Kauno rajono Metų specialistė R. Gudauskienė: atėjau startuoti, bet taip ir likau | kl.lt

KAUNO RAJONO METŲ SPECIALISTĖ R. GUDAUSKIENĖ: ATĖJAU STARTUOTI, BET TAIP IR LIKAU

Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacija nuo 2016 m. puoselėja gražią tradiciją – Metų specialisto rinkimus. Iš šiųmetės šventės Biržų pilyje su apdovanojimu grįžo ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (KRVSB) Bendruomenės sveikatos ir sveikatos stebėsenos skyriaus vedėja Rita Gudauskienė. Ji Metų specialiste pripažinta už sveikatos visose politikose principų puoselėjimą, bendruomenių sveikatos stiprinimo iniciatyvų organizavimą ir naujų sveikatinimo idėjų integravimą ir diegimą.

Kokybiškai nuo A iki Z

„Kiekvienas tavo darbo pastebėjimas ir pagyrimas džiugina, – neslėpė laureatė. – Pagal Zodiaką esu Avinas, todėl norisi, kad kiekviena mūsų organizuojama ir vykdoma veikla būtų maksimaliai kokybiška, padaryta nuo A iki Z. Džiugu, kad daugelį veiklų pavyksta įgyvendinti, pateisinti savo ir kitų lūkesčius. Apdovanojimas – ne mano vienos gero darbo įvertinimas, o visos mano komandos, tai ir paskatinimas stengtis ir toliau.“

Kai kolektyvas pasitinka su šypsena ir net aptarinėjant darbinius klausimus netyla juokas, supranti, kad tave supa bendraminčiai, su kuriais gali kalnus nuversti.

KRVSB veiklą pradėjo 2009 m., o Rita į kolektyvą įsiliejo 2011-aisiais. 2010 m. ji baigė visuomenės sveikatos studijas tuomečiame Kauno medicinos universitete, o 2012 m. įgijo visuomenės sveikatos vadybos magistro laipsnį jau Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU).

Atlyginimo dydis nerūpėjo

„Biure pradėjau dirbti dar studijuodama. Iki šiol prisimenu: atėjusi į darbo pokalbį net nepaklausiau, koks bus atlyginimas. Labai norėjau dirbti pagal savo pasirinktą specialybę, o visuomenės sveikatos biuras tam – puikus startas, – pasakojo Rita. – Atėjau startuoti, bet taip ir likau.“

R. Gudauskienė niekada neabejojo pasirinkimo teisingumu nei dėl specialybės, nei dėl darbovietės. „Jei randi savo mėgstamą veiklą, kurioje gali realizuoti savo mintis ir idėjas, kasdien keltis ryte ne taip ir sunku. Kai kolektyvas pasitinka su šypsena ir net aptariant darbo klausimus netyla juokas, supranti, kad tave supa bendraminčiai, su kuriais gali kalnus nuversti“, – patikino Metų specialistė.

Nors KRVSB dirba palyginti seniai, R. Gudauskienė sako, kad tie dvylika metų neprailgo, nes buvo ir pertraukų – augino dvi dukrytės. „Kiekvienas grįžimas – vėl nauji iššūkiai, naujovės, pasikeitimai, tad nebuvo kada nuobodžiauti. Nors biure save vadiname senbuviais, smagu, kai kolegos vertina sukauptą patirtį ir nueitą kelią, ateina pasitarti, paklausti patarimo – jautiesi vertingas“, – džiaugėsi pašnekovė.

Veiklumas: Bendruomenės sveikatos ir sveikatos stebėsenos skyriaus vedėja nėra kabinetinė darbuotoja. / A. Aleksandravičiaus ir R. Gudauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Rita save vadina neramia siela: man vis reikia iššūkių, todėl per visus darbo biure metus susirasdavau papildomos veiklos – dirbau LSMU keliuose tarptautiniuose projektuose, dėsčiau Kauno kolegijoje, bet niekada nekilo mintis mesti darbo biure. Mane palaikė direktorius ir šeima, todėl visada pavykdavo visas veiklas suderinti.“

Džiaugiasi savo komanda

Nuo 2020 m. spalio Rita vadovauja Bendruomenės sveikatos stiprinimo ir stebėsenos skyriui. „Nė viena biuro veikla, susijusi su suaugusių žmonių sveikatos stiprinimu, neįvyksta be mano žinios“, – šypsojosi moteris. Jos vadovaujamas skyrius organizuoja, koordinuoja ir vykdo sveikos gyvensenos, fizinio aktyvumo skatinimo, psichikos sveikatos gerinimo ir psichologinės gerovės stiprinimo veiklas.

Momentas: šiame kadre R. Gudauskienė – Sveikatinimo stovykloje. / A. Aleksandravičiaus ir R. Gudauskienės asmeninio archyvo nuotr.

„Labiausiai džiaugiuosi savo surinkta komanda. Viena tokios galybės veiklų tikrai nesukoordinuočiau. Visi kartu esame kaip kumštis: vienų idėjos, kitų smulkmeniškumas, trečių veiklumas – ir viskas suorganizuota. Svarbiausia, kad ne tik mes džiaugiamės savo veiklomis ir iniciatyvomis, bet matome ir jaučiame, kad tuo džiaugiasi ir Kauno rajono gyventojai. Tai didžiausias įvertinimas“, – tvirtino moteris.

Žmonių požiūris pakito

Daugiau kaip dešimt metų biure dirbanti pašnekovė džiaugėsi, kad akivaizdžiai matomas ir pasikeitęs Kauno rajono gyventojų požiūris į sveikatą, sveiką gyvenseną ir jos puoselėjimą. „Biuro veiklos pradžioje žmones į veiklas pritraukti buvo sunku, jie sunkiai suprato jų naudą ir prasmę. Dabar ir jau tradicinių, ir naujų biuro veiklų Kauno rajono gyventojai laukia su nekantrumu.

Paskelbus apie registraciją, sąrašas užpildomas per porą valandų, – patikino specialistė ir patikslino, kad tai jai vis dar kelia nuostabą. – Ne paslaptis: dėl to sulaukiame pastabų ir nepasitenkinimo, kad ne visi spėja ir visiems vietų neužtenka, bet mūsų ištekliai taip pat yra riboti.“ R. Gudauskienė pabrėžė: didėjanti konkurencija ir džiugina, ir verčia galvoti, kaip įgyvendinti vis naujas veiklas ir iniciatyvas.

Sunkumai atsipirko

Kaip ir visi žmonės, Rita džiaugiasi, kad COVID-19 pandemija jau nueina į užmarštį, bet puikiai prisimena, kad tuo laikotarpiu veikla buvo ekstremali ir varginanti. Vis dėlto ji įžvelgia ir naudos.

„Manau, kad visuomenės sveikatos specialistams pandemija turėjo ir naudos – tiek valstybiniu, tiek savivaldybių lygmeniu įgavome reikšmės, pripažinimo. Buvome pastebėti kaip specialistai ir savo darbu galėjome įrodyti, kad esame reikalingi. Dabar reikia nesustoti, toliau savo darbais ir veiklomis rodyti sveikos gyvensenos svarbą kokybiškam ir laimingam žmogaus gyvenimui“, – teigė Metų specialistė.

Kaita: labiausiai Metų specialistę džiugina pakitęs Kauno rajono gyventojų požiūris į sveikatą ir sveiką gyvenseną. / A. Aleksandravičiaus ir R. Gudauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Rita džiaugiasi, kad komanda, kurios dalis ji yra, neplanuoja sustoti. Šiais metais KRVSB planuoja įgyvendinti naują iniciatyvą „Džiaugsmo akademija“. „Ji skatins žmones atrasti, kurti ir pamatyti kasdienius džiaugsmus. Gyventojus ir toliau džiugins ir judėti kvies fizinio aktyvumo treniruotės visame Kauno rajone, vasaros treniruotės po atviru dangumi, poilsinė-edukacinė iniciatyva „Sveikatos popietė“, vyrų ir moterų patirtinės stovyklos, „Sveikatos akademija“ ir kitos veiklos“, – vardijo R. Gudauskienė.

GALERIJA

  • Kauno rajono Metų specialistė R. Gudauskienė: atėjau startuoti, bet taip ir likau
  • Kauno rajono Metų specialistė R. Gudauskienė: atėjau startuoti, bet taip ir likau
  • Kauno rajono Metų specialistė R. Gudauskienė: atėjau startuoti, bet taip ir likau
  • Kauno rajono Metų specialistė R. Gudauskienė: atėjau startuoti, bet taip ir likau
  • Kauno rajono Metų specialistė R. Gudauskienė: atėjau startuoti, bet taip ir likau
A. Aleksandravičiaus ir R. Gudauskienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

PAKAZŪCHA

SUSIJUSIOS NAUJIENOS