„Kauno dienos“ studijoje – A. Butkevičius: Sausio 13-ąją gynėmės sąmoningai naudodami civilius | kl.lt

„KAUNO DIENOS“ STUDIJOJE – A. BUTKEVIČIUS: SAUSIO 13-ĄJĄ GYNĖMĖS SĄMONINGAI NAUDODAMI CIVILIUS

  • 54

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi Audrius Butkevičius, 1991 m. sausio 13 d. vadovavęs Krašto apsaugos departamentui.

„Kauno dienos“ studijoje A. Butkevičius pasakoja, kad apie sovietų rengiamas provokacijas, dėka savo asmeninių ryšių, žinojo jau vasarą.

„Aš pateikiau planą gintis naudojant civilius asmenis. Ir tai yra mano atsakomybė dėl kiekvieno sužaloto ar žuvusio“, – nevengia atsakomybės A.Butkevičius, tuomet organizavęs valstybės gynybą.

„Bet jeigu mes būtume priėmę planą pyškinti iš medžioklinių šautuvėlių (...), tai mes būtume pralieję kur kas daugiau kraujo ir nepasiekę rezultato“, – savo sprendimą pagrindžia Nepriklausomybės akto signataras.

Pasak jo, tik vėliau gimė mitas apie spontanišką tautos pasipriešinimą. Iš tikrųjų šiems įvykiams buvo kruopščiai ruošiamasi. „Tuo metu mes supratome, kad tarp pergalės ir mūsų mirties yra labai mažas tarpas“, – prisimena A.Butkevičius.

Jo pasakojimas – tai unikali galimybė iš pirmų lūpų išgirsti nepadailintą istoriją apie kertinį Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos etapą. Atviras ir išsamus pokalbis apie laisvės gynėjų krauju rašytus sausio įvykius – „Kauno dienos“ studijoje.

 

 

GALERIJA

  • Gražvydas Muižys <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir Audrius Butkevičius
  • Audrius Butkevičius
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Zose

Tai gal Paleckis teisus?

K

Ačiū. Daug įdomių faktų. Reikia memuarus rašyti!!!

Ožys \\\\\.../////

Jis, tas jefreitorius pats netyčia prisipažno,kad sąmoningai pakišo žmones po tankais.Butkevičius su lanzbogu turi būti nuteisti už nekaltų žmonių žūtis,riaušių organizavimą.TSRS sugriovė Garbačiovas,Jelcinas,rugpijųčio pučas ir Belovežo Baltarusijoje sutartis.Nekaltinkit 'vargšelio' KGB'isto liazbirko,jis čia niekuo dėtas,del TSRS griūties.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS