Ligoninės tampa ne vien gydymo, bet ir mokslo oazėmis | kl.lt

LIGONINĖS TAMPA NE VIEN GYDYMO, BET IR MOKSLO OAZĖMIS

  • 13

Įprasta, kad medicininė akademinė veikla daugiausia plėtojama trečiojo lygio ligoninėse. Tačiau praktika parodė, kad mokslinis tiriamasis, pedagoginis darbas, mokymai kitų įstaigų kolegoms gali būti puikiai plėtojami ir ligoninėse, kur dominuoja antrojo lygio paslaugos. Vienas tokių pavyzdžių – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninė, kur jau ne vienus metus veikia kelios klinikos, o pastaruoju metu jų steigiama dar daugiau.

Apima platų medicinos spektrą

Kaip sakė LSMU Kauno ligoninės generalinis direktorius prof. habil. dr. Albinas Naudžiūnas, šioje gydymo įstaigoje nuolat šurmuliuoja būriai studentų. „Būsimų medikų galima sutikti bene visuose skyriuose: jie turi galimybę stebėti operacijas, terapinį konkrečių ligonių gydymą, reabilitaciją, slaugą, jiems įrengtos šiuolaikiškos auditorijos“, – kalbėjo vadovas.

 LSMU Kauno ligoninės nuotr. 

Daugiau kaip dešimtmetį įstaigoje dirba LSMU įsteigtos mokslinės pedagoginės klinikos: Vidaus ligų, Geriatrijos, Bendrosios chirurgijos, Infekcinių ligų. „Pastaraisiais metais dalininkų – Sveikatos apsaugos ministerijos ir LSMU – pritarimu vykdoma valdymo struktūros reorganizacija, kurios tikslas – dar labiau integruoti mokslą ir praktinį gydymą. Tam LSMU Kauno ligoninėje pastaraisiais metais įsteigta ir steigiama daugiau klinikų“, – teigė A. Naudžiūnas.

Klinikų plėtra

Tai padeda ne tik ugdyti būsimuosius medikus, bet ir tobulėti medicinos personalui, neatsilikti nuo šiuolaikinių tyrimų tendencijų, taip pat perduoti savo žinias kitų gydymo įstaigų kolegoms.

Be minėtų, veikia Odos ir venerinių ligų, Slaugos, Kardiologijos, Patologijos, Radiologijos, Laboratorinės medicinos, Vaikų ligų klinikos. Per ateinančius kelerius metus bus įsteigtos Akušerijos ir ginekologijos, Psichiatrijos, Neurologijos, Ortopedijos traumatologijos, Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos, Reabilitacijos klinikos.

„Ši mokslo ir praktinio gydymo integracija leidžia efektyviau atlikti medicinos mokslo tyrimus, įgyvendinti įvairius projektus, taip pat stiprinti rezidentų bazę. Taip mūsų gydymo įstaiga užtikrina naujausių technologijų ir metodikų diegimą gydymo procese“, – įsitikinęs A. Naudžiūnas.

Darna: mokslo ir praktinio gydymo integracija leidžia efektyviau atlikti medicinos mokslo tyrimus, įgyvendinti įvarius projektus, taip pat stiprinti rezidentų bazę. LSMU Kauno ligoninės nuotr. 

Patirtimi dalijasi ir su studentais, ir su kolegomis

Daug ligoninės darbuotojų vykdo ne tik praktinę medicininę, bet ir pedagoginę veiklą, turi mokslinius laipsnius. „Tai padeda ne tik ugdyti būsimuosius medikus, bet ir tobulėti medicinos personalui, neatsilikti nuo šiuolaikinių tyrimų tendencijų, taip pat perduoti savo žinias kitų gydymo įstaigų kolegoms.“, – tvirtino A. Naudžiūnas, kuris, be vadovavimo gydymo įstaigai ir gydomosios praktikos, dėsto studentams ir yra LSMU senato narys.

  Gana daug turinčių mokslo laipsnius darbuojasi chirurgijos srityje. Jie dalijasi patirtimi su Medicinos fakulteto antro ir trečio kurso studentais, moko pirmosios pagalbos Medicinos, Odontologijos ir Visuomenės sveikatos fakultetų pirmo kurso studentus. Slaugos fakulteto studentai klinikoje studijuoja bendrąją chirurgiją ir chirurginę slaugą.

„Džiaugiamės besiplečiančia Geriatrijos klinika, kuri neseniai tapo dar ir didelio Geriatrijos centro dalimi, – kalbėjo A. Naudžiūnas. – Ten modernizuotose erdvėse įrengtos auditorijos, sudarytos galimybės iš arti susipažinti su ambulatoriniu ir stacionariniu senjorų gydymu, ši klinika atlieka daug tyrimų orios senatvės palaikymo srityje, rengia kursus šalies medikams. Sėkmingai plečiama ir kitų klinikų veikla, atidaromos naujos auditorijos, stiprinama rezidentų bazė“, – pasakojo prof. A. Naudžiūnas.

GALERIJA

  • Ligoninės tampa ne vien gydymo, bet ir mokslo oazėmis
  • Ligoninės tampa ne vien gydymo, bet ir mokslo oazėmis
  • Ligoninės tampa ne vien gydymo, bet ir mokslo oazėmis
LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Fotkėje- absoliutus nulis

Kolaboruoja su MaFijošaika pastatų Centre prichvatizacijoje ir naikina ligonines tikrąja prasme.

Nereikia

mums oazių, mums reikia gydymo, kurio negauname. Nerašysiu ne tik apie bardaką medicinoje, bet kartais ir nusikaltimus, toleruojamus gydytojus girtuoklius ir pan. Visi viską žino, išskyrus valdžią. Bet niekas nieko nekeis, nes ir taip gerai. O aš niekada nesutiksiu būti jų bandomuoju triušiu. Gyvūnus gina atitinkamos organizacijos, o kas gina žmonių giminės pacientus?

...... TUR BŪT TODĖL MOKSLUI REIKALINGI NUMANOMI DONORAI....

Štai kodėl Kauno medicinos universitete - MICKEVIČIAUS gatvėje- nebeliko bandomųjų triušiukų ,šuniukų . kačiukų ir ko gera pelių bei varlių.... Štai kodėl gulantis į ligoninę dedi sutikimo parašus ,o jų būna labai daug ....ypač centrinėse ligoninėse.. nors dabar visos sujungtos į krūvą....PASIRAŠAI ,NES NETURI IŠ KO RINKTIS----- KULTŪTINGAS IŠPRIEVARTAVIMAS. TAI MEDICINOS SISTEMOS PERTVARKOS DALIS PAGAL ŠEIMININKŲ PALIEPIMUS .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS