Kauno miesto poliklinikos gydytojai – priešakinėse kovos su koronavirusu gretose | kl.lt

KAUNO MIESTO POLIKLINIKOS GYDYTOJAI – PRIEŠAKINĖSE KOVOS SU KORONAVIRUSU GRETOSE

  • 8

Koronaviruso pandemija išvedė Kauno miesto poliklinikos (KMP) gydytojus į priešakines linijas. Be įprasto pacientų aptarnavimo KMP darbuotojai dirba mobiliuose koronaviruso patikros punktuose ir karščiavimo klinikoje.

Ar būtina atvykti?

„KMP be to, kad konsultuoja pacientus nuotoliniu ir kontaktiniu būdu, teikia būtinąją odontologinę pagalbą, skiepija pacientus, prižiūri nėščiąsias, taip pat savivaldybės nurodymu užtikrina ir viešąjį interesą, nukreipdama savo darbuotojus dirbti mobiliuosiuose koronaviruso patikros punktuose bei karščiavimo klinikoje, įkurtoje taip pat KMP patalpose. Dėkojame savo darbuotojams, kurie neskaičiuodami savo darbo valandų ir netausodami jėgų, dirba, kad visiems Kauno miesto gyventojams būtų suteiktos reikiamos paslaugos“, – pastebi KMP direktorius Paulius Kibiša.

Daugelis konsultacijų poliklinikoje karantino metu teikiamos nuotoliniu būdu, tai yra, konsultuojant telefonu. „Tai – ir šeimos gydytojų, ir gydytojų specialistų, psichikos sveikatos centro paslaugos“, – vardijo KMP direktoriaus pavaduotojas medicinai Raimundas Micka.

Raimundas Micka. 

Karantino metu planinės konsultacijos, diagnostinės, profilaktinės ir gydomosios paslaugos atidedamos, išskyrus pagalbą ir paslaugas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Apie tai sprendžia gydantis gydytojas telefoninės konsultacijos metu.

Primenama, kad per karantiną receptai vaistams, medicininės pagalbos priemonėms, nedarbingumo pažymėjimai išrašomi, tyrimų rezultatai aptariami telefonu. „Svarbu žinoti, kad žmogus turi skambinti savo šeimos gydytojui. Jei sveikatos problemos negalės išspręsti pats šeimos gydytojas, jis suderins laiką nuotolinei gydytojo specialisto konsultacijai. Tiek šeimos gydytojas, tiek gydytojas specialistas sprendžia, ar žmogui būtina atvykti į polikliniką tiesioginei konsultacijai“, – teigia gydytojas R.Micka.

Svarbu žinoti, kad žmogus turi skambinti savo šeimos gydytojui. Jei sveikatos problemos negalės išspręsti pats šeimos gydytojas, jis suderins laiką nuotolinei gydytojo specialisto konsultacijai.

KMP ėmėsi priemonių, kad vizitai joje karantino metu būtų kuo saugesni. Prie įėjimo į poliklinikos padalinius budėti paskirti darbuotojai atsitiktinių žmonių į ją neįleidžia. Toks darbuotojas turi sąrašą žmonių, kuriems šeimos gydytojo, gydytojo specialisto, odontologo, chirurgo ar ginekologo tą dieną paskirtos kontaktinės konsultacijos, ir praleidžia tik juos. Be to, atskiriami karščiuojančių ir nekarščiuojančių pacientų, taip pat skiepytis atvykstančių pacientų ir nėščiųjų srautai. Jiems sudaromos sąlygos į polikliniką patekti pro skirtingus įėjimus.

Kiekviename poliklinikos padalinyje įrengtos ir izoliacinės patalpos tiems, kam konsultacijos poliklinikoje metu įtariamas koronavirusas. „Žinoma, jau konsultuojant pacientą telefonu aiškinamės, ar pacientui galima įtarti COVID-19 viruso infekciją, tada rekomenduojame skambinti GMP ir  būti konsultuotais tiesiai Kauno klinikinėje ligoninėje. Tačiau, jei toks žmogus pas mus vis dėlto atvyksta, izoliacinėje patalpoje mes jam sudarome sąlygas palaukti, kol atvažiuos greitoji pagalba“, – pasakojo direktoriaus pavaduotojas medicinai.

Toliau skiepija vaikus

Pasak KMP Šilainių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos šeimos gydytojos Rūtos Ūsienės, nuotolines konsultacijas telefonu poliklinika teikia jau seniai: „Mes ir iki šiol per jas pratęsdavome receptą anksčiau vartotiems vaistams, skirdavome tyrimus pakartotinai arba juos aptardavome. Tačiau esant karantinui per nuotolines konsultacijas išrašome ir nedarbingumo pažymėjimus – dėl ligos, vaiko priežiūrai, saviizoliacijai grįžus iš užsienio ir visais kitais atvejais.“

Karantino sąlygomis užtenka telefoninės konsultacijos, kad būtų išduota laikina sveikatos pažyma vairuotojams profesionalams, vairuojantiems krovininį transportą. Tokia pažyma galioja tris mėnesius. O galiojanti sveikatos patikrinimo pažyma įsidarbinantiems ar dirbantiems asmenims karantino metu nebūtina.

Pasak gydytojos, ir konsultuojant telefonu galima išspręsti labai daug problemų. R.Ūsienė vylėsi, kad žmonės, supratę nuotolinių konsultacijų naudą, ir pasibaigus karantinui dažniau jomis naudosis: „Manau, dabar mūsų pacientai supras, kad anksčiau jie kartais be reikalo eidavo į polikliniką, kad aptarti tyrimus, išrašyti vaistus, kai kuriais atvejais – ir nedarbingumo pažymą – galima ir konsultuojant telefonu.“

Gydytoja priminė, kad ir karantino metu būtina skiepyti vaikus. „Tėveliai susisiekia telefonu su šeimos gydytoju ar pediatru, kuris išsiklausinėja, ar nebuvo kontakto su galimu COVID-19 nešiotoju, ar vaikutis neserga. Jei viskas gerai, vaikutis užregistruojamas atvykti skiepytis. Čia, Šilainių padalinyje, mes turime puikią galimybę mamas su vaikučiais priimti per atskirą įėjimą, kad nebūtų jokio kontakto su į polikliniką atvykstančiais suaugusiaisiais, atskirame švariame kabinete, – informavo R. Ūsienė. – Ten juos apžiūrime, paskiepijame ir lygiai taip pat saugiai išleidžiame. Mes, gydytojai, vaikučius priimame su apsaugos priemonėm, kad ir mes patys neužsikrėstume, ir vaikučių galimai neužkrėstume.“

Rūta Ūsienė. 

Tuo metu neprivalomus skiepus kol tęsiasi karantinas daugeliu atvejų rekomenduojama atidėti. „Vasario mėnesį prasidėjo skiepijimai nuo erkinio encefalito. Daug žmonių, tuo metu gavusių pirmąją vakcinos dozę, dabar atėjo antros. Žmones iki 65 m. amžiaus, kurie nėra rizikos grupėje, neserga lėtinėmis ligomis ir gali atvykti į polikliniką, nuo erkinio encefalito mes ir toliau skiepijame. Visiems kitiems rekomenduojama skiepus atidėti“, – teigia R.Ūsienė.

Tęsia nėščiųjų priežiūrą

Karantino metu poliklinikoje laukiamos ir nėščiosios. Pirminė konsultacija taip pat vyksta telefonu, jos metu gydytojas ginekologas aiškinasi moters sveikatos būklę, vertina atliktus tyrimus ir paskiria laiką kontaktinei konsultacijai arba nusprendžia ją kol kas atidėti. „Neteisinga manyti, kad karantino sąlygomis nėščiosios poliklinikoje laukiamos tik jei pasijunta blogai. Joms pagal nėštumo priežiūros planą turi būti atliekami laboratoriniai (kraujo, šlapimo, pasėlio) ir ultragarso tyrimai. Šiems tyrimams ir per karantiną būtina atvykti į polikliniką“, – teigė KMP Šilainių padalinio vadovė gydytoja ginekologė Janina Didžiulienė.

Gydytoja įspėja, kad laiku nėščiajai neatlikus laboratorinių ir ultragarso tyrimų, neišauginus pasėlio, gali būti pavėluotai diagnozuotos nėščiosios ligos, tokios kaip kraujo rezus faktoriaus konfliktas, nėščiųjų cukrinis diabetas, nėščiųjų anemija, šlapimo takų infekcija ir kitos. Tai gali įtakoti ne tik nėščiosios sveikatos sutrikimus, bet ir vaisiaus būklę, jo vystymąsi, augimą. „Be to, jei pastebime, kad kažkas negerai, tiesioginės konsultacijos metu mūsų gydytojai ginekologai gali konsultuotis su aukštesnio lygio gydytojais – su Kauno klinikų Perinataliniu centru. Telefoninės konsultacijos metu to padaryti negalime“, – dar vieną priežastį, kodėl ir per karantiną būsimosios mamos turėtų atvykti konsultacijai į polikliniką, įvardijo gydytoja ginekologė.

KAUNO MIESTO POLIKLINIKOJE KARANTINO METU TEIKIAMOS ŠIOS PASLAUGOS:

• Jeigu buvote užsiregistravęs planinei konsultacijai pas šeimos gydytoją ar gydytoją specialistą, likite namuose, gydytojas Jums paskambins.

• Jeigu Jūsų šeimos gydytojas Jus konsultuojant įvertina, kad reikalinga gydytojo specialisto konsultacija, tuomet šeimos gydytojas gali susisiekti telefonu su mūsų poliklinikos gydytojais specialistais ir gauti konsultaciją dėl Jūsų sveikatos priežiūros nuotoliniu būdu.

• Jeigu Jūs laukiatės, nėščiųjų priežiūra išlieka tokia pati, tik prieš atvykstant turite susisiekti telefonu su savo gydytoja ginekologe ar akušere.

• Jeigu Jums, ar Jūsų vaikui numatyti skiepai pagal planą, kviečiame susisiekti su savo šeimos gydytoja telefonu jo darbo laiku arba užsiregistruoti nuotolinei paslaugai (šeimos gydytojas Jums paskambins).

• Jeigu Jums skauda dantį, jaučiate patinimą, skambinkite į poliklinikos registratūrą ir jums suteiksime informaciją kaip gauti pagalbą.

NUOTOLINIU BŪDU TEIKIAMOS PASLAUGOS:

• Jeigu Jums reikia paskirti ar pratęsti vaistinių preparatų ar medicinos pagalbos priemonių skyrimą, reikalingi būtini tyrimai (kurie turi būti atlikti, siekiant paskirti ar koreguoti gydymą, būtiną užkirsti kelią būtinosios medicinos pagalbos poreikio atsiradimui arba reikšmingam sveikatos būklės blogėjimui) ar norite sužinoti tyrimų atsakymus, kviečiame užsiregistruoti nuotolinei paslaugai ir šeimos gydytojas Jums atskambins registracijos laiku.

• Išduodama Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininė pažyma (forma Nr. E083-1) II grupės transporto priemonių (C, D, C1, C1E, CE, D1, D1E, DE kategorijų) vairuotojams, vykstantiems atsivežti krovinių į užsienio valstybes, kuriems būtina pasikeisti vairuotojo pažymėjimą. Šiai paslaugai reikia užsiregistruoti skambinant į poliklinikos registratūrą.

GALERIJA

  • Rūta Ūsienė
  • Kauno miesto poliklinikos gydytojai – priešakinėse kovos su koronavirusu gretose
  • Kauno miesto poliklinikos gydytojai – priešakinėse kovos su koronavirusu gretose
  • Raimundas Micka
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Raudonu veideliu karlikas

Kibsos subinlaizys,intrigantas

kur dingo

slaugytojos ,jeigu vargšeliai gydytojai vis pirmose gretose ir vis vieni rodo heroizmo pavyzdžius?

na

skauda dant5, teikia paslaugas nuotoliniu b8du...steb8klai vyksta...niekaip negaliu jau m4nuo atsiimti tyrimu, nes nedirba poliklinikos o liga rimta...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS