Lietuvos kultūros paveldas tapo įdomus Europai | kl.lt

LIETUVOS KULTŪROS PAVELDAS TAPO ĮDOMUS EUROPAI

  • 0

„Esame neatsiejama Europos dalis, todėl šiandien siekiame labiau atsigręžti į tai, ką turime europietiško, o pirmiausia – į kultūros paveldą“, – kalbėjo Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas Mindaugas Pečiulis rugsėjo 27 d. Zapyškyje vykusiame baigiamajame Lietuvos muziejų kelio renginyje „Europos ženklai Lietuvoje. Gotika“.

Forume dalyvavo muziejų vadovai, paveldo specialistai. Architektas Gintaras Prikockis susirinkusiems pristatė Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios istorinę medžiagą ir tai, su kokiomis problemomis jam teko susidurti rengiant šventovės restauravimo projektą.

Architekto pasakojimą papildė Arvydo Baryso filmų kūrimo kompanijos sukurtas filmas „Senoji Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia“. Renginio emocinį foną sustiprino Juditos Leitaitės (mecosopranas) ir Paulinos Daukšytės (smuikas) koncertas.

Kultūros viceministras Rimantas Mikaitis pastebėjo, kad Kauno rajone paveldui skiriamas išskirtinis dėmesys. „Pirmasis mano žygis po pandemijos draudimų panaikinimo buvo į Kauno rajoną – Obelynę ir Zapyškį“, – prisiminė keliauti pėsčiomis mėgstantis politikas.

„Simboliška, kad šis renginys vyksta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Tai garbė ir pripažinimo ženklas, kad turime išskirtinį paveldo objektą. Daugybę karų, potvynių ir gaisrų atlaikiusi Šv. Jono Krikštytojo bažnytėlė ilgą laiką stovėjo apleista ir vieniša. Džiaugiuosi, kad kartu su Vilkaviškio vyskupija, pasitariant su Kultūros paveldo departamento specialistais, mums pavyko ją atgaivinti“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kultūros reikmėms pritaikytoje bažnyčioje ir greta jos įrengtoje renginių aikštėje vyksta koncertai, parodos, knygų pristatymai, didžiulio dėmesio sulaukia tarptautinis aitvarų festivalis. Zapyškis buvo vienu stipriausių projekto „Europos kultūros sostinė 2022“ traukos taškų. Savo pasirodymus Zapyškyje yra surengęs italų režisieriaus Roberto Magro suburtas cirko artistų kolektyvas, meniškais skraidančių aparatų šou pasaulyje garsėjanti trupė „Les Luminéoles“ iš Prancūzijos, Tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio, „Kaunas Jazz“ žvaigždės.

Didelio tikinčiųjų dėmesio sulaukia ir kartu su Vilkaviškio vyskupija atgaivinti tituliniai Šv. Jono Krikštytojo atlaidai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS