Mokymasis visą gyvenimą – galimybė išlikti reikalingam | kl.lt

MOKYMASIS VISĄ GYVENIMĄ – GALIMYBĖ IŠLIKTI REIKALINGAM

„Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi“, – sako lietuvių patarlė. Juolab kad ir mokymosi visą gyvenimą galimybių vis daugiau: siūlomi įvairūs kursai, paskaitos internetu, universitetų ir profesinių mokyklų programos. Prieš dvejus metus patvirtintas ir naujas Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymas, jame pirmą kartą numatytos iki penkių dienų trunkančios darbuotojų atostogos neformaliajam mokymuisi.

Kartą išmokti nepakanka

Tyrimai rodo, kad kuo žmogus vyresnis, tuo mažiau mokosi, o baigiantys karjerą asmenys dažnai praranda motyvaciją įgyti naujų žinių, tačiau Lietuvoje pamažu suvokiama, kad amžius tobulėti – ne kliūtis.

Švietimo ir mokslo ministerijos Mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius dr. Saulius Zybartas sako, kad, norint išlikti reikalingam darbo rinkoje, neprarasti įgūdžių bei tobulėti, būtina mokytis visą gyvenimą. „Kadaise vyravo įsitikinimas, kad užtenka kartą baigti universitetą ir turėsi darbo visam gyvenimui. Šiandien ši taisyklė nebegalioja, nuolat turime įgyti naujų gebėjimų“, – tikina jis.

Nuo bibliotekų iki interneto

„Diena be mokslo – tuščiai praleista diena“, – yra sakęs Albertas Einsteinas. Suaugusiųjų mokymo galimybių yra daug – tiek jaunimui, tiek senjorams. Paprasčiausias būdas pagilinti žinias ir kompetenciją – savišvieta. Lietuvos bibliotekų lentynose galima rasti dalykinės ir mokslinės literatūros, o internete – pasidomėti pasaulio naujovėmis.

Norintiesiems kibti į mokslus rimčiau, verta rinktis specialistų jau paruoštus kursus ar programas. Pavyzdžiui, įvairių atvirų mokymosi programų siūloma Suaugusiųjų mokymosi informacinėje sistemoje. Lankytojai gali mokytis lietuvių kalbos taisyklių arba kompiuterinio ir skaitmeninio raštingumo, pasirinkti verslumo ar meninės saviraiškos kursus. Nuo įvairių virtualių kelias valandas trunkančių paskaitų iki nuotolinių seminarų ar kursų siūloma virtualioje mokymosi aplinkoje.

Trečiojo amžiaus universitetai (TAU) – dar viena galimybė prisiminti studijų laikus. Skaičiuojama, jog šiandien visoje Lietuvoje autonomiškai veikia 56 TAU. Seniausias jų – Medardo Čoboto, jungiantis vienuolika fakultetų ir siūlantis pagilinti žinias istorijos, kultūros, muzikos, politikos, tautodailės ir kt. srityse.

Daugiau laiko turintys suaugusieji gali rinktis įvairias aukštųjų mokyklų siūlomas programas, teikiančias perkvalifikavimo, kvalifikacijos tobulinimo ir neformaliojo mokymosi paslaugas, taip pat profesinio rengimo ir švietimo centrus, kurie teikia tiek neformaliojo, tiek formaliojo ugdymo paslaugas.

Savivaldybėse darbą pradėjo neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatoriai, kurie gali patarti, kur ir ko galima mokytis arčiausiai namų. Lėšų suaugusiųjų švietimo programoms skiria Švietimo ir mokslo ministerija, jos bus finansuojamos ir iš 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų.

Mokydamasis nesensti

Šiuo metu Kaune ir Kėdainiuose, kur taip pat veikia Kauno TAU filialas, įvairiausių paskaitų klausosi apie 1,5 tūkst. 60–80 metų amžiaus senjorų, kurių dauguma – moterys. Kauno TAU neturi savo patalpų, tačiau žinių ištroškusius senjorus mielai priglaudžia Kauno aukštosios mokyklos. Pavyzdžiui, Teologijos fakulteto klausytojams paskaitos vyksta Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos fakultete. Laikinojoje sostinėje dar veikia Istorijos, Turizmo ir laisvalaikio organizavimo, Teatro ir muzikos, Anglų kalbos ir kt. fakultetai.

Mokydamasis niekada nesensti. Senatvė prasideda, kai nieko nematai ir nenori matyti. Metų naštos nejauti, jei išlieki smalsus“, – šypsosi 64-erius metus gydytoja įvairiose medicinos įstaigose dirbusi kaunietė Aldona Valienė. Ji  viena vyriausių Kauno TAU klausytojų, moteriai netrukus sukaks 80 metų.

Mokytis TAU Aldona pradėjo dar prieš išeidama į pensiją. „Mane visą gyvenimą domino daug įvairių dalykų, tačiau per darbus, šeimos rūpesčius gilinti žinias nebuvo laiko. Šiame universitete penkerius metus lankiau Teisės fakultetą, dabar esu jo alumnė. Dar lankau Teologijos ir Teatro bei muzikos fakultetus. Negaliu išskirti vienos, visos paskaitos labai patinka“, – sako moteris.

Buvęs chemikas Petras Čypas save juokais vadina amžinu studentu. Anksčiau jis lankė TAU Teatro ir muzikos fakultetą, pastaruoju metu – Sveikatos fakultetą. „Man nesvetima sveika gyvensena. Aš dvasinę ramybę atgaunu judėdamas“, – sako vyras ir tikina, kad į TAU paskaitas eina ne tik dėl žinių, bet ir kad nepamirštų bendravimo įgūdžių.


Norintiesiems mokytis internetu

Lietuvos nuotolinio mokymosi tinklas www.liedm.lt

Suaugusiųjų mokymosi informacinė sistema www.smis.lt

Atvira informavimo, konsultavimo, orientavimo sistema AIKOS www.aikos.smm.lt

Europos Suaugusiųjų mokymosi platforma EPALE https://ec.europa.eu/epale/

Mokymosi programas suaugusiesiems siūlo

Profesinės mokyklos, universitetai ir kolegijos

Savivaldybių švietimo centrai

Trečiojo amžiaus universitetai

Įvairios organizacijos

Gairės: mokytis, mokslai, ŠMM
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS