Matematika kauniečiams sekėsi geriau nei šalies bendraamžiams, iš visų egzaminų – 229 šimtukai | kl.lt

MATEMATIKA KAUNIEČIAMS SEKĖSI GERIAU NEI ŠALIES BENDRAAMŽIAMS, IŠ VISŲ EGZAMINŲ – 229 ŠIMTUKAI

Šiandien paaiškėjo ne tik matematikos, bet ir likusių kitų valstybinių egzaminų rezultatai. Rezultatas Kaune portalo kauno.diena.lt prašymu apžvelgė Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Daugiausiai šimtukų  KTU gimnazijoje

Po šimtą balų, laikydami šiųmečius valstybinius brandos egzaminus surinko 229 Kauno miesto abiturientai.

Daugiausiai šimtukininkų sukrito į Kauno technologijos universiteto gimnazijos sąskaitą – 70. Šios įstaigos abiturientų darbai šimtukus gavo per devynis brandos egzaminus.

41 šimtukas skirtas už Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos abiturientų darbus. 21 šimtukas – Kauno jėzuitų gimnazijos ir 20 šimtukų – Kauno „Saulės“ gimnazijos abiturientams.

Matematiką Kaune išlaikė trys iš keturių

Skandalą sukėlęs matematikos egzaminas ir jo rezultatai Kaune – geresni nei šalies vidurkis.

„Lietuvoje neišlaikiusiųjų dalis sudaro 35,4 proc. Tarp Kauno miesto abiturientų valstybinio matematikos brandos egzamino išlaikyti nepavyko 25 proc. abiturientų. Tiesa, 7,16 proc. abiturientų, neišlaikiusių matematikos valstybinio brandos egzamino, yra profesinio mokymo centrų, suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro ugdytiniai“, – komentavo O. Gucevičienė.

Pernai matematikos egzamino neišlaikė dvigubai mažiau nei šiemet – 12,05 proc. jį pasirinkusių abiturientų, iš jų beveik pusė (47 proc.) abiturientų buvo profesinio mokymo centrų ir suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro ugdytiniai.

„Palyginus su 2021 metų matematikos brandos egzamino rezultatais, darytina išvada, kad kauniečių matematikos valstybinio brandos egzamino neišlaikymo rezultatai dvigubai prastesni nei 2021-aisiais, tačiau stabiliai geresni už bendrą visos šalies abiturientų pasiekimų vidurkį nacionaliniu mastu: Kauno miesto abiturientų surinktų taškų vidurkis yra 30,55, o Lietuvos – 24,29“, – teigė savivaldybės atstovė.

Jos pateiktais duomenimis, šiemet matematikos valstybinį brandos egzaminą buvo pasirinkę ir laikė 1616 jaunuolių (iš jų 405 (25,06 proc.) – neišlaikė); 682 abiturientai (42,2 proc.) surinko 16–35 taškus; 435 (26,92 proc.) – 36–85 taškus; 79 (4,89 proc.) – 86–99 taškus ir 15 (0,93 proc.) – 100 taškų.

Palyginimui pernai matematiką rinkosi daugiau jaunuolių – 1900, neišlaikė 229 (12,05 proc.); 86–99 balais išlaikė 157 kandidatai (8,26 proc.); 100 balų – 34 kandidatai (1,79 proc.)

2020 metais matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 1786 kandidatai; neišlaikė 447 (25,03 proc.); 86-99 balais išlaikė 126 kandidatai (7,05 proc.); 100 balų – 21 kandidatas (1,18 proc.)).

„Šių metų kauniečių matematikos brandos egzamino rezultatai, kaip jau ir pastebėta nacionaliniu lygiu, yra visiškai artimi 2020 metų rezultatams, nors kai kuriais aspektais šių metų rezultatai šiek tiek geresni: 86-99 balais išlaikė 157 kandidatai (8,26 proc.); 100 balų – 34 kandidatai (1,79 proc.)“, – komentavo O. Gucevičienė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Reikia nepamiršti mokytis

Kauno savivaldybės švietimo specialistų manymu, vertinant pastarųjų penkerių metų matematikos brandos egzamino rezultatus, Kauno miesto abiturientų žinios ir gebėjimai tikrai nestebina, jie tiesiog atitinka bendras matematikos dalyko mokėjimo tendencijas šalyje. 

„Geriausių miesto matematikų konsultacijos, dalijimasis gerąja patirtimi sudarė galimybes įgyvendinti reikalingus mokymosi projektus, padėjusius mokiniams į mokymosi procesą pažvelgti nauju, netradiciniu būdu, tačiau neabejotinai vis dar trūksta matematikos mokymosi motyvacijos, sistemingumo ir pamokų lankomumo užtikrinimo. Matematika, kaip ir bet kuris kitas tiksliųjų mokslų dalykas, reikalauja iš kiekvieno mokinio nuoseklaus, sistemingo darbo, ne tik savarankiškumo, bet aktyvaus dalyvavimo pamokose. Tik tuomet galima tikėtis ir gerėjančių rezultatų. Mokiniai neturi užmiršti savo pagrindinės pareigos – mokytis, nepaisant jokių išorės veiksnių. Jiems visada pasirengę padėti mokytojai, kitos pagalbą teikiančios institucijos“, – teigė O. Gucevičienė.

Mokiniai neturi užmiršti savo pagrindinės pareigos – mokytis, nepaisant jokių išorės veiksnių.

Šimtukai iš matematikos pagal mokyklas atitinka bendrą šimtukų tendenciją. Daugiausiai surinko Kauno technologijos universiteto gimnazijos abiturientai (8), Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos abiturientai (5) ir Kauno „Saulės“ gimnazijos abiturientai (2).

Aukščiau šalies vidurkio

O. Gucevičienė atkreipė dėmesį: Kauno miesto abiturientų matematikos brandos egzamino rezultatai rodo, kad ir Kaunas toliau gerokai lenkia bendrą šalies vidurkį.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė, kalbėdama spaudos konferencijoje, Kauno miesto rezultatus išskyrė kaip vienus geriausių tarp visų šalies savivaldybių. Puikūs rezultatai yra Kauno technologijos universiteto gimnazijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos, Kauno „Saulės“ gimnazijos, Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus ir kitų gimnazijų abiturientų“, – vardijo savivaldybės atstovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad svarbiausi mokyklų vertinimo kriterijai yra ne šimtukų ir ne apskritai išlaikiusiųjų skaičius, o ir bendras išlaikymo vidurkis, ir surinkusiųjų 89-99 taškus kiekis bei kiti rodikliai.

O. Gucevičienė pasidalijo artimiausiais ugdymo ir švietimo srities planais. „Kauno švietimo inovacijų centras netrukus pristatys specialią programą vyresniųjų klasių mokiniams, skirtą matematikos žinioms gilinti. Ši iniciatyva parengta jau kiek anksčiau ir nesusijusi su šiųmečiais matematikos brandos egzaminų rezultatais, tačiau pastebime, kad jos startą duosime pačiu laiku, siekdami stiprinti abiturientų pasiekimus bei toliau išlaikyti Kauno miesto vardą tarp švietimo srities lyderių Lietuvoje“, – teigė Švietimo skyriaus vadovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

ПТН

Ignai, tu ne vidurinis, tu - kraštinis. Kiauras kraštinis...

Ignas

Atsiprašau, bet jūs naudojat praeitų metų fotke, man dabar giminės skambinėja klausinėdami ar matematika perlaikiau, nes aš vidurinis.

Aud

Mano laikais 10 balų kainavo 100 litų. Bet gal šių mokyklų moksleiviai išties yra talentingi matematikai. Kiekvienam savo sritis. Sveikinimai abiturientams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS