Knygomatai jau pelnė daugybės skaitytojų prielankumą | kl.lt

KNYGOMATAI JAU PELNĖ DAUGYBĖS SKAITYTOJŲ PRIELANKUMĄ

  • 2

Gyvenimo tempui spartėjant, laisvalaikio turime nedaug, tad norisi jį praleisti kuo turiningiau ir prasmingiau. Jeigu knyga yra svarbi jūsų laisvalaikio kompanionė, nudžiugsite sužinoję, kad Kauno rajone veikia jau penki knygomatai, dovanojantys galimybę iš anksto bibliotekoje užsakytas knygas atsiimti bekontakčiu būdu 24 val. per parą. Knygomatų paslaugos, skirtingai nei paštomatų, nemokamos.

Projektinė parama

Praėjusių metų pradžioje, kaip respublikinio projekto dalis, Garliavoje ėmė veikti pirmasis Kauno rajono knygomatas. Rugsėjį Akademijos miestelyje pastatytas Ringaudų bibliotekos aptarnaujamas knygomatas. Gruodį pakaunės gyventojams knygomatai tapo prieinami Domeikavoje (knygas tiekia Domeikavos biblioteka), Mastaičiuose (Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka (KRSVB)) ir Užliedžiuose (KRSVB, Užliedžių biblioteka).

Knygomatais gali naudotis visi norintys, reikia tik prisijungti prie katalogo ibiblioteka.lt, rezervuoti norimas knygas iš atitinkamos bibliotekos ir pasirinkti atsiėmimo vietą „Į knygomatą“. Grąžinti knygas galima pro specialų langelį knygomato apačioje.

Garliavos ir Mastaičių knygomatus KRSVB gavo dalyvaudama respublikiniuose projektuose kaip partnerė su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka („Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“) ir Kauno apskrities viešąja biblioteka („Keitimosi dokumentais koordinavimas Kauno ir Marijampolės regiono bibliotekų tinkle“).

Paslauga itin paklausi

Garliavos knygomatas jau pelnė daugybės skaitytojų prielankumą. Bibliotekininkus džiugina, kad paslauga yra tokia paklausi. Pernai per Garliavos knygomatą išduota 919 egzempliorių knygų iš Suaugusiųjų abonemento ir iš Vaikų centro.

Ši pasirinkimo laisvė neabejotinai svariai prisideda prie skaitymo skatinimo. Regis, knyga pati ateina pas skaitytoją.

Ringaudų bibliotekos knygomatas irgi nestokoja paklausumo. Juo naudojasi ne tik Akademijos, Noreikiškių, Ringaudų miestelių gyventojai, – vis dažniau knygų užsisako Kauno miesto ir tolimesnių apylinkių gyventojai. Nuo rugsėjo per knygomatą jau išduota beveik 200 knygų. Įdomus faktas: net 95 proc. knygomato vartotojų yra naujai registruoti Ringaudų bibliotekos skaitytojai. Vadinasi, nūdienos žmogaus poreikius atitinkanti knygomato paslauga padėjo pritraukti į biblioteką naujų skaitytojų.

Paprasta ir patogu

Knygomato paslaugą išbandę skaitytojai pasakojo, kad toks knygų išdavimo ir grąžinimo metodas jiems labai paprastas ir patogus. Daugumai respondentų knygomato vieta yra tinkama, patogi privažiuoti, juos džiugina tai, kad paslauga galima naudotis visą parą bekontakčiu būdu. Naujai registruota Ringaudų bibliotekos knygomato vartotoja Monika teigė: „Su mama Nomeda skaitome labai daug, todėl mums Ringaudų biblioteka ir jos knygomatas – geriausias 2023 m. atradimas.“

Ringaudų bibliotekos skaitytoja Ligita, kuri anksčiau dažnai lankydavosi Ringaudų bibliotekoje, jau kurį laiką naudojasi knygomatu, užsisako knygas ne tik sau, bet ir dukrai Domilei, sūnui Joriui. Visi apklausos dalyviai pabrėžė, kad naudojantis Ringaudų bibliotekos knygomatu svarbiausia – patogumas, saugumas, greitis.

Bibliotekininkai akcentuoja ir dar vieną svarbią teigiamybę: jeigu norimo leidinio nėra toje bibliotekoje, kurioje įprastai skaitote, portale ibiblioteka.lt galite užsisakyti norimą leidinį iš bet kurios kitos Lietuvoje veikiančios bibliotekos ir pasirinkti atsiėmimo vietą jums patogiame knygomate. Tokiu būdu suderinama tarpbibliotekinio abonemento paslauga ir knygomato paslauga. Skaitytojai gauna maksimalų prieinamumą ir patogumą, o tai yra puikiausia paskata daugiau skaityti.

„Ši pasirinkimo laisvė neabejotinai svariai prisideda prie skaitymo skatinimo. Regis, knyga pati ateina pas skaitytoją. Matome, kad knygomato paslaugą Kauno rajono gyventojai vertina labai teigiamai, tad neabejojame, kad netrukus knygomatų tinklą dar labiau išplėsime ir naujų skaitytojų pritrauksime dar daugiau“, – optimistiniais planais pasidalijo KRSVB direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

galetu ir taromatus

taip irengt-imetei tuscia bambala o islenda pilnas

kikimara

Skaitytojui malonu užeiti į biblioteką, pajusti jos dvasią, pavartyti naujienas. Gal pasimokėte iš Kauno miesto, kur panaikintos bibliotekos vietoje pastatė dėžę?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS