Kauno vaikų darželyje – pavojingos ligos protrūkis | kl.lt

KAUNO VAIKŲ DARŽELYJE – PAVOJINGOS LIGOS PROTRŪKIS

Dėl salmoneliozės keturi vaikų lopšelio-darželio "Pagrandukas" auklėtiniai atsidūrė ligoninėje. Šis ūmios žarnyno infekcijos protrūkis miesto darželiuose – pirmasis per ketverius metus. Suskubta tikrinti visas miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Direktorė ginasi

Praėjusią savaitę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamentas išplatino pranešimą, kad oficialiai registruoti aštuoni ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos atvejai ir visi jie susiję su "Pagranduku".

Darželio vadovės žiniomis, tik trims vaikams diagnozuota salmoneliozė, tačiau, NVSC turėtais duomenimis, tokių vaikų – keturi, jų skaičius iki penktadienio nepasikeitė.

"Ten, žinokit, trys buvo, bet paties dokumento (kad sirgo salmonelioze, – aut. past.) tai neturime. Ten tiesiog buvo du vaikai, kurie artimai bendrauja. Tai net neaišku, ar apskritai susiję su darželiu", – "Kauno dienai" bandė aiškinti lopšelio-darželio "Pagrandukas" direktorė Vida Bakutienė.

Pasiteiravus dėl trečiojo susirgusiojo, direktorė jį irgi buvo linkusi susieti su dviem pirmaisiais vaikais, nors jie lanko skirtingas grupes.

"Mes nežinome šeimos, kas su kuo bendrauja, bet bandysime tai išsiaiškinti", – sakė darželio vadovė. Susidaro įspūdis, kad daugiau dėmesio planuojama skirti ne papildomai infekcinių žarnyno ligų prevencijai ir darbuotojų, ir vaikų kolektyvuose, o šeimų asmeniniams ryšiams nagrinėti.

"Daugiau susirgimų nebuvo. Vienas vaikas pats pirmasis… Vienintelis ir yra", – įsitikinusi V.Bakutienė, kad į įstaigą salmoneliozės užkratą atnešė darželinukas ir juo pasidalijo su draugais.

"Labai tikiuosi, kad čia tik didelis burbulas, – sakė vadovė. – Esame įpareigoti apsiginti, todėl atliksime vietinį tyrimą: kas su kuo bendravo, kas iš kur. Tai labai turi reikšmės. Savo darbo praktikoje esu susidūrusi su atveju, kai šeimos bendravo, šventė gimtadienį kartu, o po to šaukė, kad darželyje kažkas. Gal prekybos centre kažkas, kažkokiame kioske… Mes tikimės, kad ne pas mus bus problema."

Direktorė pridūrė, kad karantinas grupėje, kurią lankė du susirgę vaikai, jau baigiasi. Pasirodo, mažyliai sunegalavo dar vasario pradžioje. "Pranešimo nebuvome gavę. Sužinojome iš tėvų, kai jie įkėlė į feisbuką. Tada pradėjome sekti", – kalbėjo V.Bakutienė.

Gali būti ir daugiau

NVSC "Kauno dienai" patvirtino, kad salmoneliozė yra diagnozuota jau keturiems minėtą darželį lankantiems vaikams.

NVSC Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Mikalauskienė teigė, kad keturi vaikai buvo paguldyti į ligoninę, dar keturi, kuriems pasireiškė ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos požymiai, buvo gydomi ar tebegydomi namuose.

Pasak specialistės, susirgusių vaikų amžius – nuo dvejų iki šešerių metų. "Penki susirgusieji skirtingų kolektyvo grupių, o trys susirgę vaikai iš vienos", – teigė K.Mikalauskienė.

Beje, Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis (VMVT), Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigose paskutinis protrūkis buvo fiksuotas 2015 m. Pernai vienas protrūkis užfiksuotas viešojo maitinimo įmonėje, o pavienių atvejų užregistruota 82.

K.Mikalauskienė nesiėmė vertinti salmoneliozės protrūkio vaikų darželyje "Pagrandukas" masto, nes "tyrimas dar tęsiamas, o susirgusių asmenų skaičius dar bus tikslinamas".

Tyrimas dar tęsiamas, o susirgusių asmenų skaičius dar bus tikslinamas.

Tikrins visus darželius

V.Bakutienė pasakojo, kad darželis tik praėjusią savaitę sulaukė būrio tikrintojų. "Taip, taip. Antradienį visą dieną... Ir toliau mes vykdome visus nurodymus, stebime tą situaciją", – tikino vadovė. Anot jos, VMVT atstovai išsivežė daug maisto produktų likučių. "Apie 20 mėginių", – skaičiavo V.Bakutienė.

Pasak Kauno VMVT patarėjo Petro Tarvydo, "gavus pranešimą apie įtariamą ūmios žarnyno infekcijos protrūkį, galbūt kilusį dėl maisto tvarkymo įmonės veiklos, Kauno VMVT nedelsiant atliko patikrinimą minėtoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje".

Inspektoriai tikrino, kaip ruošiamas maistas šiame darželyje. Šiurkščių teisės aktų pažeidimų nebuvo nustatyta, tačiau atrinkti ištirti laboratorijoje ploviniai nuo darbo aplinkos paviršių, darbuotojų rankų, darbo aprangos, kiaušinių, vištienos filė mėginiai.

"Visiems darželio maisto skyriaus darbuotojams nurodyta atlikti bakteriologinius tyrimus. Maisto tvarkymo skyrius įpareigotas atlikti generalinį valymą ir dezinfekavimą. Šios ugdymo įstaigos administracijai nurodyta organizuoti darbuotojams papildomus higienos įgūdžių mokymus maisto saugos ir higienos klausimais", – teigė P.Tarvydas.

Suskubta tikrinti ne tik šio darželio, bet ir kitų miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrius.

Biuro prekės su kiaušiniais

Anot K.Mikalauskienės, salmoneliozės protrūkio tyrimas vyksta, todėl galutinės apibendrinančios išvados bus pateiktos, kai visos dalyvaujančios institucijos užbaigs darbą.

Maisto produktus "Pagrandukui" pristato įvairios bendrovės. Visus tiekėjus, išskyrus vieną, yra atsirinkusi pati darželio bendruomenė. Su jais bendradarbiaujama jau senokai.

Kiaušinių, per kuriuos kaip ir per kitą gyvūninį maistą (paukštieną, kiaulieną ir pan.) dažniausiai užsikrečiama salmonelioze, tiekėjas pasikeitė prieš maždaug mėnesį.

Skelbtą centralizuotą maisto produktų tiekimo viešąjį pirkimą laimėjo bendrovė, kuri iki šiol buvo žinoma tik dėl veiklos, kuri yra labai nutolusi nuo mitybos. Tai yra biuro, mokyklinių prekių ir paslaugų tinklas "Officeday".

Ar darželio vadovė nenustebo, kad kiaušinius įstaigai tieks kanceliarinių prekių bendrovė? "Ką aš žinau… Bet jie ten su "Sanitex" kažkaip… Ta pati vadybininkė dirba "Sanitex". Nesikišu į tuos dalykus. Kai mes pirkimą darome, analizuojame, ar tiekėjas yra patikimas, o dabar ne mes pirkimą darėme, savivaldybė", – teigė direktorė.

"Officeday" tinklalapyje teigiama, kad bendrovė priklauso "Sanitex" plataus vartojimo prekių didmeninės prekybos, distribucijos ir logistikos įmonių grupei. Įmonės komentaro, ką mano apie įtarimus, kad galbūt ji prisidėjo prie salmoneliozės protrūkio, nesulaukėme.

Mėsą "Pagrandukui" tiekiančios bendrovės "Vigesta" atstovė "Kauno dienai" teigė, kad bendrovė šioje srityje dirba jau seniai, saugiai, gamybos kontrolė – didžiulė, laikomasi visų taisyklių ir reikalavimų. "Kol kas nėra ko komentuoti, nes vyksta tyrimas", – kalbėjo atstovė.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Higiena ir netinkamas apdorojimas

NVSC specialistai aiškino, kad sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Salmonelės gana atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis.

Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydoma liga progresuoja.

Bakterijų gali būti randama žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, tinkamai termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta.

Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.

Dažniausi veiksniai, lemiantys užteršto patogeniniais mikroorganizmais maisto tiekimą vartotojui ir sukeliantys žarnyno infekcijų protrūkius: nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė, maisto produktų laikymo temperatūros režimų pažeidimai, netinkamas maisto atitirpinimas, panaudoti užteršti komponentai termiškai neapdorotame maiste, kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje: tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai, žalios mėsos gamybinis inventorius plaunamas, džiovinamas ir laikomas bendroje gamybinio inventoriaus plovykloje kartu su kitu inventoriumi, nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas; nepakankamas aplinkos paviršių valymas, netinkama maisto tvarkymo vietos paviršių dezinfekcija po žalios mėsos dorojimo, prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Dana

Ot asilu gauja.viska leisti,ar neleisti viskas priklauso nuo direktores,vadinasi si ponia turi blata su neaiskiomis firmomis.gauna kysi ir sutartis.o tie pristato prekes neaisku is kur.dabar sia ponia reiketu atleisti,nes ji valdo darzeli nes ji direktore.

tai

koks finansavimas tokia ir produkcija,vyksta konkursai kas tieks,aisku maziausiom kainom,tiekejai net laimeje negali tiekti ju kainom,veza isvis neaisku ka,tai ko noret,o dar sanitex ir vigesta

ar tikrai

savivaldybė užperka darželiams kiaušinius...biuro prekių firmoje, dar gerai, kad ne kokioje naftos bazėje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS