KTU – ECIU aljanso dalis: miesto ir mokslo partnerystė, realaus gyvenimo problemų sprendimai | kl.lt

KTU – ECIU ALJANSO DALIS: MIESTO IR MOKSLO PARTNERYSTĖ, REALAUS GYVENIMO PROBLEMŲ SPRENDIMAI

  • 2

Kauno technologijos universitetas (KTU) kartu su vienuolika kitų inovatyvių Europos universitetų kuria ECIU universitetą. Jame studentai ir tyrėjai bendradarbiauja su miestais ir įmonėmis spręsdami realaus gyvenimo iššūkius. Toks mokymasis leidžia studentams įgyti platesnių kompetencijų, reikalingų ateities karjerai, taip pat suteikia naudos visam regionui.

Atvėrė galimybes

Daugiau galimybių nei iki šiol studentams, regionui ir šaliai atsiveria KTU tapus ECIU dalimi. Tai vienas didžiausių Europos universitetų aljansų, vienijantis dvylika aukšto lygio universitetų iš dvylikos šalių ir kuriantis unikalaus modelio jungtinį ECIU universitetą. ECIU universiteto modelis paremtas visuomenės, piliečių, verslo ir viešojo sektoriaus organizacijų poreikiais, suteikiantis galimybę dirbti bendradarbiaujant tarptautinėse tarpdisciplininėse komandose visoje Europoje ir ieškoti sprendimo būdų darnaus vystymosi tikslams įgyvendinti. ECIU universitete dvylikos universitetų studentai ir tyrėjai bendradarbiauja su miestais ir įmonėmis, spręsdami realaus gyvenimo iššūkius.

„Klimato kaita, visuomenės senėjimas, sparti technologijų kaita – tai tik keli iššūkiai, su kuriais susiduria dabartinė visuomenė. Šie sudėtingi iššūkiai negali būti išspręsti vieno universiteto mokslininkų ar valstybės, todėl reikalingas glaudus bendradarbiavimas be sienų. Negano to, šiems iššūkiams spręsti reikalingos visiškai kitokios kompetencijos ir tarpdisciplininis požiūris, todėl aukštojo mokslo pokyčiai būtini. Būdami aljanso dalimi studentams galime pasiūlyti daug platesnį mokymosi galimybių spektrą“, – kalbėjo KTU Studijų departamento direktorė doc. dr. Kristina Ukvalbergienė.

Doc. dr. Kristina Ukvalbergienė

Galimybę prisijungti prie ECIU universiteto siūlomų iššūkių ir mikromodulių studentai gali jau antrąjį semestrą. Vis daugiau studentų įsitraukia į tarpdisciplinines, tarptautines komandas, pvz., pavasario semestre KTU studentai galėjo pasirinkti vieną iš beveik 50 iššūkių bet kuriame iš dvylikos ECIU aljanso universitetų ir klausyti vieną ar kelis ECIU aljanso universitetų mikromodulius, kurie padėtų spręsti realaus gyvenimo iššūkius, galėjo naudoti kitų universitetų infrastruktūrą.

Dalis iššūkių, kurie pasiūlomi studentams, vėliau susiburiantiems į komandas, yra mokomųjų modulių dalis, kitas užduotis spręsti jaunimas jungiasi savanoriškai, o pateikę rezultatą gauna papildomą sertifikatą. Aukšto akademinio lygio, lankstūs, atviri ir įtraukiantys mikromoduliai pripažįstami kaip integrali studijų proceso dalis.

Inovacijos ir pritaikomumas

ECIU aljanso universitetus vienija ne tik inovatyvumas, vardijo K.Ukvalbergienė, bet ir orientacija į mokslo pritaikomumą versle, praktikoje. Vienas tikslų – glaudesnis viešųjų institucijų, pramonės ir universitetų bendradarbiavimas, leidžiantis rasti greitesnių ir efektyvesnių visuomenės iššūkių sprendimų.

Inovacijos turi didelę reikšmę regionams, kuriuose veikia šie universitetai. Praėjusį ir šį semestrą Kauno ir kitų ECIU aljanso universitetų studentai prisidėjo spręsdami Kauno miesto problemas – iššūkius, pateiktus savivaldybės. Realaus gyvenimo iššūkius taip pat pateikė „Ignitis grupė“, „Mobilumo inovacijų centras“ ir beveik 40 užsienio viešųjų ir verslo institucijų.

„Ignitis grupės“ atstovas Karolis Mirinavičius teigė, kad gavę kvietimą jie iš karto nusprendė prisidėti. „Suteikdami galimybę prisidėti prie realių iššūkių sprendimo, su kuriais patys susiduriame, ne tik praplečiame studentų akiratį ir paskatiname žinias pritaikyti realybėje, bet ir patys turime galimybę į iššūkius pažvelgti naujomis, studentų akimis“, – teigė K.Mirinavičius. Anot jo, iššūkiais grįstas mokymosi metodas teorines žinias paverčia praktika, įprasmina įgūdžius ir suteikia ugdomiems specialistams galimybių įvertinti, kokią karjerą jie norėtų pasirinkti, kokioje srityje ar industrijoje dirbti.

Būdami aljanso dalimi studentams galime pasiūlyti daug platesnį mokymosi galimybių spektrą.

Bendrovės veikloje iššūkių netrūksta, tad jais ir toliau dalysis su studentais. „Energetikai transformuojantis ir mums įgyvendinant vis naujus išmaniosios bei žaliosios energetikos sprendimus, iššūkių turime nuolatos ir svarbiausia – visi jie įdomūs, turintys realų poveikį vidiniams ar išoriniams įmonės procesams, energijos vartotojams, bendruomenėms visoje Lietuvoje ir ne tik“, – sakė K.Mirinavičius.

Kitu kampu

Didžiausio susidomėjimo sulaukęs Kauno miesto savivaldybės iššūkis buvo susijęs su efektyviu išteklių valdymu. Studentai sprendė komunalinių atliekų surinkimo ir išvežimo, oro taršos identifikavimo sistemos gerinimo, duobėtų gatvių problemas bei pateikė laisvų automobilių stovėjimo vietų aptikimo ir daug kitų idėjų.

Kauno miesto savivaldybės vicemeras Andrius Palionis dėstė, kad ECIU nauda miestui ir studentams yra neabejotina. „Tai galimybė dirbti su dvylika inovatyviausių universitetų, ugdytis kvalifikacijas, kurios reikalingos darbo rinkai. Taip pat semtis gerųjų patirčių iš užsienio institucijų ir verslų, ieškoti bei taikyti visiškai naujus sprendimus, stiprinti bendradarbiavimą su tarptautiniais partneriais. Vystydami miesto pasiūlytas idėjas ir projektus jie iš tikrųjų gali atrasti nišą savo verslui ar karjeros kryptį“, – sakė A.Palionis.

Ši partnerystė, pridūrė jis, pasiūlys iniciatyvų ir sprendimų, kurie padės mūsų miestui ir ne tik. „Smagu sulaukti žvilgsnio kitu kampu ir kartais netradiciškų idėjų. Tai suteikia galimybę įvairius dalykus pamatyti visai kitomis akimis. Aišku, kartais pasiūlytos idėjos būna sunkiai įgyvendinamos, tačiau jos paskatina diskutuoti, apsvarstyti kitas idėjas. Tai naudinga ir studentams. Jie pamato, kad ne visi klausimai ar problemos gali būti taip paprastai išsprendžiami. Tai ugdo kritinį mąstymą“, – kalbėjo A.Palionis ir pridūrė, kad Kauno studentų idėjos gali virsti realiais sprendimais ne tik čia, bet ir užsienyje, o kartu pristatyti Kauną kaip dinamišką, jaunatvišką, inovatyvų ir veržlų miestą.

Tarp ECIU universiteto partnerių yra ir tokios bendrovės kaip „Airbus“, „Cisco“, „Ericsson AB“, „Hella Lithuania“ ir kt. Bendras ECIU universiteto tyrėjų iniciatyvas jungia Virtualusis mokslo institutas SMART-ER.

Gyventojų įtraukimas

Studentai, priimdami iššūkius, ne tik įgyja naujų kompetencijų, bet ir praplečia savo srities ekspertų ir bendraminčių tinklą, gauna galimybę mokytis Europos kalbų.

„Visos veiklos ir užsiėmimai organizuojami anglų kalba. Papildomai ECIU universitetas siūlo ir kalbos modulių paketą. Ateityje KTU studentai turės galimybę pasirinkti mikromodulius iš dvylikos kalbų ir mokytis, pavyzdžiui, italų, ispanų, švedų ar olandų kalbų“, – pasakojo K.Ukvalbergienė. Lietuvių kalbos kursas KTU partnerių universitetų atstovams prieinamas nuo šio pavasario.

Dar viena svarbi Europos aljanso kryptis – piliečių mokslo stiprinimas. „Kiekvienas iš mūsų tam tikra prasme galėtume dalyvauti mokslinėse veiklose“, – sakė Studijų departamento direktorė. Ateityje prie visuomenės iššūkių sprendimo galės prisidėti ir miesto gyventojai, nestudijuojantys KTU ar ECIU universitetuose, taip skatinant visuomenės kūrybiškumą ir įsitraukimą į mokslą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kur rezultatai pries tai buvusiu "projektu"

aljansu, konglomeratu -jau tiek turejot pastatyti Naujuju Vasiuku??? Viskas tik ataskaitose, o igyvendinta lygiai nulis kablelis nuuuuulis.

:)

Iššūkiai, reforma, optimizacija ir anglų kalba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS