LSMU ketinama pavesti rūpintis paimamais laukiniais gyvūnais | kl.lt

LSMU KETINAMA PAVESTI RŪPINTIS PAIMAMAIS LAUKINIAIS GYVŪNAIS

Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU) siūloma pavesti nuo spalio rūpintis paimtų iš laukinės aplinkos, sulaikytų, konfiskuotų laukinių gyvūnų sveikatos priežiūra, globa ir gydymu.

„Rūpinsis konfiskuotais, sužeistais ar kitu būdu galbūt per muitinę, arba iš nelegaliai laukinius gyvūnus laikančių gyventojų konfiskuotais gyvūnais“, – pristatydamas pataisas praėjusią savaitę Seime teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, LSMU įtraukiamas į valstybės institucijų, užsiimančių gyvūnų gerovės ir apsaugos užtikrinimą, sąrašą.

Tai numatančioms pataisoms pritarta po pateikimo už balsavus 112 parlamentarų ir dviem su­si­lai­kius. 

Projekte taip pat sakoma, kad universitetas „vykdo paimtų iš aplinkos, sulaikytų, konfiskuotų laukinių gyvūnų sveikatos priežiūrą, globą ir gydymą, laukinių gyvūnų paleidimą į jiems būdingas buveines ar jų perdavimą asmenims, turintiems teisę ir sąlygas laikyti perduodamus laukinius gyvūnus nelaisvėje“.

Šiam tikslui LSMU būtų skirtas finansavimas iš Specialiosios aplinkos apsaugos rėmimo programos.

Spalį Kauno rajone, Naujųjų Muniškių kaime, turėtų būti atidarytas Laukinių gyvūnų globos centras, jis veiks kaip LSMU padalinys.

„Kasmet susiduriame su praktine problema, kad muitinėje arba cirkuose, arba pas gyventojus nelegaliai laikomi gyvūnai, galbūt kai kurie randami sužeisti ir nėra valstybinės institucijos ir gyvūnų globos centrų, kurie galėtų pasirūpinti tokiais gyvūnais“, – sakė aplinkos ministras.

Jo teigimu, tokių gyvūnų per metus susidaro maždaug 100 – nuo pitonų iki jūrinių erelių.

Ar nepa­žei­džia­ma uni­ver­si­te­to au­to­no­mi­ja? Gal, pa­vyz­džiui, leis­ti ši­tą veik­lą vyk­dy­ti, bet neįpareigoti?

Laisvės frakcijos Seime atstovas Artūras Žukauskas priekaištavo, kad LSMU pa­vedama funkcija nėra susijusi su aka­de­mi­ne veik­la.

„Ar nepa­žei­džia­ma uni­ver­si­te­to au­to­no­mi­ja? Gal, pa­vyz­džiui, leis­ti ši­tą veik­lą vyk­dy­ti, bet neįpareigoti“ – svarstė jis.

S. Gentvilas priminė, kad neseniai atidarytas jūrinių gyvūnų globos ir gerovės centras Smiltynėje, Kopgalyje.

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, 2021 metais iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos laukinių gyvūnų priežiūrai ir gydymui panaudota daugiau kaip 60 tūkst. eurų, o pernai lėšų poreikis išaugo iki 357 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad pradėjus veikti Laukinių gyvūnų globos centrui pilnu pajėgumu tam kitąmet prireiktų iki 806 tūkst. eurų per metus. Per metus jame galėtų būti pasirūpinama apie 1,2 tūkst. gyvūnų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Siaubas

Gelbėkim Gyvūnus ! Kas gali paneigti: Studentai treniruosis ant vargšų beglobių ???? Gal todėl prisikabino prie "Penktos kojos" ????? Krabų vertos schemutės ????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS