Kauno kolegijos Medicinos fakultetas – 100 metų patirties | kl.lt

KAUNO KOLEGIJOS MEDICINOS FAKULTETAS – 100 METŲ PATIRTIES

  • 1

1920-ieji... Tai mūsų šalies kultūros, švietimo, mokslo, politikos kūrimosi metai. Kaune, laikinojoje Lietuvos valstybės sostinėje, duris atveria dramos teatras, konservatorija, kuriasi įvairios mokyklos... Tarp jų – ir kursai medicinos darbuotojams, vėliau peraugę į Kauno medicinos mokyklą.

Pasiaukojimo darbui pavyzdys

Lietuvoje tuo laikotarpiu beveik nebuvo viduriniojo medicinos personalo – visoje Respublikoje dirbo vos kelios dešimtys kvalifikuotų medicinos seserų ir apie 30 akušerių.

Pirmame Kauno medicinos draugijos posėdyje, įvykusiame 1920 m. sausį, nutarta prie Kauno miesto ligoninės organizuoti akušerių ir medicinos seserų kursus. Kursų vadovo pareigas nuspręsta siūlyti gydytojui iš Panevėžio Pranui Mažyliui, kuris garsėjo kaip geras akušeris-ginekologas, puikus organizatorius.

1920 m. vasario 16 d. P.Mažylis pradėjo vadovauti Raudonojo Kryžiaus ligoninei ir energingai ėmėsi organizuoti kursus. Jis pats sudarė kursų programas, surado dėstytojus, įsigijo ar savo rankomis pagamino mokymo priemones, parinko ir priėmė pirmąsias kursų klausytojas. Iš būsimų akušerių buvo reikalaujama sąžiningumo, meilės ir atsidavimo savo darbui. "Svarbiausia, – visada pabrėždavo P.Mažylis, – pasiaukojimas ir meilė savo darbui."

Žinių, požiūrių ir profesinės patirties mainai – viena svarbiausių fakulteto stiprybių ir vertybių.

Kauno kolegijos Medicinos fakultetas, buvusi Kauno P.Mažylio, aukštesnioji medicinos mokykla, didžiuojasi savo ilgamete ir istoriškai reikšminga patirtimi. Per 100 institucinės veiklos metų fakultetas dalyvavo ne vienoje švietimo sistemos reformoje, išsiplėtė, įkūrė šiuolaikiškas, modernias laboratorijas, mokymosi aplinką, išsilavinimą įgijo virš 34 tūkst. sveikatos priežiūros ir socialinių darbuotojų. Šiuo metu Medicinos fakultete vykdoma 13 studijų programų.

Svarbus gyvenimo žingsnis

Nuo profesijos pasirinkimo priklauso jauno žmogaus savigarba, socialinė-ekonominė padėtis, statusas visuomenėje, socialinis saugumas, vidinė harmonija ir psichologinė būsena.

Sveikatos mokslai – sritis, kurią renkasi motyvuoti, darbštūs, atsakingi jauni žmonės. Sunkus, bet prasmingas darbas suteikia vidinio pasitenkinimo, sėkmingos saviraiškos atlygį. Sveikatos priežiūros specialistams svarbu ryžtas, stipri valia, visuminis problemų sprendimas.

Džiugu, kai studijas fakultete renkasi apsisprendę, motyvuoti, brandūs jauni žmonės, siekiantys aktyviai dalyvauti akademinėje, projektinėje ir savanoriškoje veiklose, įgyti vertingos profesinės patirties ir turintys, kaip pažymėjo mokyklos įkūrėjas profesorius P.Mažylis, būtinų sveikatos priežiūros specialistams vertybių: sąžiningumo, meilės žmogui, atsidavimo savo darbui. Kai kurie jų seka tėvų ar senelių, čia įgijusių profesiją, pavyzdžiu. Tai rodo, kad Medicinos fakultetu pasitikima, čia suteikiamas išsilavinimas atitinka tiek studentų lūkesčius, tiek darbo rinkos poreikius.

"Žinių, požiūrių ir profesinės patirties mainai – viena svarbiausių fakulteto stiprybių ir vertybių. Ilgalaikių vertybių ugdymas, asmens saviraiškos plėtotė, socialinė atsakomybė yra mūsų bendruomenės skiriamasis bruožas", – pažymi Medicinos fakulteto dekanas gydytojas Julius Dovydaitis.

Julius Dovydaitis

Sveikatos priežiūros ir socialinio darbo paslaugos priskiriamos prie glaudžių kontaktų "žmogus – žmogui" paslaugų, todėl itin svarbu, kad stojantieji turėtų vidinę motyvaciją dirbti su įvairiais žmonėmis: vaikais, jaunimu, brandaus amžiaus ar turinčiais negalių asmenimis, kenčiančiais fizinius ir dvasinius skausmus, nusivylusiais ar nestokojančiais vilties pasveikti.

Iššūkiams neabejinga bendruomenė

Fakultete kasmet studijuoja apie 1 800 studentų ir dirba virš 180 dėstytojų, turinčių reikiamą kvalifikaciją, dirbančių praktinį darbą. Kokybiškoms studijoms pasitelkiamos įvairios edukacinės aplinkos ir veiklos: studentai ir dėstytojai jungiasi į savanoriškos pagalbos, sveikatos išsaugojimo ir mokymo grupes, vyksta į vaikų globos institucijas, dienos centrus, švietimo įstaigas, bendruomenes.

Kauno kolegijos Medicinos fakultetas siekia rengti aukštos kvalifikacijos, Europos standartus atitinkančius sveikatos priežiūros specialistus, galinčius konkuruoti ir prisitaikyti prie besikeičiančių darbo rinkos sąlygų bei visuomenės poreikių.

Teigiamų įvertinimų sulaukiama ir kolegijos bendruomenėje, ir išorėje. Tai rodo didelis studijų programų populiarumas. Ne viena jų jau kelerius metus puikuojasi populiariausių kolegijų studijų programų sąraše tarp stojančiųjų pirmu pageidavimu.

Jauni žmonės, studijuojantys Medicinos fakultete, turi tas savybes, kurios reikalingos tarnystei savo profesijai.

Čia dėstytojai studentus moko asmeniniu pavyzdžiu, perteikia gyvenimo patirtį, vertybines nuostatas ir profesinę pajautą. Kauno kolegijos Medicinos fakulteto bendruomenė neabejinga sveikatos priežiūros personalo politikos formavimui Lietuvoje, specializuotų slaugos neformaliojo švietimo programų įgyvendinimo perspektyvoms, racionalių sprendimų priėmimui, idėjoms ir iššūkiams.

Studijų procesas organizuojamas teorinio ir praktinio mokymo vienovės principu: teorines žinias studentai įgyja auditorijose, o praktinius gebėjimus – praktinių darbų metu realioje darbinėje aplinkoje, specializuotose laboratorijose arba asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Diskutuodami, praktikuodami, dirbdami individualiai ir grupėse, studentai identifikuoja savo vertybes, įgyja patirties, apmąsto, ką reiškia būti atsidavusiu sveikatos priežiūros specialistu.

Teorinių ir praktinių žinių integraciją į studijų procesą padeda užtikrinti studijų programose dirbantys dėstytojai-praktikai, kurių patirtis ir dalijimasis praktinėmis situacijomis labai naudingas padedant studentams suvokti profesinės veiklos aktualijas. Profesinės veiklos praktiką studentams siūloma atlikti daugiau nei 200 Lietuvos asmens sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigų. Mokymasis realioje praktikos vietoje sudaro sąlygas studentui ugdytis profesinius gebėjimus, dalyvaujant patyrusių profesionalų veikloje, o praktikams-mentoriams praktikanto konsultavimas, stebėjimas ir instruktavimas leidžia atpažinti savo vaidmenis, kartu su studentu tobulėti profesinėje srityje.

Vizija – studentų miestelis

Jau daugiau nei ketvirtį amžiaus Medicinos fakulteto dėstytojų ir studentų namai – K.Petrausko gatvėje 15-uoju numeriu pažymėtame pastate.

"Tai 1953 m. statybos rūmai, kuriuose ilgą laiką buvo įsikūręs Kauno miesto karo ligoninės poskyris. Mes į juos persikėlėme 1994-aisiais. 1,5 ha teritorija, daug pastatų, pagrindinio jų patalpos nepritaikytos mokymo procesui", – lakoniškai apibūdina tąkart perimtą turtą Medicinos fakulteto vadovas, kurio pastangomis visa tai palaipsniui virto modernia erdve akademinei bendruomenei, vis dar nesustojantis auginti savo svajonių.

"Tai turėtų būti studijų miestelis su patrauklia rekreacine zona prie rūmų esančiame parke, atverta miestui ir šviečiamosioms veikloms", – dalijasi patrauklia ateities vizija dekanas, neprarandantis vilties kartu su kolegijos vadovais gauti sumanymui reikalingų investicijų.

Saviraiškos ir saviugdos galimybės

Medicinos fakulteto dekanas J.Dovydaitis džiaugiasi, kad pastaraisiais metais didėja jaunų žmonių susidomėjimas sveikatos mokslų krypties ir socialinio darbo studijomis.

"Svarbu ir tai, kad studijų programų įvairovė atspindi sveikatos priežiūros specialistų tarpdiscipliniškumą. Tai leidžia realizuoti komandinio darbo principus. Stojančiųjų konkursai į daugumą studijų programų didžiausi, o konkursiniai balai – aukščiausi kolegijoje. Fakultete pagrindinis dėmesys skiriamas studijų kokybei, bendravimui, aplinkai, dėstytojų profesionalumui. Įgyvendindamas studijų ir mokslo vienovės principus, Kauno kolegijos Medicinos fakultetas suteikia tarptautinį pripažinimą turinčias profesines kvalifikacijas. Čia yra visos galimybės kiekvieno bendruomenės nario saviraiškai ir saviugdai, puoselėjama pasitikėjimu ir demokratiškumu grindžiama kultūra", – sako mokymo įstaigos vadovas.

Dekano nuomone, glaudus bendradarbiavimas su sveikatos priežiūros, socialines paslaugas teikiančiomis institucijomis, darbdaviais ir kitais socialiniais partneriais, fakulteto dėstytojų vykdomi profesinės veiklos, specialistų poreikių, kvalifikacijų tyrimai leidžia užtikrinti studijų programų sąsajas su darbo rinkos poreikiais, planuoti kryptingą studijų turinio atnaujinimą ir kaitą, siekiant atliepti rinkos keliamus reikalavimus rengiamam specialistui.

Studentams sudarytos plačios galimybės dalyvauti įvairiose savanorystės, konsultavimo, švietimo, mokymo, sveikatinimo veiklose, tyrimuose, projektuose, kuriuose ne tik gilinamos profesinės žinios ir praktiniai įgūdžiai, bet ir plėtojami atsakomybės, iniciatyvumo, bendravimo, problemų sprendimo, emocinio intelekto bei kiti sėkmingai profesinei veiklai būtini gebėjimai.

Įsidarbinimo Europoje perspektyva

"Visuomenės švietimas yra viena svarbiausių krypčių siekiant išsaugoti sveikatą. Džiugu, kad švietėjiška misija yra artima mūsų studentams, žmogui, visuomenei teikiant informaciją pagarbiai. Jauni žmonės, studijuojantys Medicinos fakultete, turi tas savybes, kurios reikalingos tarnystei savo profesijai, laisva valia pasirenka, kur jie reikalingiausi. Jie išsiskiria jautrumu, supratingumu, dėmesingumu", – studentų motyvacija džiaugiasi ilgametė fakulteto administravimo tarnybų vadovė, lektorė Danguolė Grūnovienė.

Danguolė Grūnovienė

Medicinos fakultetas kviečia jaunuolius studijuoti Akušerijos, Bendrosios praktikos slaugos, Farmakotechnikos, Biomedicinos diagnostikos, Radiologijos, Ergoterapijos, Kineziterapijos, Burnos higienos, Dantų technologijos, Odontologinės priežiūros, Kosmetologijos, Dietetikos ir Socialinio darbo studijų programose. Studijos trunka trejus metus, o Akušerijos ir Bendrosios praktikos slaugos studijų programų trukmė – 3,5 metų.

"Sėkmingai baigusiems studijas suteikiamas profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir tarptautinį pripažinimą turinčios profesinės kvalifikacijos, atveriančios laisvo judėjimo ir įsidarbinimo galimybes visoje Europoje", – pažymi Kauno kolegijos fakulteto prodekanė dr. Lijana Navickienė.

Lijana Navickienė

Mokymasis visą gyvenimą

Medicinos fakultete vyksta daug įvairių seminarų, tarptautinių, respublikinių mokslinių-praktinių konferencijų, kuriose dalyvauja specialistai praktikai, kolegos iš kitų aukštųjų mokyklų, užsienio šalių partneriai.

Kiekviena iš 13-os Medicinos fakultete vykdomų studijų programų gali pasiūlyti plačias studijų, praktikos ir mokslo integracijos galimybes. Todėl nenuostabu, kad Kauno kolegijos Medicinos fakulteto auditorijos pilnos ne tik gabiausio jaunimo, bet ir jau turinčių aukštąjį išsilavinimą žmonių, nusprendusių persikvalifikuoti.

Baigusiesiems studijas suteikiamas profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir tarptautinį pripažinimą turinčios profesinės kvalifikacijos.

Fakultete sudarytos sąlygos mokytis visą gyvenimą. Vykdomos sveikatos priežiūros ir socialinio darbo specialistų kvalifikacijos tobulinimui skirtos neformaliojo švietimo programos, galima rinktis įvairių studijų programų dalies studijas. Sveikatos priežiūros ir socialinio darbo specialistams taikomos tinkamiausios kvalifikacijos tobulinimo formos. Dirbančiųjų neformaliuoju būdu pasiekti laimėjimai, žinios ir praktiniai gebėjimai pripažįstami studijų rezultatais.

Per 100 metų vykę modernizacijos pokyčiai neužgožė svarbiausios misijos – padėti sergančiam žmogui susigrąžinti sveikatą, o sveikam – patarti, kaip ją išsaugoti.

2020-ieji – ypatingi metai

2020-ieji suteikia ypatingą progą pasididžiuoti savo institucija ir pasidžiaugti jos pasiekimais. Kauno kolegija – viena didžiausių šalies kolegijų, kurioje vykdoma įvairiapusė edukacinė veikla, socialinių tinklų plėtojimas, profesinių ir asmeninių vertybių bei savybių atpažinimas, profesinio identiteto stiprinimas, taip pat turiningas laisvalaikis, asmeninės iniciatyvos ugdymas, šiemet švenčia 20 metų sukaktį.

Medicinos fakultetas, buvusi Kauno aukštesnioji medicinos mokykla, didžiuojasi savo ilgamete, istoriškai reikšminga patirtimi ir švenčia 100 metų sukaktį.

"Be Kauno kolegijos Medicinos fakulteto ir jo absolventų neįsivaizduojama Lietuvos medicinos istorija. Šventine nuotaika norisi pasidalyti ne tik su kolegijos, fakulteto bendruomene – studentais ir dėstytojais, bet ir su absolventais, socialiniais partneriais, kolegomis iš užsienio, su kuriais bendradarbiaujame ilgus dešimtmečius", – suprantamas dekano J.Dovydaičio noras nepamiršti nė vienos svarbios grupės.

GALERIJA

  • Lijana Navickienė
  • Danguolė Grūnovienė
  • Julius Dovydaitis
Kauno kolegijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Titas Milašius

Labai apgailestauju kad visiškai ištrintas Respublikinės Kauno medicinos mokyklos laikotarpis/ Papilės g.9 prie šv. Jurgio bažnyčios, direktorius L.Ryškus. Kiek gero jis padarė globodamas ir pilna žodžio prasme padėdamas moksleiviams sugrįžusiems ne tik iš Sibiro tremties bet ir iš sovietinių lagerių. Organizavo pagalbą stojamųjų ekzamenų metu nemokėjusiems lietuviškai ne tik rašyti bet ir taisiklingai kalbėti. Buvo surinktas puikus dėstytojų kolektyvas, kuri buvo tuo metu ne tik profesionalūs savo specialybėje, bet ir tylūs Lietuvos patriotai. Nors tai buvo aštrus komunistinis metas ir kalbėti apie tai nebuvo galima. Labai daug žmonių ir džiaugiasi ir didžiuojasi kad savu laiku buvo šios mokyklos absolventai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS