Kauno miesto poliklinika perskirsto pajėgumus | kl.lt

KAUNO MIESTO POLIKLINIKA PERSKIRSTO PAJĖGUMUS

Visoje šalyje daugėjant COVID-19 atvejų, Kauno miesto poliklinika (KMP) vėl imasi lyderystės ir, reaguodama į situaciją, gerina pagalbos prieinamumą galimai koronavirusu sergantiems kauniečiams, kartu saugiai teikdama visą reikalingą pagalbą ir kitiems pacientams. Tuo tikslu plečiami Karščiavimo klinikos, įsikūrusios atskirai Šančių padalinyje, pajėgumai.

Dvigubai daugiau pacientų

Nuo kitos savaitės KMP Karščiavimo klinika galės priimti dvigubai daugiau pacientų. Jeigu tokios paslaugos poreikis dar didės, bus priimami sprendimai, kurie leis nedelsiant pagelbėti dar didesniam ratui karščiuojančių ir galimai koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

"Labai svarbu, kad viskas būtų vienoje vietoje: ir kraujo, ir PGR tyrimai,  ir plaučių tyrimas rentgenu, jeigu to prireiktų" – kalbėjo KMP direktoriaus pavaduotojas medicinai Raimundas Micka.

Šiuo metu KMP Karščiavimo klinikoje dirba po vieną medikų komandą, kurią sudaro šeimos gydytojas ir bendrosios praktikos slaugytojas. Kauniečiai čia priimami 8–12 val.

Nuo kito pirmadienio klinikoje dirbs jau dvi medikų komandos. Atsiradus dar didesniems pacientų srautams į šią kliniką, darbą pradėtų ir trečioji komanda. Ji dirbtų 12–16 val.

Poliklinikos atstovai kauniečių prašo pranešti, jeigu nusprendė atšaukti vizitą, kad pagalbą greičiau galėtų gauti kiti pacientai. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Išaugo srautai

Plėsti Karščiavimo klinikos veiklą nuspręsta, nes nebespėjama priimti visų norinčiųjų tą pačią dieną, kai kreipiamasi.

Viena gydytojų komanda per keturias valandas priima šešiolika karščiuojančių pacientų. Praėjusią savaitę žmonių buvo toks srautas, kad registruojant jau buvo susidariusi dienos ar dviejų eilė.

"Pacientų prašom atsakingai žiūrėti į registraciją pas visus gydytojus, taip pat į Karščiavimo kliniką. Negalinčius atvykti ar persigalvojusius dėl vizito labai prašom apie tai informuoti, jeigu leidžia sveikatos būklė, kitos aplinkybės. Iš anksto žinodami apie atsilaisvinusią vietą reikiamą pagalbą greičiau galime pasiūlyti kitiems pacientams", – sakė R.Micka.

Jis vardijo, kad praėjusį trečiadienį į Karščiavimo kliniką neatvyko keturi užsiregistravę pacientai, ketvirtadienį – du, penktadienį – vienas. Informuoti apie atšauktą vizitą ne visuomet pavyksta

Ką daryti sukarščiavus?

Blogai jaučiantis iš pradžių reikia registruotis pas šeimos gydytoją į nuotolinę konsultaciją. Jis, įvertinęs situaciją, simptomų ir aplinkybių visumą, nuspręs, kaip geriausiai galima padėti.

Pavyzdžiui, esant karščiavimui, kosint, skaudant gerklę, galvą, jaučiant specifinius simptomus (skonio ir kvapo išnykimas), esant ar net ir nesant prielaidų dėl galimo kontakto su sergančiuoju COVID-19, šeimos gydytojas išrašys elektroninį siuntimą į Karščiavimo kliniką ir užregistruos dėl vizito į ją.

Karščiavimo klinikoje, be visų kitų tyrimų, patikimu PGR metodu atliekamas COVUID-19 nustatymo tyrimas. Šis metodas parodo, ar šiuo metu pacientas serga. Atsakymas gaunamas vidutiniškai per parą. Tokiam tyrimui atlikti, jeigu karščiuojate, nereikia registruotis ir vykti į Mobilųjį punktą.

Karščiavimo klinikoje, be visų kitų tyrimų, patikimu PGR metodu atliekamas COVID-19 nustatymo tyrimas.

Plaučių uždegimo diagnozei patvirtinti arba atmesti, kai yra pagrįstų įtarimų, klinikoje atliekamas rentgeno tyrimas.

Į Mobilųjų punktą tirtis asmuo nukreipiamas, kai jis jaučiasi gerai, kai jam nereikia išsamesnės konsultacijos, kitos medicininės pagalbos, kai reikia tik išsiaiškinti, užsikrėtęs COVID-19 ar ne.

Saugumo priemonės pasiteisino

Kituose KMP padaliniuose išlieka ta pati sustiprinto saugumo tvarka ir tas pats gydytojų prieinamumas: išankstinė registracija, nuotolinės konsultacijos ir tik tuomet vizitas pas šeimos gydytoją ar kitą gydytoją dėvint apsaugos priemones.

KMP patirtis rodo, kad jų pasirinkta tvarka ir kruopštus saugumo reikalavimo laikymasis pasiteisino. Be to, paslaugų prieinamumas dabar yra tokio lygio, koks buvo prieš karantiną.

"Esame atnaujinę visas paslaugas ir jos tokios apimties, kokios buvo iki prasidedant koronaviruso pandemijai", – sakė R.Micka.

Karščiavimo klinikai vadovaujanti KMP Šilainių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Rūta Ūsienė kalbėjo, kad ši klinika buvo aktuali ir pavasarį, o jos reikšmė išryškėjo dabar.

"Rudenį peršalusių žmonių yra daug, karščiuojančių pacientų šiuo metu turi kiekvienas gydytojas. Karščiavimo klinika leidžia saugiau atskirti, kur yra COVID-19 infekcija, o kur – eilinis peršalimas", – teigė R.Ūsienė, papildžiusi, kad Karščiavimo klinikoje gydytojai dėvi trečio lygio apsaugą, ji yra patikima.

R.Ūsienė teigė, kad Karščiavimo klinika leidžia saugiau atskirti, kur yra COVID-19 infekcija, o kur – paprastas peršalimas. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Dalis krūvio nuo ligoninių

Laiku vykdomi KMP veiklos pokyčiai nuosekliai koreliuoja su bendru Kauno miesto atsaku koronaviruso pandemijai.

"Kauno miestas vienas pirmųjų šalyje kovo gale startavo su Karščiavimo klinika ir jos veiklą nenutrūkstamai tęsia visus metus. Matant augančius pacientų srautus, atitinkamai didinamos ir medikų pajėgos. Visa tai ne tik užtikrins prieinamą gydymą gyventojams, bet ir padės sumažinti krūvį, tenkantį Kauno ligoninių priėmimo skyriams. Ten personalas dirba nepavydėtinomis sąlygomis, todėl nuolat ieškome galimybių padėti medikams", – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

GALERIJA

  • Registracija: poliklinikos atstovai kauniečių prašo pranešti, jeigu nusprendė atšaukti vizitą, kad pagalbą greičiau galėtų gauti kiti pacientai.
  • Sprendimas: R.Ūsienė teigė, kad Karščiavimo klinika leidžia saugiau atskirti, kur yra COVID-19 infekcija, o kur – paprastas peršalimas.
  • Kauno miesto poliklinika perskirsto pajėgumus
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pilietis

Galvajobizmas lt.taisiau dantis lt.dantiste buvo apsirengus kaip kosmonautė.šiandien pas dantista buvau vokietijoj paprastas baltas halatėlis ir oaprasta med.kauke

Bronius

Kur ta karščiavimo klinika yra,prašom aiškiai parašyti?

gal aš kvaila...

Man neaišku kur ta karščiavimo klinika - Šančiuose ar Šilainiuose?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS