Iš Klinikų medikų liejosi ir įžeidimai? | kl.lt

IŠ KLINIKŲ MEDIKŲ LIEJOSI IR ĮŽEIDIMAI?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyrių atvežtas akyse silpstantis garbaus amžiaus vyras, medikams neatrodė sunkus ligonis. Kaunietis pasakoja, kad gydytojai net pasiūlė jį vežti namo.

Staigiai suprastėjo sveikata

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietis Donatas (pavardė redakcijai žinoma) ir papasakojo, kokį košmarą su sunkiai susirgusiu tėčiu jam teko patirti Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyriuje. Pasak pašnekovo, priimamajame dirbantys medikai aplaidžiai žiūrėjo į tėvo sveikatą, nuolat jautėsi ir patyčios.

Donatas pasakojo, kad vasario 7 d. jo 87 m. tėtis buvo atvežtas į Kauno klinikas. Šeima vežti į ligoninę jį nusprendė, nes vyrui pakilo temperatūra, jis pasidarė vangus. Į ligoninę senolis pristatytas apie 20 val., tačiau šeima net neįtarė, kad Skubiosios pagalbos skyriuje pagalbos nesulauks.

"Kai atvežė, padarė visus būtinus tyrimus. Apie 3 val. nakties mums pasakė, kad kviečia greitosios medicinos pagalbos (GMP) ekipažą ir mano tėvuką veš į kitą ligoninę. Dar paklausiau, ar negali Klinikose paguldyti, nes tėtis – sunkus ligonis. Tačiau jie dar pasišaipė, kad būna sunkesnių", – pasakojo kaunietis.

Kai atvyko GMP, Donatas pastebėjo, kad tėčio nugara visa šlapia, todėl dar kartą paprašė, kad būtų atrasta vieta Klinikose. Anot jo, priimamojo medikai tepasakė, kad garbaus amžiaus kaunietį gali aprengti iš labdaros gautais drabužiais ir tada sausa nugara išvežti į kitą ligoninę.

"Tada nuėjau prie apžiūrėjusio daktaro, pasakiau, kad pažiūrėtų, ką darote, nugara šlapia, CRB (baltymas, rodantis uždegimą – red. past.) virš 200, hemoglobinas 77, kiek trūksta iki plaučių uždegimo tokiam žmogui. Kai surado tuos rūbus, visai pratrūkau. Pasakiau, kad niekur nevešime. Man gaila tėvo, tegul guldo Klinikose, nes čia yra visa aparatūra bei visi būtini skyriai. Tačiau tada prasidėjo dar didesni įžeidinėjimai", – pasakojimą tęsė Donatas.

Donatas nusivylė Klinikų Skubiosios pagalbos skyriaus darbu. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Naktis be priežiūros

Donatui buvo pasakyta, kad Skubiosios pagalbos skyriuje leidžiama gulėti iki 24 val., o kita moteris vis rėkė, kad nėra vietų. Kaunietis tikino, kad tėvui suleido antibiotikų ir paliko gulėti priimamojo palatoje. Taip sergantis garbaus amžiaus vyras be didesnės priežiūros pragulėjo iki maždaug 9.30 val.

"Niekas nieko nedarė, nors tėtis silpo akyse, pradėjo tinti lūpos, aplink jas atsirado baltų dėmių, bet kažkodėl jiems neatrodė, kad mano tėvukas yra sunkus ligonis. Kai keitėsi pamaina, viena darbuotoja dar pasakė kitoms, kad aš esu labai užsispyręs vyras, kad mano tėvui buvo pasiūlyta važiuoti į kitą ligoninę, bet mes atsisakėme, tai esą greičiausiai važiuosime namo. Aš tada pasakiau, kad mes nevažiuosime namo, paciento būklė neleidžia, tačiau tada vėl išgirdau juokelį, kad tik aš taip manau", – toliau apie Kauno klinikų priimamojo darbuotojų elgesį pasakojo Donatas.

Kadangi kaunietis nepasidavė ir neketino sergančio tėvo vežti namo, naujos pamainos gydytojai pasakė, kad apie 11 val. ateis apžiūrėti gastroenterologas. Šio skyriaus gydytojai bendravo maloniai ir profesionaliai, tad jiems Donatas priekaištų neturi.

"Gydytoja buvo tikrai maloni, ji pasakė, kad iš vakarykščių tyrimų mato du nedidelius navikus stemplėje, bet ar jie piktybiniai, galima pasakyti tik po biopsijų. Aš gražiai paprašiau, kad pasistengtų tėvukui atrasti laisvą vietą. Apie 13.30 val. vis dėlto, paguldė į palatą. Tad tiek laiko tėvas be reikalo klinikose praleido", – stebėjosi sergančio kauniečio sūnus.

Nematė diagnozės?

Tik paguldžius 87 m. vyrą į palatą, Donatas sužinojo, kad tėvo kraujo rezultatai ypač prasti. Dar priėmimo skyriuje padarytuose kraujo tyrimuose buvo matyti, jog tėvui – ūmus kraujo vėžys, tačiau šiame skyriuje budėję gydytojai apie tai net neužsiminė. Kauniečiui kilo klausimas, ar gydytojai nematė to, kas akivaizdu, ar nenorėjo matyti, todėl ir siūlė vežti į kitą ligoninę.

"Apie 14 val. atėjo kita maloni gydytoja, pasakė, kad iš vakarykščių kraujo tyrimų mato, jog yra piktybinių ląstelių kraujyje, iškvies hematologus. Aš po 18 valandų, praleistų Klinikose, palikau brolį ir mamą pas tėvą ir nuvykau pas pažįstamą medikę. Jos išvada aiški – pagal kraujo tyrimus, turėjo skubiai guldyti, nes blastų (piktybinių kraujo ląstelių – red. past.) rodiklis buvo 36. Jis rodo, kad yra ūmi kraujo vėžio forma. Visi kiti kraujo rodikliai irgi labai blogi, o mus siuntė į Kauno klinikinę ligoninę, kurie nei hematologijos, nei onkologijos skyrių neturi. Nežinau, ar jie nuslėpė tėvo diagnozę, ar tyčia jos nematė, nes niekas priimamajame apie prastus kraujo rezultatus nė puse žodžio neužsiminė", – apie sunkią tėčio diagnozę pasakė Donatas.

Jis silpo akyse, pradėjo tinti lūpos, aplink jas atsirado baltų dėmių, bet kažkodėl medikams neatrodė, kad mano tėvukas yra sunkus ligonis.

Vyras tikino, kadangi tėvui jau 87 m., jam chemoterapija taikoma nebebus, nes organizmas greičiausiai neatlaikytų tokios vaistų dozės. Anot jo, dabar tėvui taikomas gydymas, kuris tik palaiko gyvybę.

"Mano tėvukas gyvena tarp šio ir kito pasaulio. Niekuo negalime jam padėti. Tačiau manau, kad Klinikų priimamojo gydytojai neturėjo taip atsainiai žiūrėti tiek į pacientus, tiek į tyrimų rezultatus bei taip lengvai nurašyti žmogaus dėl jo amžiaus ar kitų dalykų. Juk kiekvienas pacientas yra kažkieno tėtis, vyras, artimasis. Dabar, nors tėtis ir senas, juo tikrai gerai rūpinasi, priekaištų neturiu, tačiau pats priėmimas neturėjo toks būti, neturėjo klinikose būti jokių pykčių ir barnių, nebūtina tampyti žmogaus", –  pasakojo Donatas.

Klaidų nepripažįsta

Kauno klinikų atstovai laikėsi pozicijos, kad šiuo atveju viskas buvo atlikta tinkamai, o vyrą perkelti į kitą ligoninę esą buvo siūloma dėl to, jog ir kitoje gydymo įstaigoje būtų pritaikytas tinkamas gydymas. Specialistai tikino, kad įprastai klinikose guldomi tie pacientai, kurių būklė nebūtų užtikrinama paprastesnėse ligoninėse.

"Suprantamas pacientų noras gydytis Kauno klinikose ir tai yra labai svarbus mūsų ligoninės įvertinimas. Tačiau tretinio lygio gydymo įstaigoje pirmiausia apžiūrime ir gydome tuos pacientus, kuriems antrinio lygio ligoninėse dirbantys medikai padėti negali. Šio paciento ligos atveju, infekcijos gydymas antibiotikais buvo galimas ir antrinio lygio arčiau namų esančioje ligoninėje. Toks resursų paskirstymas tarp ligoninių yra būtinas, nes sunkios būklės pacientai, kuriems mūsų turima įranga gali padėti įveikti ligą, tiesiog nepakliūtų į tretinio lygio įstaigą dėl vietos stokos", – bandė aiškinti Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos specialistė Karolina Vaikšnoraitė.

Ji sakė, kad minėtas pacientas į Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyrių su lydinčiu sūnumi atvyko dėl staiga atsiradusio dusulio, pilvo skausmo ir bendro silpnumo. Ieškant pagrindinės negalavimo priežasties, jam buvo atlikti išsamūs kraujo, rentgeno ir ultragarso tyrimai.

"Pacientui nustatytas ūmus infekcinis procesas, buvo įtariama bakterinė infekcija. Atlikta krūtinės kompiuterinė tomografija parodė iki tol nediagnozuotą galimą onkologinį procesą stemplėje. Tačiau pirmiausiai buvo siekiama išgydyti infekciją. Specifinis onkologinis gydymas – chemoterapija – šiuo metu nėra taikomas, nes šios grupės vaistai mažina organizmo galimybes kovoti su infekcija. Žinant tai, kad pacientas turi gretutinių lėtinių ligų (lapkričio mėnesį patirta plaučių arterijų embolija, giliųjų venų trombozė) ir yra garbingo amžiaus, agresyvios chemoterapijos taikymą sunkiai toleruotų", – apie diagnozuotą infekciją toliau dėstė klinikų atstovė. Tačiau liko neatsakyta, kodėl tėvą lydėjusiam Donatui priėmimo skyriuje nieko nebuvo pasakyta apie prastus kraujo rezultatus, kurie rodė kraujo vėžį.

Nebuvo laisvų vietų

K.Vaikšnoraitė paaiškino, kodėl vyrui teko ilgai laukti Skubiosios pagalbos skyriuje. "Kadangi tuo metu laisvų vietų terapinio profilio skyriuje nebuvo, buvo planuojama infekcijos gydymui pacientą iškelti į antrinio lygio gydymo įstaigą, kurioje yra visos galimybės gydyti infekcijas. Gydant pacientą stacionare būtų toliau derinamas tolimesnis sveikatos būklės ištyrimas, gydymas bei slauga", – sakė ji.

"Paciento artimiesiems atsisakius vykti į antrinio lygio gydymo įstaigą, buvo laukiama, kol atsilaisvins lova terapinio profilio skyriuje. Paprastai pacientai po gydymo iš ligoninės išvyksta apie 10–12 val. Tuo metu jam buvo paskirtas reikalingas gydymas, antibiotikai, kurie leidžiami į veną, paimti kraujo pasėliai ir atidžiai stebima paciento būklė", – pridūrė Klinikų viešųjų ryšių specialistė.

Ji nurodė, kad, paguldžius pacientą į palatą, konsultacijoms buvo kviečiami kelių sričių specialistai.

Konsultuojanti gydytoja gastroenterologė patvirtino, kad stemplėje yra matomas galbūt onkologinis procesas, tačiau ar piktybinis, paaiškėtų po biopsijos.

"Šiuo metu pacientas gydomas Hematologijos skyriuje. Jam toliau gydoma infekcija ir tęsiamas antibiotikų kursas", – sakė K.Vaikšnoraitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (99)

Luis Garcia Quintero

Jis niekada nesustoja nustebinti visų, ieškančių jo pagalbos. Jis neabejotinai yra geriausias savo stebuklingomis galiomis. Aš labai dėkoju jums, kad atgavote mano santykius po 5 mėnesių pertraukos su mano buvusia mergina. „WhatsApp Lord Lord Zakuza“ telefonu +1 740-573-9483, nes jis yra puikus ir galingas magas, kuriuo pasitikiu. Net per šią neseną pandemijos krizę visame pasaulyje, lordas Zakuza sugebėjo per 48 valandas su savo galinga magija sugrąžinti mano buvusią merginą po to, kai sumokėjau išankstinį 370 eurų mokestį, kad galėčiau įsigyti reikalingų daiktų, kad darbas būtų atliktas man ir po jo. jis baigė, mano buvusi draugė grįžo pas mane per 48 valandas ir šiandien mes tiesiog esame geriausi sau. Galite susisiekti su lordu Zakuza per jo „WhatsApp“ telefono liniją telefonu +1 740-573-9483, kad gautumėte bet kokios pagalbos jūsų santykiams / santuokoms.

Jooo.

Iš pradžių galvojau, kad tai įnoringo artimojo atvejis, bet paskaičius apie tai su kokiaisntyrimų atsakymais norėjo paleisti iš klinikų, supratau, kad tai - atvejis, panašus į tą, kai mano šeimos narį, jau seniai klinikose gydomą, norėjo paleisti, nors tyrimai rodė, kad jam labai blogai. Nežinau kuo galiausiai baigėsi medikei, norėjusai brolį namo parvaryt su jam pavojingau aukštu CRB, bet po to incidento nei brolis, nei mama tos gydytojos akyse nematė.

Anonimas

Taigi panašu, kad niekas nepasikeitė per tą laiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS