Kauno mieste – modernus ir saugumą užtikrinantis apšvietimas | kl.lt

KAUNO MIESTE – MODERNUS IR SAUGUMĄ UŽTIKRINANTIS APŠVIETIMAS

  • 21

Pastaraisiais metais Kauno mieste diegiamas modernus LED apšvietimas, kuris ne tik geriau apšviečia gatves, nei senosios lempos, tačiau ir leidžia taupyti miesto lėšas. Toks apšvietimas įrengtas jau beveik visame Kaune.

Modernūs sprendimai

Kasdien bendrovė „Kauno gatvių apšvietimas“ prižiūri tūkstančius mieste esančių šviestuvų, apšvietimo punktų ir rūpinasi, kad mieste tamsiuoju paros metu karaliautų šviesa, užtikrinanti saugumą. Tai padaryti padeda modernūs apšvietimo sprendimai.

Nuo 2015 m. Kauno mieste intensyviai vykdoma gatvių ir miesto erdvių apšvietimo plėtros ir modernizacijos programa. Bendras šviestuvų skaičius mieste padidėjo beveik 38 proc. (nuo 27 tūkst. iki daugiau nei 37 tūkst. vnt.). Buvo montuojami nauji šviestuvai ir keičiamos senos natrio lempos į energiją taupančius šviestuvus su LED tipo arba halogeninėmis lempomis.

2017 m. buvo priimtas sprendimas pėsčiųjų perėjose įrengti tik LED kryptinius šviestuvus, tad iki 2021-ųjų pavasario 739 perėjose buvo įrengtas naujas arba renovuotas esamas apšvietimas. Ši infrastruktūros plėtra leido pasiekti tikslą, kad apie 99 proc. miesto pėsčiųjų perėjų būtų visiškai apšviestos.

„Naujai diegiamas apšvietimas yra taupesnis ir kuria saugesnę aplinką gyventojams. Didžioji dalis šviestuvų programuojami su integruotu temdymo scenarijumi su keturiais laiko intervalais nakties metu, o artėjant rytui vėl pradeda šviesti ryškiau“, – naujojo apšvietimo pranašumus vardijo bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ technikos direktorius Rolandas Drulia.

Kauno mieste gatvių apšvietimas atnaujintas 99,2 proc.

 

Modernizavus apšvietimo tinklą, energijos sąnaudos mažėja keliais būdais. Be to, kad galima pritemdyti ir apšvietimą pritaikyti pagal paros laiką, dar galima ir programuoti sistemas, kad šviesa įsižiebtų pagal poreikį. Pavyzdžiui, Kleboniškio miške, šalia Briedžių tako gatvės, pėsčiųjų take yra įdiegti LED šviestuvai, kurie veikia nuo judesio, tad einant ar važiuojant dviračiu šie šviestuvai vienas paskui kitą pradeda šviesti, o po to taip pat užgęsta.

„Pastaruoju metu energijos taupymas tapo ypač aktualus, todėl visame pasaulyje aktyviai diegiamos modernios kompiuterinės ir internetinės valdymo sistemos, intelektualūs šviestuvai ir panašiai, todėl ir Kauno mieste buvo pasirinktas pasaulines tendencijas atitinkantis LED gatvių apšvietimas“, – pažymėjo R. Drulia.

Kauno mieste gatvių apšvietimas atnaujintas 99,2 proc., tad, galima sakyti, kad beveik visame mieste įdiegti modernūs ir pasiteisinę apšvietimo sprendimai.

Nuolatinė priežiūra

„Kauno gatvių apšvietimo“ specialistai rūpinasi ne tik šviestuvais, bet ir šviesoforais. Įmonės darbuotojai keičia, montuoja naujus apšvietimo sistemos elementus tam, kad būtų pasiektas pagrindinis tikslas – užtikrinti Kaune tinkamą ir saugų apšvietimą.

„Miesto gatvių ir kitų objektų apšvietimo eksploatacija ir įrengimas – pagrindinė istoriškai susiklosčiusi bendrovės veikla. Kauno miesto gatvių apšvietimo ir šviesoforų tinklo eksploatacija, remontas ir statyba sudaro iki 55 proc. visų bendrovės pajamų“, – veiklos sritis apžvelgė R. Drulia.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Kauno miesto gatvėse, takuose ir kitose viešosiose erdvėse yra daugiau nei 38 tūkst. įvairių šviestuvų, eksploatuojami 372 centralizuoto apšvietimo punktai. Įrengtas ir prižiūrimas gatvių apšvietimo tinklas apima 1118,35 km, kuriam reikalinga 3,80 MW galia.

Įmonės darbuotojai keičia, montuoja naujus apšvietimo sistemos elementus tam, kad būtų pasiektas pagrindinis tikslas – užtikrinti Kaune tinkamą ir saugų apšvietimą.

 

„Šiuo metu bendrovė apsirūpinusi kasdieniam darbui reikalingomis priemonėmis – kompiuterizuotos darbo vietos, įdiegtas spartus internetinis ryšys, projektavimo programinė įranga, centrinio valdymo punktas, dispečerinė su nuotolinio radijo ryšio ir telemetrine valdymo įranga. Kasdieniame darbe naudojamos specializuoto transporto priemonės – mobilios kėlimo platformos, kėlimo mechanizmai, ekskavatoriai. Taip pat – gręžimo, kabelių paieškos, elektros grandinių testavimo prietaisai, įrankiai“, – apie tai, kad „Kauno gatvių apšvietimo“ komanda pasiruošusi operatyviai išspręsti visus su miesto apšvietimu kylančius iššūkius, kalbėjo R. Drulia.

„Naudojama gatvių apšvietimo sistema reikalauja nuolatinio atnaujinimo ir investicijų, tad renovuojame ir patį tinklą, diegiame energiją taupančias valdymo ir IT sistemas“, – „Kauno gatvių apšvietimo“ technikos direktorius pridūrė, kad procesai atnaujinami ne tik Kauno gatvėse, bet ir pačioje bendrovėje.

Modernu: LED apšvietimas žymiai geriau šviečia, gali pritemti pagal paros laiką ir taupo energiją.Eitvydo Kinaičio nuotr.

Miestiečių vertinimai

LED apšvietimą Kaune spėjo įvertinti ir miestiečiai. Vieni džiaugėsi, kad gatvėse dabar gerokai šviesiau, kiti atkreipė dėmesį į saugumą.

Apšviesti ir takai, einantys palei gatves. Tikrai gali jaustis saugiai.

 

 

„Dažnai išeinu pasivaikščioti, tad tikrai smagu eiti apšviestu taku, ypač žiemą, kuomet vyrauja ilgi ir tamsūs vakarai. Seniau tos geltonos lempos menkai švietė, o dabar tikrai gali kone visą parką matyti. Apšviesti ir takai, einantys palei gatves. Tikrai gali jaustis saugiai“, – pasisakė kaunietė Julija.

„Man, kaip vairuotojui, labai svarbu saulėtomis dienomis matyti ryškiai degančius šviesoforus, o tamsiuoju paros metu – pėsčiuosius prie perėjų. Labai gerai, kad jos apšviestos, lengviau pamatyti, ar kas nors nori kirsti gatvę“, – dar vieną saugumo aspektą, prie kurio prisideda modernus LED apšvietimas, įvardijo vairuotojas Vilius.

Kur dar taps šviesiau?

Gatvių apšvietimo atnaujinimo planus, modernizavimo darbus strateguoja Kauno miesto savivaldybė, o bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ komanda įgyvendina juos pagal du kriterijus, tad jau dėliojami ir šių metų darbai.

„Pirmiausia, gatvės apšvietimas atnaujinamas arba įrengiamas kompleksiškai kartu su atliekamu gatvės remontu. Antra, apšvietimo atnaujinimo darbai numatomi ir atliekami vertinant konkrečių gatvių apšvietimo situaciją“, – kaip paskirstomi darbų prioritetai, nurodė R. Drulia.

Specialistai vardijo, kad šiemet naujai įrenginėjamas gatvės apšvietimas Marijampolės plente, jau įrengtas J. Semaškos gatvėje, bus atnaujintos apšvietimo oro linijos Šančiuose. Planuose – ir įrengtas apšvietimas Julijanavos gatvėje iki miesto riboženklio, ant Aušros laiptų, pėsčiųjų takuose tarp Partizanų gatvės ir V. Krėvės prospekto.

„Numatyta atnaujinti tinklą gatvėse, kuriose šiemet bus atliekami kelio dangos remonto darbai, tai – B. Brazdžionio, Bitininkų, Lubinų, Biržiškų, M. Riomerio, Vėjo ir kitos gatvės. Šiose Kauno vietose bus keičiami LED šviestuvai, apšvietimo atramos, požeminė apšvietimo kabelinė linija ir apšvietimo valdymo spintos. Taip pat po darbų bus sutvarkyta aplinka, atstatomos dangos“, – šiųmečius darbus pažymėjo „Kauno gatvių apšvietimo“ technikos direktorius.

GALERIJA

  • Kauno mieste – modernus ir saugumą užtikrinantis apšvietimas
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

praeivis

Pasiziurekite kas darosi daugiabuciu kiemose,ne kalnant apie apsvietima,siuksles,purvas.vakare griztant is darbo,ateini namo kaip is kiauliu fermos

Kaunietė

Visur tuos LED kiša. Policijos pastatas šitaip šviečia. Įdomu, kaip gyventojams, kitoje gatvės pusėje, priešais tas lempas naktį miegoti? Šiaip, mieste dar daug tamsių skersgatvių.

Žilvinas Ručys

apie saugumą bjaurioje, brokuotoje ir brangioje laisvės alėjoje tapuse eiline afera , galima pasakyti faktiškai : galit išsisukti kojas , nes idiotai suprojektavo bardiurus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS