„Kauno dienos“ studijoje – pokalbis su mokslininku: ar už tokią laisvę kovojome? | kl.lt

„KAUNO DIENOS“ STUDIJOJE – POKALBIS SU MOKSLININKU: AR UŽ TOKIĄ LAISVĘ KOVOJOME?

  • 31

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto mokslininkas Arvydas Grišinas.

Nors jau daugiau nei 30 metų esame laisvi, kartkartėmis pasigirsta kandžių komentarų, kad net šiandien, būdami nepriklausomos Lietuvos piliečiais, nesame išties laisvi, neva, priklausymas Europos Sąjungai niekuo nesiskiria nuo sovietinės okupacijos, o pandemijos laikotarpiu smarkiai suvaržomos žmonių teisės.

Ir vis dar galima išgirsti sakant, neva „prie ruso geriau buvo“. Anot A. Grišino, apskritai nėra vieno atsakymo, ką Lietuvai ir jos gyventojams reiškia laisvė. Savo monografijoje nagrinėjęs posovietinės tapatybės bruožus Vidurio ir Rytų Europoje, mokslininkas pabrėžia, kad posovietinė patirtis skirtingose regiono šalyse skiriasi, tačiau yra ir vienijančių bruožų, kuriuos pastebi ir pažįsta daugelis okupaciją patyrusių europiečių.

Jis taip pat teigia, kad posovietinė mąstysena nėra tik šį režimą patyrusių žmonių atmintyje – tai ilgainiui susiformavęs požiūris, kurį tėvai ir įvairios komunikacinės priemonės perdavė ir jaunajai kartai. O jaunimas, maištaudamas prieš tėvų vertybes, sovietinius simbolius gali pasirinkti kaip saviraiškos priemonę.

Pokalbis su A.Grišinu apie posovietinį palikimą mūsų sąmonėje – „Kauno dienos“ studijoje.

 

 

GALERIJA

  • Gražvydas Muižys <span style=color:red;>(iš kairės)</span> ir Arvydas Grišinas
  • Arvydas Grišinas
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Ne svarbu

Оккупация у теперешнего поколения в голове

Nausiedenc

Pagaliau sušvito, kad "KAUNO TIESA" - vatnykų irštva !

norisi keiktis

Priviso pseudo mokslininkų kaip valkatujančių šunų kadaise,Tik tuos vargetas sugaudę į prieglaudas - o šituos lojančius paleido į žmonėms smegenis kvaršinti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS