Įtampa Karo muziejuje: darbuotojai ištremti į Aleksotą | kl.lt

ĮTAMPA KARO MUZIEJUJE: DARBUOTOJAI IŠTREMTI Į ALEKSOTĄ

Vytauto Didžiojo karo muziejuje dabar daugiau statybininkų nei muziejininkų. Per kelias dienas ilgamečiai darbuotojai turėjo susikrauti daiktus ir palikti muziejų. Nežinomybė ir netikrumas dar labiau blogina ir taip ne pačius geriausius muziejininkų ir direktoriaus santykius.

Vytauto Didžiojo karo muziejuje dabar daugiau statybininkų nei muziejininkų. Per kelias dienas ilgamečiai darbuotojai turėjo susikrauti daiktus ir palikti muziejų. Nežinomybė ir netikrumas dar labiau blogina ir taip ne pačius geriausius muziejininkų ir direktoriaus santykius.

Išsivalė – ir vėl dulkėse

Įėjus į Didžiąją Karo muziejaus salę neapsiverstų liežuvis ištarti: ypatingoji muziejinė tyla. Iki tylos šiuo metu čia – šviesmečiai. Statybininkų plaktukų kaukšėjimas, gręžimas, dulkės – tokia Vytauto Didžiojo karo muziejaus kasdienybė.
Muziejaus direktorius pulkininkas Kęstutis Kuršelis džiaugiasi pajudėjusiomis lėšų įplaukomis remontui, tačiau dėl užvirusių darbų nutarė suremontuotų ekspozicijų salių neuždaryti. "Atsiprašome už nepatogumus ir maloniai kviečiame aplankyti veikiančias muziejaus ekspozicijas", – skelbiama internetinėje muziejaus svetainėje.

Tokią darbų eigą kritiškai vertina muziejaus senbuviai. "Kai naujos ekspozicijos buvo jau atidarytos, nutarė įrengti liftą, keliantį nuo pirmo iki trečio aukšto. Kaip sakoma – kelnes maunasi per galvą. Ekspozicijos nebuvo išardytos, tai nežinau, kaip mes tuos eksponatus atgramdysime", – remonto darbų organizavimu stebėjosi Naujausiųjų laikų karybos istorijos skyrius vadovas Algirdas Markūnas.

Glaudžiasi klasėse

Muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas mėgina ieškoti šviesiosios šios situacijos pusės: "Tikiuosi, kad viskas bus gerai."

Ne visi darbuotojai tiki, kad ateityje viskas sugrįš į senas vėžes. Kai kurie įtaria, kad remonto pretekstu iš centrinių muziejaus rūmų išstumti darbuotojai vargiai besugrįš atgal, nes dalis jų visai nebemato prasmės ilgiau dirbti muziejuje.
"Darbuotojai per kelias dienas turėjo susipakuoti ir išsikraustyti", – pasakojo A.Markūnas. Divizijos generolo S.Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje, dviejose klasėse, dabar glaudžiasi 15 žmonių. Patekti pas muziejininkus žurnalistams nepasisekė – karinis dalinys civiliams ne vieta.

Vienintelis ryšys su pačioje S.Dariaus ir S.Girėno g. pabaigoje įsikūrusioje mokykloje esančiais muziejininkais – internetas. "Antra savaitė, kai neįjungia telefonų", – pasiguodė A.Markūnas. Dalį muziejininko darbo sudaro bendravimas su eksponatus jiems atnešančiais žmonėmis – partizanais, sukilėliais, birutietėmis. Muziejininkas įsitikinęs, kad jie į S.Dariaus ir S.Girėno g. Aleksote tikrai neatvyks.

Nerimavo dėl eksponatų

"Kauno diena" jau anksčiau rašė apie įtemptus Karo muziejaus darbuotojų ir direktoriaus santykius. Darbuotojai direktorių kaltino despotiškumu, karinio režimo įvedimu muziejuje. Sklaidyti susidariusios įtampos buvo atvykę net muziejaus šeimininkai – Krašto apsaugos ministerijos atstovai, kurių akivaizdoje direktorius ir darbuotojai sukirto rankomis ir pasižadėjo gerinti bendravimo ypatumus.

"Ar kas nors pasikeitė? Ne, – neabejodamas nukirto muziejininkų profsąjungai atstovaujantis A.Markūnas. – Bibliotekos direktorė lapkritį žada išeiti į pensiją, visą bibliotekos turtą sudėjo į dėžes ir išvežė į Karininkų ramovę. Ji nebemato prasmės toliau dirbti."

Jis tikino, kad darbuotojams ir šį kartą nebuvo paaiškinta, nei kuriam laikui jie iškraustomi, nei ar grįš į senąsias patalpas. "Kažkaip nesąmoningai vykdomas tas remontas. Prasidėjo ekspozicijų salių remonto darbai, tada tuoj – lifto ir fasado ir – kone tuo pačiu metu – pirmojo aukšto rekonstrukcijos darbai", – dėl dulkėse skendinčių eksponatų nerimavo muziejininkas.

Kur dės darbuotojus?

Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius K.Kuršelis įsitikinęs, kad kolektyve – gera atmosfera. "Nebuvo jokių nusiskundimų", – tvirtino direktorius. Vis dėlto aiškiai taip ir nepasakė, ko tikėtis iškraustytiems darbuotojams.

"Pirmuoju etapu visi turėtų grįžti atgal į centrinius rūmus, o vėliau numatytas atskiras pastatas visiems skyriams", – ateities vizijas dėstė K.Kuršelis. Iki metų pabaigos liftas esą turėtų būti įrengtas, pabaigtas dalies muziejaus pastato fasado, antrojo aukšto salių ir pirmojo aukšto fligelio remontas. Šiame fligelyje buvo iškraustytų darbuotojų kabinetai, o ateityje šias erdves, anot direktoriaus, planuojama skirti edukacinei, kūrybinei veiklai.

GALERIJA

  • Įtampa Karo muziejuje: darbuotojai ištremti į Aleksotą
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

kaimynas

Saunuolis direktorius! Karo muziejus pagaliau taps traukos vieta! Mačiau ir facebook puslapis yra;)

redakcijai

nesmagu skaityti tokius vienašališkus užsakytus straipsnius. muziejininkai tikrai ne kaliniai, gali išeiti iš kabinetų ir pasikalbėti su žurnalistais.dėl telefonų - mobiliuosius taip pat keikvienas turi, tai kur problema?

Pagal Kauno dieną

tegu pastatas sugriūva, kad tik darbuotojai nepajudėtų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS