Kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja | kl.lt

KULTŪROS LAUKAS PAKAUNĖJE PANDEMIJOS METU NEDIRVONUOJA

Balandžio 15 d. minėsime jau 15-ąją Kultūros dieną. Pandemija, kaip ir praėjusiais metais, neleidžia pakaunės kultūros darbuotojams susirinkti, pasidžiaugti laimėjimais ir šurmulingai atšvęsti šią datą. Tačiau kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja.

Kels Taikos vėliavą

"Kultūros dieną minėsime labai iškilmingai. Jau išmokome kitaip išreikšti meną, grožį ir džiaugsmą. Kultūros darbuotojų sambūris vyks virtualiojoje erdvėje, o visose 25 Kauno rajono seniūnijose bus iškelta Taikos vėliava, simbolizuojanti taikos per kultūrą idėją – pasiryžimą saugoti ir puoselėti dvasines bei materialines kultūros vertybes", – sakė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ona Adamonienė.

Kultūros dieną minėsime labai iškilmingai. Jau išmokome kitaip išreikšti meną, grožį ir džiaugsmą.

Ikipandeminėse Kauno rajono kultūros darbuotojų šventėse paprastai būdavo apdovanojami kultūros ambasadoriai: labiausiai pakaunę garsinantys žmonės ir kolektyvai. "Šis sunkus metas yra savotiškas, būtų sudėtinga šiemet ką nors išskirti. Visi stengiasi, daro, ką gali geriausio, o virtualusis bendravimas su kultūros mėgėjais yra neįprastas ir neprastas", – tvirtino pašnekovė.

Pagerbs vėliau

Bene garsiausiai pakaunės kultūros chore šiemet skambėjo pučiamųjų orkestras "Algupys", pelnęs "Aukso paukštę". Daugiau nei pusšimtį metų Babtuose gyvuojantis orkestras "Algupys", kuriam 30 metų vadovauja Jonas Girnius, – dažnos rajono šventės dalyvis, iškilmingos ir žaismingos nuotaikos kūrėjas.

Vertinimas: bene garsiausiai pakaunės kultūros chore šiemet skambėjo pučiamųjų orkestras „Algupys“, pelnęs „Aukso paukštę“.

"Kai tik pandemija nuslūgs ir, paisant saugumo reikalavimų, bus galima organizuoti realius renginius, tikrai pagerbsime ir "Algupį", ir jo vadovą. Be abejo, yra ir daugiau nusipelniusių žmonių ir kolektyvų, jiems taip pat bus parodytas išskirtinis dėmesys", – patikino O.Adamonienė.

Planuoja atsargiai

Kultūros, švietimo ir sporto skyrius planuoja ir kitus renginius, vyksta glaudus bendradarbiavimas su "KEKS 2022", ruošiamasi kitiems metams, kai Kaunas ir Kauno rajonas taps Europos kultūros sostine, aktyviai dalyvaujama Šiuolaikinių seniūnijų projekte.

Kitaip: Vasario 16-oji šiemet Raudondvario dvare nebuvo masinė.

Planuojama, kad Zapyškyje prie Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios šiemet vyks tradicinė, jau tarptautinė aitvarų šventė "Tarp žemės ir dangaus", bet Joninės – naujas masinis kultūros renginys pakaunės švenčių kalendoriuje.

Tikimasi, kad Kauno rajono gyventojus ir svečius liepos pradžioje pradžiugins Kulautuvoje rengiamas dainuojamosios poezijos festivalis "Akacijų alėja", sutraukiantis minią bardų gerbėjų ir tampantis komercinių muzikinių renginių atsvara.

Rudeniop Samylų kultūrininkai vėl kvies nusikelti į praeitį, kai dabartiniame Kauno marių dugne dar buvo sodybos ir virė gyvenimas. Kasmet rengiama šventė "Pėdos marių dugne" pernai pakeitė pavadinimą į "Lipantys iš vandens". Kokia programa ir atrakcijos laukia šiemet, rengėjai dar laiko paslaptyje.

Pernai pandemija sulaužė tradiciją, neleisdama surengti didelio susidomėjimo sulaukiančios, kas antri metai Kulautuvoje vykstančios Kauno rajono dainų ir šokių šventės, kai vizualią ataskaitą scenoje pateikia geriausi Kauno rajono folkloro, tautinių šokių kolektyvai, chorai. Tarp renginių šįkart bus ne dvejų, o ketverių metų pertrauka.

Kaita: kasmet Samylų seniūnijoje rengiama šventė „Pėdos marių dugne“ pernai pakeitė pavadinimą į „Lipantys iš vandens“.

"Dirbame, rengiamės, o kaip bus – niekas negali pasakyti. Neaišku, ar bus ribojamas žiūrovų skaičius, kokie saugumo reikalavimai bus keliami. Turime patirties iš praėjusių metų, kai teko perkelti ar iš viso atsisakyti kai kurių renginių, pavyzdžiui, Aitvarų šventė įvyko visai kitu laiku, nei buvo įpratę aitvarų kėlėjai ir žiūrovai. Šiemet planuojame atsargiai ir elgsimės pagal situaciją", – sakė O.Adamonienė.


Komentaras

Jonas Petkevičius, Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Kauno rajono kultūros politikos viena svarbiausių ypatybių yra tai, kad visoje rajono teritorijoje kultūros įstaigos yra pasiskirsčiusios tolygiai. Visose seniūnijose, visose didesnėse gyvenvietėse gyventojai gauna profesionalias kultūros paslaugas. Šešiose kultūros centruose iš viso turime septyniolika laisvalaikio salių, kuriose dirba 173 kultūros darbuotojai, organizuojantys kultūrinius renginius. Dar septyni kultūros darbuotojai teikia kultūrines paslaugas VšĮ Raudondvario dvare ir daugiafunkciuose centruose. Iš viso kultūros srityje Kauno rajone dirba 180 asmenų. Kauno rajono kultūros centruose yra 75 mėgėjų meno kolektyvai ir dar po du veikia daugiafunkciuose centruose bei VDU Žemės ūkio akademijoje. Kauno rajono savivaldybės lėšomis išlaikomi 79 kolektyvai.

Meno kolektyvai ne tik dirba, bet ir pasiekia aukštų rezultatų ir yra vertinami Lietuvos mastu: aštuoni jų yra gavę "Aukso paukštes".

Kultūrinė veikla Kauno rajone nesustojo ir pandemijos metu. Šiais metais kultūros centrai daugumą renginių – edukacijas, viktorinas, koncertus, pasirodymus valstybinių ir kalendorinių švenčių proga, spektaklius – organizavo virtualiai. Rengiamos parodos "Už stiklo" – kultūros centro fojė patalpose, kurias galima buvo apžiūrėti esant lauke, gyventojai buvo kviečiami pasigaminti vienodą šventinę atributiką ir taip pasipuošti savo namus, jų aplinką, buvo sukurti kultūros, pažintiniai maršrutai ir gyventojai kviečiami jais pasivaikščioti. Muziejai jau kovo mėnesį saugiai atvėrė savo duris.

GALERIJA

  • Kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja
  • Kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja
  • Kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja
  • Kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja
  • Kultūros laukas pakaunėje pandemijos metu nedirvonuoja
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

cepaliukui,

nu jo, dabar ir norėdamas į karvės šudą neįlipsi.O,anksčiau, bųdavo įlipi į karvašudi ir džiaugiesi.A, nee?

gal

galim atidet tas visas sventes ir surmulius

capalas

Kur jau ten dirvonuos chaltūra pro užpiltus betono luitus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS