.

Namų teritorijų tvarkymo programa leis daugiabučiui suformuoti žemės sklypą, sutvarkyti įvažiavimus, kelio, kiemo dangą, įrengti vaikų žaidimo, sporto aikšteles, suprojektuoti lietaus nuotekų sistemas, jas remontuoti, rekonstruoti. Pasirinkus šią programą kompensuojama iki 50 proc. „Mūsų specialistai pasirengę gyventojus pakonsultuoti, kaip įgyvendinti pasirinktą programą, sutvarkyti visą dokumentaciją bei organizuoti kitus darbus“, – teigė M.Zaborskas.

GALERIJA

  • Kauno daugiabučiai atsinaujina, o jų priežiūra – tobulėja
  • Kauno daugiabučiai atsinaujina, o jų priežiūra – tobulėja
Kauno butų ūkio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Nuomonė

Deje, bet nesimato ir nesijaučia.

MUMU

Nupudruotas numirelis ir lieka numireliu.Pensininkams po mirties atims butus uz skolas.

Romualdas

Tobulėja tik sukčiavimo metodai ,kaip apgauti daugiabučių gyventojus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS