Kūdikio kraitelis skinasi kelią visoje Lietuvoje | kl.lt

KŪDIKIO KRAITELIS SKINASI KELIĄ VISOJE LIETUVOJE

  • 1

Kauno rajono savivaldybė viena pirmųjų šalyje pradėjo kiekvienam naujai gimusiam kūdikiui dovanoti kraitelį. Tokią praktiką taiko ir kelios kitos Kazlų Rūdos, Šiaulių miesto ir rajono, Molėtų, Skuodo, Ukmergės bei Raseinių rajono savivaldybės. Prieš savaitę Seime svarstyta galimybė šią socialinę iniciatyvą taikyti visoje Lietuvoje.

Palengvintų finansinę naštą

"Pritariu iniciatyvai kūdikio kraitelį teikti kiekvienai vaikelio susilaukusiai šeimai šalyje. Mes pirmieji parodėme pavyzdį, kuriuo pasekė ir kelios kitos savivaldybės. Manau, kad dovaną gauti nusipelnė kiekviena jauna šeima, tai būtų reali pagalba gimus naujagimiui, gimstamumo skatinimas. Tačiau visi mažyliai visose savivaldybėse turėtų gauti vienodą kraitelį", – sakė Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Skirmantė Subačienė.

Pasak S.Subačienės, ši socialinė iniciatyva reikalauja nemažos sumos lėšų, kyla problemų ir dėl viešųjų pirkimų. "Todėl ir pritariame idėjai, kad lėšų skirtų valstybė. Pradėjus vykdyti akciją, gimstamumas išaugo, tačiau pastebėjome ir piktnaudžiavimo atvejų – kai kurie trumpam užsiregistravo pas mus, kad gautų kraitelį. Tokių atvejų galėjo būti apie 10 proc.", – pastebėjimais dalijosi Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Norint gauti kūdikio kraitelį, bent vienas iš tėvelių turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą Kauno rajone, vaikutis – gimęs Lietuvoje ir vienas iš tėvelių privalo atvykti registruoti naujagimį į Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrių.

Praėjusiais metais Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius užregistravo 1 265 naujagimius ir daugeliui iš jų buvo įteiktas kūdikio kraitelis. Kraitelio vertė yra apie 300 eurų, taigi biudžete teko numatyti apie 375 tūkst. eurų. Preliminariai skaičiuojama, kad visuotinei idėjai įgyvendinti reikėtų 3–4 mln. eurų.

Visi mažyliai visose savivaldybėse turėtų gauti vienodą kraitelį.

Akciją tęsia ir šiemet

Tokią akciją Kauno rajono savivaldybė vykdo nuo 2018 m.. "Pirminė idėja buvo ta, kad ši akcija skirta Lietuvos atkūrimo 100-mečio progai. Pamatę, kad akcija pavyko ir pasiteisino, kad šeimos labai patenkintos, gavusios tokią dovanėlę naujagimiams, nutarėme ją tęsti ir šiemet. Iniciatyvos tikslas buvo ir tebėra paremti kiekvieną jauną šeimą, kurioje gimsta naujagimis. Kauno rajonas yra augantis ir besiplečiantis, čia atsikelia gyventi daug jaunų šeimų. Savivaldybė nori dar labiau paskatinti šį procesą ir nuolat galvoja, kaip tai padaryti, todėl ir buvo priimtas sprendimas kraitelį skirti kiekvienai naujagimio sulaukusiai Kauno rajono šeimai", – teigė pašnekovė.

Akivaizdu, kad savivaldybės dėmesys ir pastangos duoda rezultatų. Šiuo metu Kauno rajono savivaldybė pirmauja šalyje pagal gyventojų iki 18 metų skaičių šalyje, šios amžiaus grupės segmentas pakaunėje yra gausiausias, Kauno rajono savivaldybė pelnytai tituluojama kaip viena jauniausių.

Skirmantė Subačienė

Pakaunėje šiemet jau dovanota pusė tūkstančio kraitelių

Tą pačią dieną, kai Seime buvo svarstoma galimybė šią socialinę iniciatyvą taikyti visoje Lietuvoje, Kauno rajono savivaldybėje užregistruotas 500-asis šių metų naujagimis. Juo tapo birželio 4-ąją Poderiškių kaime, Ringaudų seniūnijoje, gimęs Elijus Bieliūnas.

Atsiimti gimimo liudijimo į Raudondvario dvare įsikūrusį Civilinės metrikacijos skyrių atvyko visa šeima – mažylio tėvai Sandra ir Aitvaras bei saldžiai vežimėlyje miegantis 6 dienų Elijus.

Aivaras gimusį sūnų užregistravo internetu, dar būdamas ligoninėje su žmona ir naujagimiu. "Kai paskambino iš Civilinės metrikacijos skyriaus, pamanėme, kad kažkas negerai. O, pasirodo, – mūsų mažylis tapo jubiliejiniu rajono kūdikiu. Labai netikėta, bet labai malonu – vos gimęs tapo "žvaigžde", – pasakojo laiminga mamytė.

Tradicines dovanas – knygą "Atrastas neatrastas Kauno rajonas" ir kūdikio kraitelį tėveliams įteikė Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis. "Tegul auga Elijus sveikas ir drūtas, o užaugęs tampa Kauno rajono ir Lietuvos patriotu", – linkėjo vicemeras.

Jaunieji tėveliai pasakojo, kad Elijus – pirmasis jų kūdikis, tad viskas nauja, nežinoma ir neįprasta. "Mažyliui nėra nė savaitės, tad visko dar mokomės. Šiek tiek paverkia ir naktimis, bet nieko, pratinamės. Žiūrint į draugus, viskas atrodė paprasčiau", – pirmąja patirtimi dalijosi Sandra su Aivaru.

Abu sutuoktiniai kilę iš Suvalkijos: 31 metų Sandra – iš Vilkaviškio, 35-erių Aivaras – iš Pilviškių kaimo tame pačiame rajone. Pora susituokusi pradžioje gyveno Marijampolėje, bet, vyrui gavus darbą Kaune, atsikraustė gyventi į Kauno rajoną. Pirmiausia gyveno Užliedžiuose, prieš maždaug 3,5 metų įsigijo namą Poderiškiuose, kaip juokavo Aivaras, savo gimtadienio proga. Dabar Aivaras dirba "Žemaitijos pieno" Kauno filiale logistikos vadybininku, Sandra iki nėštumo atostogų dirbo pardavimų srityje.

Sandra sakė pradžioje bijojusi kraustytis į nepažįstamą vietovę, bet dabar iš Kauno rajono jos neišvarytų niekas – moteriai čia patinka viskas.

Su naujuoju jaunos šeimos nariu jau spėjo susipažinti ir seneliai, močiutės jį aplankė dar ligoninėje. Anūkas visų labai lauktas – pora susituokusi jau 12 metų, tad mažylis visiems prilygsta stebuklui. "Vaikai ateina, kai patys to nori", – įsitikinusi Sandra.

Vardą kūdikiui ji išrinko dar besilaukdama, vyras pritarė. Moteris norėjo išskirtinio, retesnio vardo, bet tokio, kad nekeltų jokių neigiamų asociacijų. Elijų pamatė internete ir jis atitiko visus kriterijus, tad mažyliui gimus svarstymų nebebuvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ozys&Ozesnis

Nu , gerai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS