Medikai apie rekordiškai mažą naujagimę: ji – tokia vienintelė pasaulyje | kl.lt

MEDIKAI APIE REKORDIŠKAI MAŽĄ NAUJAGIMĘ: JI – TOKIA VIENINTELĖ PASAULYJE

Po 22 nėštumo savaičių gimusi vos 350 gramų svėrusi naujagimė dabar – penkių mėnesių 3,5 kilogramo sveriantis kūdikis. Ši Kauno klinikose gimusi į mažylė – vienintelis pasaulyje po tiek nėštumo savaičių gimęs išgyvenęs tokio mažo svorio naujagimis.

Mergytė, turėjusi gimti spalį, pasaulį išvydo gegužės mėnesį. „Ji – mūsų didvyrė. Tai pretenduoja tapti šių metų Lietuvos medicinos įvykiu“, – apie suaugusiojo delno dydžio gimusią naujagimę sakė Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius. – Tai – stebuklas. Ir geriausiose pasaulio klinikose 22 gestacijos savaičių gimusių kūdikių išgyvena tik apie 10 proc. O 21 savaitės praktiškai neišgyvena visai. Čia mes turime ribą, kai įmanoma ir jau nebeįmanoma išgyventi. 22 savaitės – tai yra riba, kai šiuolaikinė medicina jau gali bandyti tą vaikelį išauginti. Džiaugiamės, kad mes, Lietuvos medicina, Kauno klinikų medicina, esame ties šia šiuolaikinės medicinos riba.“

„Mūsų žiniomis, 22 savaičių išgyvenęs tokio svorio naujagimis yra kol kas vienintelis pasaulyje. Visi kiti išgyvenę mažesnio svorio naujagimiai buvo daugiau nėštumo savaičių“, – sakė Neonatologijos klinikos vadovė profesorė Rasa Tamelienė.

Pasak medikų, prie stebuklo, kad toks naujagimis išgyveno, buvo eita labai ilgai. Atkūrus nepriklausomybę išgyvendavo vos 10 proc. naujagimių, kurie gimę svėrė mažiau nei 1 kg. Dabar jų išgyvena apie 80–90 proc. Iki šiol Lietuvoje mažiausias naujagimis buvo po 28 nėštumo savaičių Vilniuje gimęs mažylis, svėręs 450 gramų.

Ji – mūsų didvyrė. Tai pretenduoja tapti šių metų Lietuvos medicinos įvykiu.

Medikų teigimu, tik gimusi naujagimė buvo ypač sunkios būklės ir pareikalavo didžiulių visos medikų komandos pastangų. „Ji pareikalavo viso maksimalaus įmanomo gydymo, ką mes šiandien galime Lietuvoje ir pasaulyje suteikti. Buvo didžiulis iššūkis užtikrinti tą gydymą ir visus jos poreikius su įprastom medicinos priemonėm, nes mergaitė buvo labai maža ir labai trapi. Buvo sudėtinga atlikti visas invazijas, kateterio įvedimo procedūras, reikėjo ypatingai kruopščiai ir švelniai slaugyti“, – sakė Kauno klinikų Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė Ilona Aldakauskienė.

Šiuo metu penkių mėnesių sulaukusios mergaitės išsivystymas atitinka vieno mėnesio amžiaus išnešiotą kūdikį. Keturis pirmuosius mėnesius mažylė praleido Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje (anksčiau vadintame reanimacija), dabar ji gydoma Naujagimių ligų skyriuje.

Du mėnesius mažylei buvo taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija ir jos kvėpavimas priklausė tik nuo medicininės aparatūros. Mažylė nuo pat pirmųjų dienų gavo mamos pieno, tačiau ilgą laiką ji buvo maitinama ir į veną. Taip pat buvo būtina užtikrinti tinkamą odos drėgmę ir temperatūrą bei teikti kitą pagalbą, būtiną neišnešiotam kūdikiui.

Be to, naujagimę, kai jai buvo vos 27 dienos ir ji nesvėrė nė pusės kilogramo, teko operuoti, nes jos plaučiuose ėmė formuotis cista. „Buvo labai sunku pasiryžti operacijai. Medikų ir šeimos priimtas sprendimas buvo rizikingas, bet jos būklė buvo tokia sunki, kad delsimas bent vieną dieną galėjo būti lemiamas“, – sakė I.Aldakauskienė.

Konferencija: Kauno klinikose gimė mažiausias šalyje naujagimis

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pasak medikų, mergaitės būklė šiuo metu yra stabili, tėvelių ir medicinos personalo džiaugsmui, ji pati valgo ir jos svoris auga. Mažylei neužtenka tiek deguonies, kiek jo yra kvėpuojamame ore, todėl gauna jo ir papildomai.

Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės profesorės Rūtos Jolantos Nadišauskienės teigimu, po šio džiuginančio atvejo vis dėlto negalima tikėtis, kad visi tiek gestacijos savaičių gimę kūdikiai išgyvens: „Didelės komandos ir veikiančios sistemos dėka, mes šiandien labai džiaugiamės, kad mergaitė su savo tėveliais išvažiuos į namus, bet pasakyti, kad nuo šiol visi naujagimiai, gimę 22 savaičių išgyvens, bus sveiki ir laimingi, tikrai negalime, taip niekur pasaulyje nėra.“

Pasak R.J.Nadiškauskienės, šio atvejo sėkmę nulėmė ir veikianti sistema, kad smarkiai anksčiau laiko vykstantys gimdymai priimami tik ligoninėse, turinčiose kūdikių intensyviosios terapijos skyrius.

Aiškių priežasčių, kodėl šis gimdymas prasidėjo taip anksti, medikai nenustatė. „Priešlaikiniai gimdymai dažnai būna neaiškios priežasties, tokia ir šio priešlaikinio gimdymo priežastis. Mes siekėme gimdymą atidėti, bet jis progresavo“, – sakė R.J.Nadišauskienė.

Mažylė gimė po natūralaus gimdymo. Pasak medikų, svarbu, kad naujagimė nuo pat pirmųjų dienų gavo ir mamos pieno, kad tėveliai visą laiką buvo šalia.

Artimiausiomis dienomis mergaitė su kauniečiais tėvais, kuriems tai – pirmasis vaikas, išvyks į namus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kauno Klinikos

yra didžiausia ir svarbiausia klinikinė gydymo įstaiga LT, o gal ir Pabaltyjij...

...

Gal kaip ir pramis Olandijos Raudonųjų žibintų rajone... :s

Greit pamiršot

Kai ne per seniausiai gimė mergaitė kaip varškės pokelis ar du pokeliai, tiksliai neatsimenu, bet labai maža, coliukė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS