Kaune gyvenamosios vietos nedeklaravusiųjų vaikams keliolika kartų brangs darželis | kl.lt

KAUNE GYVENAMOSIOS VIETOS NEDEKLARAVUSIŲJŲ VAIKAMS KELIOLIKA KARTŲ BRANGS DARŽELIS

  • 74

Kaunas pasirengęs atnaujinti daugiau kaip septynerius metus galiojusią mokėjimo už vaikų darželius tvarką. Kauno miesto gyventojai pokyčių nepajus, o kitur gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims nuo kitų metų keisis kompensacijų dydžiai už ikimokyklinio ugdymo paslaugas. Tokį sprendimą numatyta priimti artimiausiame Kauno miesto tarybos posėdyje.

Dabar Kauno mieste darželius lankančių vaikų tėveliai dalinai apmoka atžalų maitinimą ir ugdymą. Pastaroji dalis sudaro 0,58 Eur už vieną lankytą dieną, o daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms taikomos lengvatos mokestį sumažinant perpus ar išvis atleidžiant nuo jo.

Šie dydžiai nustatyti dar 2012 metais ir, nepaisant kainų augimo, iki šiol nesikeitė. Tokie patys mokesčiai išliks ir toliau, tačiau didžiąją dalį kaštų padengianti savivaldybė parengė kompensavimo tvarkos pakeitimus, kurie palies kitų savivaldybių gyventojus.

„Visi puikiai suprantame, kad vaiko diena darželyje realiai kainuoja toli gražu ne 58 centus. Reali suma yra bemaž devynis kartus didesnė. Likusią bendros kainos dalį kompensuoja savivaldybė. Tai kasmet pareikalauja nemažai lėšų iš miesto biudžeto.

Miestas suinteresuotas investuoti gerinant sąlygas savo gyventojams, todėl ir toliau lygiai taip pat kompensuos didžiąją dalį išlaidų už vaikų ugdymą. Tačiau ne mieste savo gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, kurių gyventojų pajamų mokestis keliauja kitoms savivaldybėms, atitinkamai už darželius Kauno mieste turės mokėti pilną arba pusę kainos priklausomai nuo to, vienas ar abudu tėvai deklaravę gyvenamąją vietą ne Kaune“, – numatomas naujoves pristatė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

Pasak jos, tai leis sutaupyti ženklią dalį biudžeto lėšų, kurios bus skirtos spartesnei įstaigų plėtrai statant naujus darželius ir toliau didinant grupių skaičių. Vietų trūkumą darželiuose Kauno miestas išsprendė jau prieš kelerius metus, tačiau to nepakanka. Miestas, anot savivaldybės atstovų, privalo užtikrinti, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos gyventojams būtų kuo patogiau pasiekiamos, arčiau namų.

Pagal naująją tvarką nustatytas atlygio už ikimokyklinio ugdymo paslaugas dydis siekia 9,20 Eur už kiekvieną vaiko lankytą ar nelankytą, bet nepateisintą dieną. Jei abudu vaiko tėvai yra kauniečiai, taikoma 8,62 Eur lengvata. Taigi mokėtina suma kauniečiams išlieka nepakitusi – 0,58 Eur.

Jeigu vienas iš tėvų deklaravęs gyvenamąją vietą ne Kaune, lengvata bus perpus mažesnė – 4,31 Eur, o mokestis už ugdymo paslaugas kainuos 4,89 Eur. Jeigu abudu tėvai ne kauniečiai, kompensacijos netaikomos, tad viena diena darželyje atsieis 9,20 Eur.

Tėvai, deklaravę gyvenamąją vietą ne Kaune, galės tęsti vaikų ugdymą miesto darželiuose atnaujintomis sąlygomis arba rinktis kitas alternatyvas.

Šis mokestis naudojamas įstaigų išlaikymo reikmėms – edukacinėms erdvėms, ugdymo priemonėms ir kitam turtui įsigyti, renginių paslaugoms apmokėti, darbuotojų atlyginimams ir socialinio draudimo išlaidoms.

Kauno savivaldybė ikimokykliniam ugdymui organizuoti ir įgyvendinti iš savo biudžeto kasmet skiria vidutiniškai 31,35 mln. eurų. Dar per 400 tūkst. eurų šiemet suplanuota kompensacijoms už privačių darželių paslaugas.

Pagal praėjusių mokslo metų duomenis, vidutiniškai vieno vaiko išlaikymas per mėnesį siekia nuo 267 iki 335 Eur (valstybės, savivaldybės ir specialiosios lėšos). Iš jų 152-250 eurų per mėnesį už vieną darželinuką kompensuodavo savivaldybė.

„Kitąmet, įsigaliojus naujajai tvarkai, tikimasi, jog kauniečiams padidės ikimokyklinio ugdymo prieinamumas, atsiras daugiau galimybių patekti į pageidaujamas įstaigas. Tuo metu tėvai, deklaravę gyvenamąją vietą ne Kaune, galės tęsti vaikų ugdymą miesto darželiuose atnaujintomis sąlygomis arba rinktis kitas alternatyvas – leisti atžalas į kitų savivaldybių įsteigtas bei išlaikomas arba privačias ugdymo įstaigas“, – komentavo J. Baltaduonytė.

Šių metų rugsėjo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės įstaigose yra daugiau kaip 14,5 tūkst. darželinukų. Net tūkstantis iš jų nedeklaruoti Kauno mieste, o beveik 900 vaikų nė vienas iš tėvų nėra Kauno miesto gyventojai.

Prijungti prie miesto planuojamose teritorijose ruošiamasi vykdyti gyventojų apklausą. Tiek Vyriausybės, tiek Kauno savivaldybės atstovai teigia, jog jų nuomonė bus svarbiausias argumentas priimant sprendimą.

Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius BNS sakė dar negavęs minimo savivaldybės tarybos sprendimo projekto, tačiau teigė, jog įstatymai numato teisę savivaldybėms nustatyti mokesčio už vaikų išlaikymą dydį bei šio mokesčio taikymo lengvatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (74)

Kaunietis rajoninis

Nu tai apmokestinsim tada miestiečius, jei pasirodys kur nors rajone. Pvz , kaip tik savaitgalis, tai pilnas Kadagių Slėnis. Ruoškit pinigines. Rajoniniams relaksas nemokamas.

Vilniečiui...

jei ne kauniečiai, atvykstantys dirbti į sostinę, tai joje ir nekiltų bendras lygis...O liktumėt supi...u lenky,,,u...

Ir dar...

miesto visuomeninis trasportas važinės tik iki miesto ribos. O toliau pestute "rajoniečiai"...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS